Pin It

Ανελεύθερη χώρα η Τουρκία

 

«Αν βρίσκομαι εδώ σήμερα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έρχομαι από μια χώρα στην οποία δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες, της οποίας ο πρωθυπουργός είναι κλέφτης, μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι διώκονται και φυλακίζονται και ο Τύπος είναι ελεγχόμενος ». Τα λόγια ανήκουν στον Αχμέτ Σικ, τον Τούρκο δημοσιογράφο που βραβεύθηκε χθες με το Παγκόσμιο Βραβείο για την Ελευθερία της Eκφρασης Γκιγιέρμο Κάνο της UNESCO. Τόνισε, μάλιστα, ότι παραλαμβάνει το βραβείο του στο όνομα όλων των συναδέλφων του που διώκονται στη χώρα του και ευχαρίστησε τους δικηγόρους του χάρη στους οποίους μπόρεσε να βρεθεί στο Παρίσι και να παραλάβει το βραβείο του, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο επίσημης τελετής στην έδρα του παγκόσμιου Οργανισμού στο Παρίσι κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας της Εκφρασης και στη μνήμη του Κολομβιανού δημοσιογράφου Γκιγιέρμο Κάνο, ο οποίος είχε αποδυθεί σε αγώνα κατά της κρατικής διαφθοράς και των καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών στη χώρα του και δολοφονήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1986. Ο Σικ, που έχει διωχθεί από το σημερινό τουρκικό καθεστώς και έχει περάσει έναν χρόνο στη φυλακή για τα δημοσιεύματά του, παρέλαβε το βραβείο του από τα χέρια της χήρας του Κάνο και παρουσία της γενικής διευθύντριας της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα. Από την Τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία παρέστη μόνον ένας νεαρός διπλωμάτης που παρακολούθησε τα συμβάντα από το βάθος της αίθουσας.

 

…………………………………………………………………………..

 

Ανευ διαγωνισμού

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ κ. Γιώργος Προκοπάκης ήταν κατηγορηματικός, σε συνέντευξή του, τον περασμένο Νοέμβριο: «Τα σήματα των καναλιών και των ραδιοφώνων της ΝΕΡΙΤ θα προκύψουν από ανοιχτό διαγωνισμό και θα κριθούν από επιτροπή καταξιωμένων ειδικών». Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε μέσα από ποιο διαγωνισμό προέκυψε το ευφάνταστο νέο λογότυπο της ΝΕΡΙΤ που βγήκε από χθες στον αέρα. Πότε προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός αυτός και πόσες ήταν οι συμμετοχές; Και, τέλος, ποια είναι η «επιτροπή καταξιωμένων ειδικών» που τις έκρινε; Να θυμηθούμε και αυτό που έγραφε τότε στο facebook το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Χρήστος Χωμενίδης: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου, συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθεί διαγωνισμός. Στην απίθανη περίπτωση που έχω υποσκελιστεί από τις εξελίξεις, απλώς θα παραιτηθώ».

 

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

 

………………………………………………………………………….

 

Διάβασμα για Πανελλήνιες πίσω από τα κάγκελα

 

Την είσοδο των καταστημάτων κράτησης Αυλώνα και Ελεώνα Θηβών περνά η Σοφία Παπαϊωάννου και μπαίνει στις τάξεις των σχολείων που λειτουργούν εντός των φυλακών για να καταγράψει τις προσπάθειες των κρατούμενων-μαθητών και τον γολγοθά της επανένταξης, στην αυριανή εκπομπή της «360ο» ALPHA (23.45). Η δημοσιογράφος επισκέπτεται, εν ώρα διδασκαλίας, το Λύκειο των φυλακών και συναντάει νέους κρατούμενους, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου. Οι υποψήφιοι μιλάνε για τις αγωνίες τους, αλλά και για την ελπίδα τους να μπουν στο Πανεπιστήμιο, ώστε να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Στο κατάστημα κράτησης Ελεώνα Θήβας, λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για κρατούμενες γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Στην εκπομπή, αποφυλακισμένοι που προσπαθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας καταθέτουν τις εμπειρίες τους.

 

Scroll to top