Cyprus-Vouli

02/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Στη φόρα ονόματα από το μεγάλο φαγοπότι στην Κύπρο

Περιλαμβάνονται ονόματα προσώπων και εταιρειών –πλείστα από τα οποία είναι ελλαδικά - που λάμβαναν δάνεια με σχεδόν χαριστικούς τόκους, αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ για δικηγόρους και ελεγκτές και σωρεία άλλων στοιχείων. .
      Pin It

 

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης

 

Στοιχεία για το μεγάλο φαγοπότι των τραπεζών περιλαμβάνονται στα 17 κεφάλαια και τις 1200 σελίδες της έκθεσης της επιτροπής θεσμών της κυπριακής βουλής, η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Στην έκθεση αναφέρονται ονόματα προσώπων και εταιρειών –πλείστα από τα οποία είναι ελλαδικά – που λάμβαναν δάνεια με σχεδόν χαριστικούς τόκους, αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ για δικηγόρους και ελεγκτές και σωρεία άλλων στοιχείων.

H έκθεση χωρίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο καταγράφεται εν συντομία το έργο της επιτροπής, η προκαταρκτική έκθεση στην οποία γίνεται αναφορά στο ιστορικό εγγραφής του θέματος προς συζήτηση, στις πηγές ενημέρωσης της επιτροπής καθώς και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιτροπή κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού της ελέγχου.

Η συμπληρωματική έκθεση στην οποία εκτός από την λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων, παρατίθενται στοιχεία περίπου 100 σελίδων, για διαγραφή δανείων, χαριστικά επιτόκια, δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις καθώς και για γενικότερη μεταχείριση που έτυχαν από τις τράπεζες φυσικά πρόσωπα ανάμεσα τους πολιτικοί, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και επιχειρηματίες.

Από τη σελίδα 371 της συμπληρωματικής έκθεσης παρατίθενται τα κοινά συμπεράσματα των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών. Το τέταρτο μέρος της πολυσέλιδες έκθεσης χωρίζεται σε 17 παραρτήματα τα οποία περιλαμβάνουν τις επιπρόσθετες θέσεις του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ. Περιλαμβάνει επίσης απόρρητες επιστολές της Κεντρικής Τράπεζας κατά την περίοδο 2006-2011, το πόρισμα της ελληνικής βουλής για το Βατοπέδι, στοιχεία που δεν απέστειλαν οι τράπεζες, στοιχεία για το συνεργατισμό, καθώς και διάφορα επεξηγηματικά σημειώματα προσώπων τα ονόματα των οποίων καταγράφονται στην έκθεση.

Περιλαμβάνεται επίσης το θέμα των αξιογράφων, οι επενδύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κυβερνητικά ομόλογα και γίνεται πολυσέλιδη αναφορά για τη Marfin Εγνατία. Σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται στοιχεία για το δανεισμό της MIG και εφοπλιστών, τη διασυνοριακή συγχώνευση, παραχώρηση δανείων στην ιερά Μονή Βατοπεδίου του Άγιου Όρους και σε άλλες Ιερές Μονές. Γίνεται καταγραφή όλων των πτυχών που αφορούν την Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία περιλαμβάνεται ο διατραπεζικός δανεισμός, η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα δηλαδή ΕLA και την κρατική στήριξη με 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης καταγράφονται τα ονόματα όσων έλαβαν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης, οι αμοιβές και τα bonus που έλαβαν τραπεζικά στελέχη και μέλη ΔΣ τραπεζών.

Περιλαμβάνεται και το κεφάλαιο για τις εκροές χωρίς όμως να καταγράφονται ονόματα, αφού οι σχετικές λίστες τυγχάνουν διερεύνησης. Γίνεται αναφορά στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας καθώς τα δάνεια για επενδύσεις σε μετοχές της Marfin investment group, την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και οι εγγυήσεις στη Marfin Egnatia Bank. Υπάρχουν στοιχεία για τις χορηγήσεις για επενδύσεις σε μετοχές της Marfin, προβλέψεις κερδών που δεν πραγματοποιήθηκαν, εγγυήσεις, διαγραφή δανείων, χρεώσεις εξωτερικών συμβούλων.

Εκτενώς μελέτησε η επιτροπή τον έλεγχο της Pimco, τις διαγραφές δεδομένων από τα αρχεία της τράπεζας Κύπρου, για την Marfin Investment Group και Tosca fund, την JP Morgan και για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Σύμφωνα με την έκθεση γίνεται αναφορά για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων, κομμάτων και ΜΜΕ.

 

Δείτε ΕΔΩ τη συμπληρωματική έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

 

efsyn.gr

Scroll to top