04/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η κρίση γίνεται έμπνευση

Υποψήφια για το βραβείο «Ρέμι» η ταινία «Τελική αποπληρωμή» του Αλέξανδρου Λεονταρίτη.
      Pin It

Υποψήφια για το βραβείο «Ρέμι» η ταινία «Τελική αποπληρωμή» του Αλέξανδρου Λεονταρίτη

 

Η κρίση που μαστίζει σήμερα τη χώρα μας και η ανεργία που πλήττει τη νεολαία έδωσαν την έμπνευση σ' έναν νέο σκηνοθέτη να δημιουργήσει μια ταινία, που περνάει ένα επίκαιρο μήνυμα: είναι η πίστη που πρέπει να έχουν οι νέοι σ' αυτό για το οποίο αγωνίζονται, πέρα από τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά τους.

 

Ο Αλέξανδρος Λεονταρίτης είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος της καινούργιας γενιάς κι έχει δώσει ήδη το «στίγμα» του στον χώρο της τέχνης, με ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν και συζητήθηκαν. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Αθήνα και στο Λος Αντζελες, δούλεψε ένα διάστημα στη Ν. Υόρκη και στο Χόλιγουντ. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, γύρισε μια ταινία μεγάλου μήκους, η οποία πήρε τον δρόμο της για τις αθηναϊκές αίθουσες. Και θα πάρει μέρος στο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Χιούστον του Τέξας, όπου είναι υποψήφια για το βραβείο «Ρέμι». Τίτλος της ταινίας «Τελική αποπληρωμή». Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος μάς λέει για την ταινία του: «Συμπαραγωγός είναι ο Γρηγόρης Τερζάκης. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα, με στοιχεία περιπέτειας, επιρροές από τον αμερικανικό κινηματογράφο, αλλά διατηρεί η ταινία την ευρωπαϊκή της ταυτότητα…».

 

- Νομίζω ότι η ταινία σας έχει κερδίσει ήδη κάποιο βραβείο.

 

«Ναι. Στις 14 Δεκεμβρίου κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο. Πρόκειται για τη δεύτερη διάκριση, μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου, που έγινε τον Οκτώβριο. Κι εκεί η ταινία μας κέρδισε το Βραβείο Κοινού». Το βραβείο παρέδωσε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός στον συμπαραγωγό Γρηγόρη Τερζάκη.

 

Ρωτάμε τον Αλέξανδρο Λεονταρίτη πώς αντιμετώπισε η κριτική την ταινία του. Δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του κοινού που παρακολούθησε το έργο στην αίθουσα CINEPLEX LAIS στην Κόρινθο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ήταν παραπάνω από ενθουσιώδεις. Η ταινία διαγωνίστηκε και για το βραβείου του «Χρυσού Πήγασου».

 

- Δυο λόγια για τους συνεργάτες σας;

 

«Πρώτα απ' όλα θα πω για τον φίλο και πολύτιμο συνεργάτη μου, τον συμπαραγωγό και πρωταγωνιστή Γρηγόρη Τερζάκη, που μαζί περάσαμε κόπους, δυσκολίες και αγωνίες. Είναι ένας προικισμένος καλλιτέχνης, αλλά και άνθρωπος που ξέρει ν' αγωνίζεται.

 

Στην ταινία του πρωταγωνιστούν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Ελένη Φιλίνη και ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ξεχωρίζει ο νέος ταλαντούχος ηθοποιός Χρήστος Θεοφιλάτος. Παίζουν επίσης ο Αργύρης Θανάσουλας, η Μαρίνα Τσιγονάκη, ο Βαγγέλης Μουρίκης, η Χριστίνα Μόλαντ, η Μαρία Κάλαγκμπορ, η Τέτη Καλαφάτη, η Μαρία Καββαδά, η Ολγα Κανλή, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Θεοφύλακτος Αργυρού, ο Αναστάσης Κολοβός, ο Μάνος Κατσαμπούρης και ο Κυριάκος Κερανόπουλος.

 

Αυτόν τον καιρό ο Αλέξανδρος Λεονταρίτης βρίσκεται στην Κύπρο, όπου εργάζεται σε σίριαλ της εκεί τηλεόρασης, ενώ παράλληλα ετοιμάζει μια νέα ταινία μεγάλου μήκους.

 

Γ.Λ.

 

Scroll to top