06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, υποψήφια δήμαρχος του «Δικτύου Πολιτών» Νέου Ηρακλείου

Δέκα πράγματα που δεν ξέρουμε για το Νέο Ηράκλειο

«Να μας αποδοθεί το κτήμα ΦΙΞ».
      Pin It

«Να μας αποδοθεί το κτήμα ΦΙΞ»

 

1. Τα ίχνη του χάνονται στην αρχαία μυθολογία, καθώς ιδρύθηκε από απογόνους του Ακάμαντα, γιου του Θησέα, ως Δήμος Ηφαιστιάδων.

 

2. Το 1837, με διάταγμα του Οθωνα, ιδρύεται ως στρατιωτικό βαυαρικό χωριό. Στην εφημερίδα «Πατρίς» της 15ης Ιουλίου 1912 αναφέρεται ως «ένα απομεινάρι της εποχής του Οθωνα, με Γερμανούς κατοίκους εξελληνισθέντες» περιτριγυρισμένο από αμπέλια, ελιές, δάση. Η αρχικά δύσκολη και μετέπειτα αρμονική συνύπαρξη πολλών γενεών καθολικών και ορθόδοξων χριστιανών αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς του.

 

3. Στην περιοχή προς το ΟΑΚΑ λειτουργούσαν ανθρακωρυχεία που συνδέονταν με σιδηροδρομική γραμμή με το Λαύριο. Εκλεισαν το 1962.

 

4. Η ηρωίδα του αντιναζιστικού αγώνα Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν Ηρακλειώτισσα.

 

5. Εδώ λειτούργησε το ακτινολογικό ιατρείο του ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

 

6. Το 1974 ο δήμος έρχεται στην Αριστερά με δήμαρχο τον Γιώργο Γρηγοριάδη. Τότε λειτούργησαν για πρώτη φορά ο δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός, ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος «Νοσταλγία» και ο δημοτικός ραδιοσταθμός «Επικοινωνία». Στη δεύτερη θητεία του εκπονήθηκε σε συνεργασία με καθηγητές του ΕΜΠ το μεγαλόπνοο σχέδιο της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ. Πρωτοβουλία με «λογισμό και μ' όνειρο» που ακυρώθηκε από τις επόμενες διοικήσεις του δήμου.

 

7. Σήμερα η πόλη είναι κομμένη στα τρία από τις γραμμές του ΗΣΑΠ και την Αττική Οδό, με κυκλοφοριακή ασφυξία, καθώς όλη η κίνηση από και προς τις γύρω περιοχές περνάει από ελάχιστους δευτερεύοντες δρόμους.

 

8. Διαθέτει τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο των όμορων περιοχών, το κτήμα ΦΙΞ, συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων που διασώθηκε από την επιτροπή κατοίκων, αλλά ακόμα δεν έχει αποδοθεί στην πόλη λόγω της εχθρικής στάσης και της αδιαφορίας των δημοτικών αρχών.

 

9. Βρίσκεται δίπλα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά οι κάτοικοι δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε αυτές, ενώ έχει μεγάλες ελλείψεις σε χώρους άθλησης,

 

10. Στην πολιτιστική έρημο της πόλης, μοναδική όαση είναι η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη. Ομως, όπως έγραφε ο Μπ. Μπρεχτ, επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, για αυτό ακριβώς θα αλλάξουν.

 

Scroll to top