05/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

11η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (8-11 Μαΐου)

Καταργημένο ΕΚΕΒΙ και Ισραήλ έσωσαν την παρτίδα

Η αυτοθυσία και η πείρα των εργαζομένων ενός φορέα, που το υπουργείο ταλαιπώρησε και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη λειτουργία του, αλλά και μια χώρα με σπουδαία λογοτεχνία και συγγραφείς που μας επισκέπτονται συχνά έκαναν δυνατή τη διοργάνωση του θεσμού.
      Pin It

Η αυτοθυσία και η πείρα των εργαζομένων ενός φορέα, που το υπουργείο ταλαιπώρησε και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη λειτουργία του, αλλά και μια χώρα με σπουδαία λογοτεχνία και συγγραφείς που μας επισκέπτονται συχνά έκαναν δυνατή τη διοργάνωση του θεσμού

 

Της Παρής Σπίνου

 

Mπορεί μια έκθεση βιβλίου να ονομάζεται διεθνής όταν από τους 218 εκθέτες μόνο οι 29 είναι ξένοι εκδότες (εκ των οποίων οι 23 από την Κίνα, μόλις 3 από την Τουρκία και ένας από τη Γαλλία, Ινδονησία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αντίστοιχα); Και πόσο καλή μπορεί να είναι η οργάνωση μιας τέτοιας έκθεσης όταν βασίζεται στην αυτοθυσία ορισμένων εργαζομένων, συγκεκριμένα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι οποίοι ενώ ήταν απλήρωτοι δούλεψαν με υπευθυνότητα για έναν οργανισμό, που καταργήθηκε και τελικά συγχωνεύτηκε με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού;

 

Εστω και με καθυστέρηση, έστω και με σύγχυση, αφού το υπουργείο Πολιτισμού διοχέτευε πληροφορίες με το σταγονόμετρο, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 11ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που οργανώνεται από 8 μέχρι 11 Μαΐου στη ΔΕΘ. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος το Ισραήλ που φέρνει εκλεκτούς συγγραφείς, κυρίως από τις νεότερες γενιές, όπως οι Ετγκαρ Κέρετ, Φένια Οζ (κόρη του Αμος), Τσρουγιά Σαλέβ, αποδεικνύοντας ότι έχει την ετοιμότητα και το υπόβαθρο, ώστε να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής.

 

Θα συμμετάσχουν όμως και αρκετοί λόγιοι και καλλιτέχνες από άλλες χώρες: ο Αλβανός ποιητής Λουάν Τζούλις, ο Γαλλος νεοελληνιστής Μισέλ Βόλκοβιτς, ο Βρετανός μεταφραστής Ντέιβιντ Κόνιλι, ο μουσικός-συγγραφέας Βινίσιο Καποσέλα, ο Τούρκος συγγραφέας Ιχσάν Γιλμάζ κ.ά.

 

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις, 230 συνολικά. Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, αφιερώματα ακόμα και εκτός ΔΕΘ, ένα περίπτερο για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, ένα φεστιβάλ κόμικς και η καθιερωμένη παιδική και εφηβική γωνία δημιουργούν το πλαίσιο μιας τετραήμερης γιορτής με στόχο την ανταλλαγή ιδεών παρά μιας έκθεσης με διεθνή και εμπορικό χαρακτήρα.

 

Αναλυτικότερα:

 

■ Ισραήλ Τιμώμενη Χώρα. Την Πέμπτη (16.30) η Φένια Οζ θα παρουσιάσει το βιβλίο που συνέγραψε με τον πατέρα της, Αμος Οζ «Οι Εβραίοι και οι λέξεις». Θα ακολουθήσει (18.00) στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης» με τους Ετγκαρ Κέρετ, Λένα Διβάνη και Ανταίο Χρυσοστομίδη. Την Παρασκευή ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Αριε Μέκελ και ο πρόεδρος του ΕΙΠ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης θα συζητήσουν για «Προοπτικές και προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο σήμερα. Η δυναμική των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων» (14.00). Επίσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Γεχούντα Κορέν και Εϊλάτ Νεγκέβ «Οι 7 νάνοι του Αουσβιτς» (17.00). Το Σάββατο η Τσρουγιά Σαλέβ θα συζητήσει με τη Μικέλα Χαρτουλάρη και την εκδότρια Αννα Πατάκη για το βιβλίο της «Η τιμή της αγάπης» (17.00). Στις 20.00 θα προβληθεί η ταινία του Ε. Ρίκλις «Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού» που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Α. Β. Γεοσούα. Την Κυριακή θα γίνει το στρογγυλό τραπέζι «Ο Αλλος: ξενοφοβία και αντισημιτισμός» με τους πανεπιστημιακούς Ντίνα Ποράτ, Ρίκα Μπενβενίστε, Αρη Στυλιανού.

 

■ Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης διευρύνεται και φιλοξενεί ποιητές και από άλλες χώρες, όπως οι Μαρκ Ντελέζ από τη Γαλλία, Ταρίκ Γκιουρνεσέλ από την Τουρκία, Αλίσια Στάλινγκς από τις ΗΠΑ κ.ά. Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις με νέους Eλληνες ποιητές που έχουν διακριθεί πρόσφατα με το Βραβείο Βαρβέρη ή έχουν επιλεγεί από τα περιοδικά «Ενεκεν», «Παρέμβαση» και τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν».

 

■ Φεστιβάλ Κόμικς. Η 9η τέχνη έχει την τιμητική της, καθώς σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο θα φιλοξενούνται εκδόσεις Eλλήνων και ξένων δημιουργών και θεματικά αφιερώματα, ενώ καθημερινά θα γίνονται συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο Γάλλος Μarko (εικονογραφος του «Les godillots») και ο Βρετανός συγγραφέας κόμικς Πίτερ Μίλιγκαν.

 

■ «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» είναι το θέμα του αφιερώματος που θα γίνει με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιλαμβάνει εκδόσεις και συζητήσεις γύρω από την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

■ Περίπτερο αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο θα στηθεί -με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του- με σχετικά βιβλία και εργοβιογραφικές πληροφορίες.

 

■ Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη και την Τετάρτη ποικίλες δράσεις οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Το βιβλίο αλλιώς». Οπως το «Κινούμενο κιόσκι του βιβλίου» που σταματά σε διαφορετικά σημεία της πόλης και προωθεί την έννοια του bookcrossing. «Τα παιδιά και τα βιβλία», όπου σε δυο από τις future libraries η Σοφία Σούπαρη θα στήσει ένα πρωτότυπο παιχνίδι γνώσης. Κι ακόμα, μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση που οι Nana έκαναν εμπνευσμένοι από την ποίηση του Καβάφη (Στοά Αγίου Μηνά).

 

■ Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει με την προβολή τριών ταινιών στο «Ολύμπιον», που εστιάζουν σε θέματα ταυτότητας. «Μασσαλία μακρινή κόρη» του Μάρκος Γκαστίν (9/5), «Soul Kitchen» του Φατίχ Ακίν (10/5) και «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου (11/5).

* INFO: Το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.tbf.gr

 

[email protected]

 

Scroll to top