→«Αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με δεδομένα 2012, αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014, αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές»
Tου Νίκου Σβέρκου
«Δεν υπάρχει θέμα ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον Alpha, σημειώνοντας μάλιστα ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα, διαλύοντας την κοινωνία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαγάγει σκληρή διαπραγμάτευση «που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα». «Τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής μας», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί κυβερνώντες δεν «θα θελήσουν να διακυβεύσουν την ύπαρξη της ευρωζώνης, διότι, αν φύγει μία χώρα σαν την Ελλάδα, διαλύεται το ευρώ».
«Αμεσα θα καταργήσουμε τα μνημόνια», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και τους 400 εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου. Επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, πως θα αυξηθούν αμέσως οι χαμηλότερες συντάξεις και «σταδιακά το σύνολο των συντάξεων», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με δεδομένα 2012, αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014, αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές».
«Πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που είναι άνεργος και δεν έχει επίδομα· πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που δεν έχει ούτε ένα μισθό και του κόβουνε το ρεύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι το σχέδιο του κόμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «δεν θα εμπεριέχει την αποκατάσταση των μισθών του 13ου και 14ου. Αυτά θα έρθουν στην πορεία, μόλις η οικονομία ξαναπάρει μπρος και θα μπορέσουμε να αρθούμε στα πόδια μας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε πλήρως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη και ο Λαφαζάνης έχει τη διαφορετική του άποψη, τη λέει μέσα στα όργανα, αλλά τη συλλογική άποψη του κόμματος εκφράζει δημόσια», τόνισε. Αναφερόμενος στην απουσία του από το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν, διαβεβαίωσε ότι θα παραβρεθεί στην κεντρική τηλεοπτική αντιπαράθεση στις 15 Μαΐου. Προσέθεσε, δε, ότι οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς αρνήθηκαν να έρθουν στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «διότι φοβήθηκαν να έρθουν στον τόπο του εγκλήματος».
«Ολες οι απολύσεις που γίνανε πέρα και έξω από τα όρια του Συντάγματος θα αποκατασταθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι «όλες τις πράξεις που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ θα τις επανεξετάσουμε», αν χρειαστεί ακόμα και με εξεταστικές επιτροπές, ενώ για την εκποίηση των τραπεζών δήλωσε ότι όσοι «έχουν υπογράψει σε πράξεις που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο, θα αντιμετωπίσουν την ελληνική Δικαιοσύνη».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προβάδισμα από τη Ν.Δ.» και αναφερόμενος στην υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν αναγνώρισε ότι «η αρχική μας τάση και θέση ήταν ορθή», ωστόσο δημιουργήθηκαν τελικά «μεγαλύτερα προβλήματα και μεγαλύτερες εντάσεις». «Ανακαλύψαμε στην πορεία ότι αυτή η επιλογή λειτουργεί ως το καλύτερο άλλοθι, για να συγκροτηθεί το (σ.σ. αμιγώς μειονοτικό) ψηφοδέλτιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, είπε ότι «σε αυτή τη ζωή γενικά αποφεύγω να λέω «ποτέ»», επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόμμα αυτό «κάνει μόνο αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ». Δήλωσε μάλιστα ότι ο Κώστας Καραμανλής «είναι καλός συνομιλητής», αν και οι μεταξύ τους σχέσεις περιορίζονται στην ανταλλαγή ευχών στις γιορτές.