Η Πειραιώς πούλησε τις 10.648.800 μετοχές, που είχε «κληρονομήσει» από την Αγροτική, στον μεγαλοεπενδυτή-μεγαλοκερδοσκόπο Τζον Πόλσον
→Η ΔΕΗ δανείστηκε 700 εκατ. ευρώ με δύο ομόλογα (τριετές, πενταετές) και η Intralot 250 εκατ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου
Του Βασίλη Γεώργα
Πρόθυμα να βάλουν λεφτά σε ελληνικές επιχειρήσεις, είτε αγοράζοντας απευθείας μετοχές είτε δανείζοντάς τους κεφάλαια με τσουχτερά επιτόκια, είναι πλέον τα μεγάλα επενδυτικά funds από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μέσα σε ένα 24ωρο, τρεις επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνών επενδυτών και κατάφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προσελκύσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ εξέδωσε την Τετάρτη δύο ομολογιακά δάνεια συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, η Intralot δανείστηκε επίσης μέσω ομολογιακού δανείου άλλα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το 10% της ΕΥΔΑΠ πέρασε στον έλεγχο γνωστού αμερικανικού fund.
Με «έκπτωση» 12%
Πωλητής του 10% της ΕΥΔΑΠ ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, που είχε κληρονομήσει τις μετοχές από την Αγροτική Τράπεζα. Αγοραστής φέρεται να είναι η αμερικανικών συμφερόντων Paulson Co. του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, η οποία έγινε γνωστή το 2007, όταν κέρδισε πάνω από 4 δισ. δολάρια από τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων. Η αμερικανική εταιρεία διατηρεί επίσης συμμετοχές σε Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς κ.ά. Συνολικά άλλαξαν χέρια 10.648.800 μετοχές στην τιμή των 8,10 ευρώ, μεταβιβάστηκαν δηλαδή με «έκπτωση» 12% σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.
Βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ είναι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει μεταβιβαστεί το 61,33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με σκοπό να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της. Θεσμικοί επενδυτές και άλλα νομικά πρόσωπα ελέγχουν το 21,6% και το 7,08% κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
Η εταιρεία έχει πλέον στα ταμεία της μια μικρή περιουσία, καθώς μετά την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου η ΕΥΔΑΠ έχει βρεθεί με ρευστά διαθέσιμα άνω των 260-270 εκατ. ευρώ. Στην προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Βαρθολομαίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους, λέγοντας πως «πρώτα θα δούμε τις αναπτυξιακές ανάγκες της ΕΥΔΑΠ και μετά θα αποφασίσουμε πόσα από τα διαθέσιμα θα επιστρέψουμε στους μετόχους». Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 40,4 εκατ. ευρώ για το 2013.
Συνολικά κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ δανείστηκε η ΔΕΗ από τις αγορές, εκδίδοντας ένα πενταετές και ένα τριετές ομόλογο. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε έξι φορές, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αντλήσει τελικά επιπλέον 200 εκατ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ που ζητούσε αρχικά. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,75% για το 3ετές και για το 5ετές στο 5,5%. Από το συνολικό προϊόν του ομολογιακού, τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους του κοινοπρακτικού δανείου των 2,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί έτσι και το επιτόκιό του από το 6,6% σε 6%.
Από την πλευρά της, η Intralot εξέδωσε επταετές ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι των ομολογιών διαμορφώθηκε στο 6% και η απόδοση 6,125%. Οι ομολογίες θα εκδοθούν από τη θυγατρική του ομίλου Intralot Capital Luxembourg S.A., και τα ομόλογα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (Euro MTF market). Το προϊόν της έκδοσης των νέων ομολογιών θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας.