04/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εφαρμογή είναι το μέσο

Κινητό χωρίς εφαρμογές είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Κάποιες από αυτές είναι διασκεδαστικές, κάποιες άλλες χρήσιμες και κάποιες, λίγες, αλλάζουν εντελώς τη φύση του μέσου.
      Pin It

Κινητό χωρίς εφαρμογές είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Κάποιες από αυτές είναι διασκεδαστικές, κάποιες άλλες χρήσιμες και κάποιες, λίγες, αλλάζουν εντελώς τη φύση του μέσου

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανακοίνωση της εξαγοράς της εφαρμογής whatsapp από το Facebook για 19 δισ. δολάρια προκάλεσε σεισμό στον επιχειρηματικό κόσμο. Είχαμε όλοι, τότε, συζητήσει το πώς και το γιατί το Facebook αποφάσισε να κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση, ποιες αγορές θέλει να κατακτήσει και πολλά ακόμη.

 

Η αλήθεια είναι ότι, παρ’ όλο που είχα κατεβάσει την εφαρμογή, δεν την είχα χρησιμοποιήσει ποτέ. Σ’ έναν τηλεφωνικό κατάλογο που μετρά περίπου 2.000 τηλέφωνα, οι επαφές που χρησιμοποιούσαν το whatsapp δεν ήταν πάνω από 150. Και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί θα πρέπει να τους στείλω ένα μήνυμα μέσω του whatsapp ενώ θα μπορούσα να τους στείλω sms. Χώρια που σε σχέση με τη χρήση δεδομένων (όταν δεν υπάρχει wi-fi), η χρήση του sms είναι πιο φτηνή, αφού στις περισσότερες συνδέσεις περιλαμβάνεται κι ένας μεγάλος αριθμός δωρεάν sms.

 

Σ’ ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ωστόσο, βρέθηκα σε μια παρέα όπου όλοι το χρησιμοποιούσαν. Κι εκεί ανακάλυψα τη μεγάλη του αξία: τις ομάδες. Ναι, σε έναν στέλνεις sms, αλλά σε πολλούς το whatsapp, είναι πολύ πιο πρακτικό. Μπορείς να δημιουργήσεις ομάδες για τη δουλειά, για φίλους, για ό,τι νομίζεις. Κι εκεί μπορείς να στέλνεις μηνύματα, φωτογραφίες, ήχους μόνο και μόνο για τα μάτια (ή τα αυτιά) της ομάδας. Φτιάξαμε μια ομάδα «διακοπών», συμμετείχαμε μόνο όσοι ήμασταν μαζί στις διακοπές και στέλναμε ο ένας στον άλλο τις φωτογραφίες που τραβάγαμε από το κινητό, κλείναμε ραντεβού ή αποφασίζαμε τι είδους πίτσα θα παραγγείλουμε για το βράδυ. Ή απλώς κάναμε πλάκα.

 

Για να αποκτήσεις το whatsapp πρέπει να εγγραφείς με τον αριθμό του κινητού σου. Δεν ακολουθεί τη συσκευή, ακολουθεί τον αριθμό και αυτή είναι η μεγάλη του ιδιαιτερότητα. Είναι χρήσιμο, είναι διασκεδαστικό, είναι μοντέρνο, γιατί δεν είναι της λογικής του web 2.0, να έχεις δηλαδή πρόσβαση από όποιο μηχάνημα θέλεις στα δεδομένα σου, είναι ένα κινητό μέσα στο κινητό σου. Επίσης, αντίθετα με το Facebook ή το Twitter, είναι ένα «κλειστό περιβάλλον», επικοινωνείς δηλαδή μόνο με τους ανθρώπους που θέλεις και οι followers ή τα likes δεν έχουν απολύτως καμία σημασία. Κανένα άγχος, δηλαδή, να γίνεις κάτι, να φανείς κάπου, να ξεχωρίσεις κάπως. Είσαι ο εαυτός σου και αυτό περιμένουν και οι άλλοι από εσένα.

 

Ετσι, είναι ασφαλές ακόμα και για μικρές ηλικίες. Δεν κάνεις γνωριμίες με αγνώστους, δεν κινδυνεύεις από κάτι…

 

Στον ορυμαγδό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλοι επικοινωνούν με όλους, όπου –ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο υποψήφιοι όλων των ειδών- μας κατακλύζουν με ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα είναι τόσο, μα τόσο ανακουφιστικό να μπορείς να έχεις άμεση επαφή με ανθρώπους δικούς σου, οι οποίοι στέλνουν κάτι γιατί θέλουν να επικοινωνήσουν αποκλειστικά με εσένα.

 

Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση του whatsapp. Αλλωστε με 450 εκατ. χρήστες και 0,89 ευρώ για τον καθένα, μετά την πρώτη δωρεάν περίοδο, δεν ανησυχώ για το μέλλον της υπηρεσίας. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η λογική που εκπροσωπεί, που κρατάει όλα τα θετικά της τεχνολογίας αλλά απομακρύνει τα αρνητικά. Σίγουρα χρειαζόμαστε υπηρεσίες που μας διευκολύνουν να έχουμε πρόσβαση σ’ ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων ή που με τη βοήθειά τους μπορούμε να βρούμε αυτούς που ψάχνουμε. Ωστόσο, την εποχή της πλημμύρας των πληροφοριών χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργαλεία που θα μας κρατούν σ’ επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους, με τους αληθινούς μας φίλους. Και επίσης εργαλεία που αναδεικνύουν το μέσο ή, για να παραφράσω τον Μακλιούαν, «εφαρμογές που είναι το μέσο».

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Στην Αθήνα παρουσιάζεται σε λίγες ημέρες η νέα μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία e-Skills for Jobs 2014 με την πραγματοποίηση του e-Skills for Jobs 2014 Grand Event την Τρίτη 6 Μαΐου. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), έχει ενταχθεί στις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στοχεύει στην ανάδειξη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για καταρτισμένους σε ψηφιακές δεξιότητες επαγγελματίες καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Κεντρικός άξονας των ομιλιών και συζητήσεων είναι η ανάδειξη της σημασίας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση, προβάλλοντας τον καίριο ρόλο της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Στο συνέδριο συμμετέχουν Ευρωπαίοι επίτροποι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, νέοι και φοιτητές καθώς και επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις απόψεις τους σε παράλληλες θεματικές συνεδρίες, άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους της Digital Agenda 2020.

 

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της δράσης της ευρωπαϊκής επιτροπής Grand Coalition for Digital Jobs, μια πανευρωπαϊκή συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος στον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών με επαγγελματικές ψηφιακές δεξιότητες και στην αξιοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009 μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία e-Skills Week ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια αποδέκτες σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι στοχευμένες δράσεις επικοινωνίας που προέκυψαν μετά από συνεργασία όλων των εταίρων σε εθνικό επίπεδο είχαν σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υιοθέτηση και κατανόηση των στόχων και των πολιτικών για την ανάπτυξη της εγχώριας ψηφιακής οικονομίας.

 

Κατά τη διάρκεια του 2014, η εκστρατεία e-Skills for Jobs 2014 θα υλοποιηθεί σε 30 χώρες της Ευρώπης, ενημερώνοντας φοιτητές, ανέργους, επαγγελματίες των ΤΠΕ και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που σχετίζονται με θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ σήμερα.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λεωφόρος Συγγρού 103-105, Αθήνα).

 

Δηλώσεις συμμετοχής: http://www.eskills4jobs.gr/1005_1/Registration

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

* Το 80% των Ευρωπαίων προσπαθούν να τρώνε υγιεινά, αλλά μόλις 1 στους 10 καταφέρνει να παραμείνει «πιστός» στο πρόγραμμα διατροφής του, σύμφωνα με έρευνα της Kantar Media για το ψυγείο Samsung Food ShowCase. Περισσότεροι από το 60% των καταναλωτών συνεχίζουν να αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα για τους ίδιους, 37% αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα για τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού και μόλις 25% ετοιμάζουν περισσότερα από ένα γεύμα την ημέρα στο σπίτι, αφήνοντας μ' αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερα περιθώρια για κατανάλωση επιβαρυντικών σνακ και έτοιμου φαγητού.

 

 

* Στις 10 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για την Πράσινη Βίβλο που αφορά την «κινητή υγεία», η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Ιουλίου. Η «κινητή υγεία» ή mHealth βασίζεται στη χρήση κινητών συσκευών, οι οποίες παρακολουθούν και συγκεντρώνουν δεδομένα ώστε να γίνεται εφικτή η γρηγορότερη και καλύτερη θεραπεία των ασθενειών καθώς και η πρόληψή τους. Πληροφορίες https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/public-consultation-green-paper-mobile-health

 

 

* Για να περιοριστεί το φαινόμενο της κλοπής και μεταπώλησης κινητών η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έθεσε σε εφαρμογή κοινοτική σύσταση, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να τηρούν λίστες με τους Διεθνείς Κωδικούς Κινητών Τηλεφώνων (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών. Κάθε πάροχος ενημερώνει ανά μήνα τους υπόλοιπους παρόχους σχετικά με τα IMEI κλεμμένων συσκευών των χρηστών του, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει οι ιδιοκτήτες. Ετσι, οι πάροχοι απαγορεύουν πλέον την πραγματοποίηση κλήσεων από συσκευή με IMEI που ανήκει στη λίστα.

 

 

Scroll to top