22 νεκροί μετανάστες (ανάμεσά τους 4 παιδιά), ο απολογισμός ακόμα μίας ανατροπής σκάφους βόρεια της Σάμου – 36 διασωθέντες, ένα αγοράκι σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Κάποιες φορές τις τραγωδίες δεν μπορείς να τις περιγράψεις με λόγια. Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πώς να τελειώσεις. Με συναίσθημα ή με λογική; Με ψυχραιμία ή με οργή; Και όταν αυτές συμβαίνουν -όλο και πιο συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα- και όταν το Αιγαίο έχει γίνει ένας «υγρός τάφος» για πρόσφυγες που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλείς πατρίδες, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Η επιλογή είναι λοιπόν να καταγράψεις τα γεγονότα, γιατί από μόνα τους περιέχουν ανείπωτη θλίψη και πόνο. Από μόνα τους καταδεικνύουν το μέγεθος της τραγωδίας.
Είκοσι δύο μετανάστες (12 γυναίκες, 6 άντρες, 4 παιδιά) πνίγηκαν χθες τα ξημερώματα βόρεια της Σάμου, όταν το 12 μέτρων ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν -για άγνωστους λόγους μέχρι στιγμής- ανατράπηκε. Τριάντα έξι από τους επιβαίνοντες σ’ αυτό στάθηκαν πιο τυχεροί. Διασώθηκαν. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι επέβαιναν στο σκάφος, άρα και πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Οι διασωθέντες λένε ότι επέβαιναν σ’ αυτό 62-65 άτομα. Εάν τα στοιχεία είναι σωστά, αγνοούνται περίπου 7 άτομα. Επίσης άγνωστο παραμένει, εάν οι διακινητές είναι ανάμεσα στους διασωθέντες ή στους νεκρούς.
Το περιστατικό
Το χρονικό της νέας τραγωδίας, σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, έχει ως εξής: Τα ξημερώματα της Δευτέρας σκάφος της φινλανδικής συνοροφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση «Ποσειδών», υπό τον συντονισμό της Frontex, ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ότι εντόπισε δύο λέμβους (η μία ήταν βοηθητική) αναποδογυρισμένες και πολλούς μετανάστες στη θάλασσα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου.
Στην περιοχή έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο «Azamara Journey», σημαίας Μάλτας, αλιευτικά σκάφη, ενώ κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Από το φινλανδικό σκάφος περισυνελέγησαν 13 μετανάστες και 23 από το πλωτό του Λιμενικού. Συνολικά διασώθηκαν 36 (32 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα αγόρι) που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου.
Αρχικά από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τέσσερις σοροί (δύο γυναίκες, ένας άνδρας και ένα αγοράκι). Στη συνέχεια το ταχύπλοο σκάφος όπου επέβαιναν οι μετανάστες, με το όνομα «King Helsinki» και σημαίας της Σιέρα Λεόνε, ρυμουλκήθηκε στο Βαθύ Σάμου από τα αλιευτικά σκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση με τη συνοδεία του πλωτού του Λιμενικού, ενώ η βοηθητική λέμβος ανελκύστηκε από το πλωτό του Λ.Σ. Μετά από έρευνα που έγινε στο εσωτερικό του ταχύπλοου οι λιμενικοί απεγκλώβισαν 18 σορούς (10 γυναίκες, πέντε άνδρες, δύο κορίτσια και ένα αγόρι).
Από τους 36 διασωθέντες, ένας άνδρας και ένα αγόρι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου «Αγιος Παντελεήμων», ενώ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του παιδιού οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του σε νοσοκομείο των Αθηνών. Οι έρευνες συνεχίζονται από επιχειρησιακά μέσα (πλωτά και εναέρια του Λ.Σ., του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας), από παραπλέον πλοίο που έχει δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ, καθώς και από σκάφος της Frontex.
Με εντολή Λ.Σ.
Υστερα από εντολή του αρχηγού του Λ.Σ., αντιναύαρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, στη Σάμο πήγε ο επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου υποναύαρχος Λ.Σ., Ι. Σεργης, για τον συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και των αιτίων του περιστατικού. Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.
Την οδύνη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους μήνες καταβάλλει ένα τιτάνιο έργο υπηρετώντας πιστά το βασικό του δόγμα «καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα», αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο, αλλά και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα.
Ανακοινώσεις για το τραγικό συμβάν εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η ΔΗΜΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Διασωληνωμένο και μόνο ένα 3χρονο αγοράκι
Σοβαρή, αλλά σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του 3χρονου αγοριού, συριακής καταγωγής, που επέζησε από το τραγικό ναυάγιο βόρεια της Σάμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο μικρός νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ωστόσο, είναι μόνος του, χωρίς τη μητέρα ή τον πατέρα του, από την ώρα της διάσωσής του, στη διάρκεια της αεροδιακομιδής του με το σκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και της μεταφοράς του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας στο Παίδων.Ντα.Β.