Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Για υφέρπουσα φούσκα κρατικών ομολόγων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προειδοποιούν ξανά οι «Financial Times». Σε χθεσινή της ανάλυση η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και τα οικονομικά προβλήματα των εν λόγω χωρών δεν δικαιολογούν τις σημερινές υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων τους.

 

Τα επιτόκια

 

Η οικονομικά στάσιμη, και με χρέος στο 133% του ΑΕΠ, Ιταλία μπορεί και δανείζεται σήμερα με επιτόκιο 3% για τα δεκαετή της ομόλογα – το χαμηλότερο από την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ. Κάτι ανάλογο ισχύει για την Ισπανία, για πρώτη φορά μετά την περίοδο της φούσκας του 2005.

 

Ομοίως στην Ιρλανδία, παρ’ ότι η οικονομία της είχε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο του 2013, το χρέος της ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ και βγήκε από το Μνημόνιο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αποδόσεις των δεκαετών έχουν υποχωρήσει στο 2,89%, μόλις 20 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα αμερικανικά. Ακόμη, τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας, που έχουν αξιολογηθεί ως «σκουπίδια», έχουν μικρότερη απόδοση από το 4% που προσφέρουν τα αντίστοιχα και διαβαθμισμένα με ΑΑΑ ομόλογα της Αυστραλίας. Αλλά και η Ελλάδα δανείστηκε πρόσφατα για τα πενταετή της ομόλογα με επιτόκιο 4,95%, ενώ την ίδια στιγμή η Νέα Ζηλανδία -που το χρέος της αξιολογείται με ΑΑΑ- δανείζεται για πέντε χρόνια έναντι επιτοκίου 4,2%.

 

Η κρίση όμως στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ η ανάκαμψη παραμένει πάντα εύθραυστη. Οι επενδυτές από την πλευρά τους στηρίζουν πολλά στην άμεση έναρξη ενός προγράμματος παροχής ρευστότητας ή αλλιώς ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ, που θα φουσκώσει τις τιμές των ομολόγων.

 

Η τελευταία όμως το μόνο που κάνει για την ώρα είναι να παρεμβαίνει φραστικά.

 

Οι Γερμανοί και η ΕΚΤ

 

Καθώς οι Γερμανοί δείχνουν ικανοποιημένοι με τα σημερινά επίπεδα πληθωρισμού, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα παρά σε ποσοτική χαλάρωση. Επιπλέον, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ενεργητικού των τραπεζών, η ποσοτική χαλάρωση δείχνει πρόωρη και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

 

Οσο μεγαλύτερο είναι το σημερινό ράλι στα ομόλογα του Νότου τόσο πιθανότερο είναι να καθυστερήσει κι άλλο η ΕΚΤ ελπίζοντας ότι η φούσκα αυτή θα μεταδοθεί και στην πραγματική οικονομία τονώνοντας την ανάπτυξη.

 

Scroll to top