Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από επτά χρόνια: το Λούβρο θα αποκτήσει παράρτημα στο τεχνητό νησί Σααντιγιάτ του Αμπου Ντάμπι. Ο σπουδαίος Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ ανέλαβε να του δώσει σάρκα και οστά, τα εκθέματα επιλέχτηκαν. Το μουσείο θα ανοίξει επισήμως τον Δεκέμβριο του 2015 -δύο χρόνια μετά αναμένονται και τα εγκαίνια του γειτονικού παραρτήματος του Γκουγκενχάιμ. Εδώ και λίγες μέρες οι Παριζιάνοι -και όχι μόνο- μπορούν να θαυμάσουν στο Λούβρο 130 εκθέματα, που θα ταξιδέψουν στο Αμπου Ντάμπι και θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου μουσείου.
Η έκθεση έχει τίτλο «Birth of a Museum» (Γέννηση ενός Μουσείου) και περιλαμβάνει έργα τέχνης που μόλις συντηρήθηκαν και τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Στην πρώτη αίθουσα συναντά κανείς ένα αγαλματίδιο της Βακτριανής, εκθέματα από την Κεντρική Ασία, στη συνέχεια οδηγείται σε ρωμαϊκά αγάλματα, ενώ μέχρι το τέλος θα έχει θαυμάσει Πικάσο, Μοντριάν (από τη συλλογή του Ιβ Σεν Λοράν), δύο εξαίρετα γλυπτά του Ιταλού Αντόνιο Κανόβα και έργα του Σάι Τουόμπλι.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα και ήδη πέρασαν από κει ο Φρανσουά Ολάντ, η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, ο σεΐχ σουλτάν Μπιν Ταχνούν Αλ Ναχιάν, πρόεδρος της αρμόδιας αρχής του Αμπου Ντάμπι για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, αξιωματούχοι των Εμιράτων, κ.ά.
Και μπορεί προχθές ο Μπιν Ταχνούν Αλ Ναχιάν να πόζαρε στους φωτογράφους πλάι στον Ζαν Νουβέλ όλο χαμόγελα, αλλά η μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών του μουσείου (σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2012) κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Αποκορύφωμα υπήρξε μια εξαγριωμένη επιστολή που έφτασε στο Παρίσι από τα Eμιράτα το 2011 και κατήγγελλε τη γαλλική ομάδα για καθυστερήσεις, ασυνεννοησία, ακόμα και κακή συμπεριφορά.
Οπως όμως έγραψε η «Μοντ» (29/4), «τίποτα ή μάλλον λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε. Λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για την καταβολή του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο μουσείο του Λούβρου, το έργο δεν έχει πάρει φόρα ακόμη». Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα πως το «Λούβρο του Αμπου Ντάμπι» -όπως θα λέγεται- αποτελεί και προσωπικό στοίχημα για τον νέο πρόεδρο του παρισινού Λούβρου. Ο Ζαν Λικ Μαρτίνεζ, από το πρώτο κιόλας έτος της προεδρίας του, έπεσε στα βαθιά. Πήρε την κατάσταση στα χέρια του: ταξίδεψε στα Εμιράτα και ξεκαθάρισε το τοπίο ξεκινώντας τις «διαπραγματεύσεις» από τη γαλλική πλευρά.
Με το που επέστρεψε στο Παρίσι, οι γερανοί ξεκίνησαν και πάλι να δουλεύουν. Και ήταν λογικό. Η συμφωνία μεταξύ Γαλλιάς και Εμιράτων δεν είναι από εκείνες που χαλάνε εύκολα, καθώς το Λούβρο θα εισπράξει 525 εκατομμύρια δολάρια για να δανείσει τον τίτλο του για 30 χρόνια κι άλλα 747 εκατομμύρια ως αντάλλαγμα για τους δανεισμούς έργων, τις ειδικές εκθέσεις και τις συμβουλές διαχείρισης.
Μ.Κ.