→Η ΜΚΟ PRAKSIS ζητά να προσφέρουμε τα σκευάσματα που δεν χρησιμοποιούμε πια
Μπορεί εμάς να μη μας χρησιμεύουν πια, αλλά για κάποιους συνανθρώπους μας είναι πολύτιμα. Γι’ αυτό η PRAKSIS μάς καλεί να τους προσφέρουμε τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πλέον, καθώς η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων στους ωφελούμενους βασίζεται μόνο στην προσφορά τη δική μας και των ιδιωτών φαρμακοποιών. Ετσι, καλό είναι την επόμενη φορά που θα εκκαθαρίσουμε το φαρμακείο του σπιτιού μας να σκεφτούμε πως μπορούμε με απλό τρόπο να συνεισφέρουμε, αρκεί οι ημερομηνίες λήξης να έχουν έναν χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι για το Πολυϊατρείο της Αθήνας 210-8213704 και της Θεσσαλονίκης 2310-556145.
Σπουδαίο το έργο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS, που τα τελευταία 17 χρόνια παρέχει δωρεάν και άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ή ευπαθή ομάδα: παιδιά των φαναριών, ασυνόδευτους ανήλικους, Ελληνες άπορους ή ανασφάλιστους, οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, άστεγους, χρήστες ναρκωτικών, Ρομά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους. Στόχος της να παρέχει άμεση βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύουν και στερούνται βασικά, απαράγραπτα δικαιώματα.
Τα Πολυϊατρεία που λειτουργούν καθημερινά (9.00-17.00) εκτός Σαββατοκύριακου περιλαμβάνουν Γενικό Ιατρείο, Γυναικολογικό – Μαιευτικό Τμήμα, Οδοντιατρείο και φυσικά Φαρμακείο, όπου παρέχονται δωρεάν και χωρίς διακρίσεις οι υπηρεσίες σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και δεν έχουν πού αλλού να απευθυνθούν. Και το πόσο απαραίτητα είναι ίσως αντανακλά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα έχουν επισκεφθεί πάνω από 150.000 ασθενείς από 75 διαφορετικές χώρες.
Στελεχώνονται τόσο από έμμισθους όσο και από εθελοντές γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και κοινωνικούς επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης.
Στην Αθήνα, τα μεγαλύτερα ποσοστά των ωφελούμενων από το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προέρχονται από την Ασία -ενδεικτικά από το Αφγανιστάν 31%, το Μπανγκλαντές 17,5% και το Ιράν 16%. Και οι περισσότεροι εξυπηρετούμενοι είναι νέοι άνθρωποι, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Ιατρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, αφού οι μισοί είναι άτομα ηλικίας 25-45 ετών, το 26% είναι κάτω των 25 ετών και το 22,5% είναι ασθενείς μεγαλύτεροι των 45 ετών.
ΙΩ.Σ.