06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Push back στον θάνατο

      Pin It

45Ακριβαίνουν τα «ναύλα» στο Αιγαίο, αγριεύουν και οι επαναπροωθήσεις, οι τυχαίες βυθίσεις, οι εμπλοκές, οι ανατροπές και τελικά αυξάνεται ο αριθμός των πνιγμένων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Μια ρουτίνα θανάτου που δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτη. Τα κέρδη όλων όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν όχι μια καλύτερη ζωή, αλλά το δικαίωμά τους να ζήσουν, αυξάνονται όσο σκληραίνουν οι μέθοδοι αστυνόμευσης και αποτροπής. Οι αριθμοί έχουν πάψει να σοκάρουν, ακόμα και όταν πρόκειται για παιδιά.

 

Το τελευταίο «περιστατικό» της βύθισης μεσοπέλαγα χωρίς καμιά προφανή αιτία του πολυτελούς (αυτή τη φορά) σκάφους με τους Σύρους, Σομαλούς και Αιγύπτιους πρόσφυγες χθες τα ξημερώματα μόλις 4,5 μίλια από τη Σάμο, γέμισε πάλι το Αιγαίο με πτώματα. Η Ε.Ε. και η Ελλάδα συνεχίζουν να… θλίβονται με τους νεκρούς μετανάστες, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα κύματα προσφύγων πολέμου, αλλά και τους φτωχούς της λεηλατημένης από τη Δύση Αφρικής, ενώ ξοδεύουν ανυπολόγιστα ποσά όχι για τη διάσωση, αλλά για τον εντοπισμό μεταναστών και για τη «φύλαξη» των θαλάσσιων συνόρων.

 

«Μοιραίες έχουν αποβεί για τη ζωή των Σύρων προσφύγων οι τακτικές αποτροπής τους («push back») από το ελληνικό Λιμενικό και την Αστυνομία στον ποταμό του Εβρου, αλλά κυρίως πλέον στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα στη Λέσβο, η οποία από τον Αύγουστο του 2012 αποτελεί βασικό προορισμό των μεταναστών, λόγω της ολοκλήρωσης του φράγματος στον Εβρο. Πριν καν ζητήσουν άσυλο, βρίσκονται τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με τα κύματα του Αιγαίου», μετέδιδε στις 7/6/2013 το BBC.

 

Ο ίδιος ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού, που κλήθηκε σε επιτροπή της Βουλής να μιλήσει για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, είχε αναφέρει ότι το 2013 οι περισσότεροι μετανάστες είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Στα -δε- στρατόπεδα της Ελλάδας κρατούνται περισσότεροι από 9.000 Σύροι, ενώ μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια έχει χορηγηθεί καθεστώς ασύλου μόνο σε 2 πρόσφυγες (κάτω από 1%!), όταν οι άλλες χώρες της Ευρώπης χορηγούν άσυλο σε ποσοστό 90%. Μια ανατριχιαστική ελληνική πρωτοτυπία που επιμένει να αγνοεί τις διεθνείς συμβάσεις. Χθες είχαμε άλλη μια «ατυχή διάσωση», παρ’ όλη την κινητοποίηση που διατάχτηκε μόλις το τουρκικό κρουαζιερόπλοιο εντόπισε το βυθιζόμενο σκάφος.

 

Οσο για τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, επαναλαμβάνονται αυτούσιες μαζί με την πάγια εντολή για διερεύνηση των συνθηκών του «τραγικού συμβάντος». Ενδεικτικά, θυμίζουμε τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας στις 19/3/2014 μετά τον πνιγμό των 7 και των 2 αγνοούμενων στη Μυτιλήνη: «Το γεγονός είναι τραγικό, αλλά τονίζω ότι η Ελλάδα τηρεί τους προβλεπόμενους κανόνες για τη διαχείριση των περιστατικών που έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά πρόβλημα της ίδιας της Ε.Ε.». Ηδη, η δήλωση αυτή με μικρές παραλλαγές έχει επαναληφθεί 4 και με τη χθεσινή 5 φορές από τα τέλη του 2013.

 

Αντα Ψαρρά

 

……………………………………………………………………………………………………………….

 

Η καλή είδηση από τη Μυτιλήνη

 

Αθώος ο «διακινητής» και με απόφαση του δικαστηρίου. Αίσιο τέλος είχε η απίστευτη οδύσσεια της οικογένειας από το Αφγανιστάν που έφτασε μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, κινδύνεψε να πνιγεί, ενώ ο πατέρας προφυλακίστηκε ως διακινητής. Το βιβλιαράκι με τις τραγικές εμπειρίες, που έφτιαξαν τα 4 ανήλικα παιδιά και η γυναίκα του Ζακχάλ Ατζμάλ με τη βοήθεια αλληλέγγυων στη Μυτιλήνη, εξασφάλισε τα έξοδα του δικηγόρου και της δίκης, μαζί με τη συμπαράσταση πολλών πολιτών που στάθηκαν στο πλευρό τους («Εφ.Συν.» 5/5/2014). Ισως γι’ αυτούς υπάρξει τελικά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αν βέβαια το επιτρέψουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ

 

Απευθύνει νέα έκκληση για τη «δυνατότητα νόμιμης μετακίνησης»

 

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Τις δύο τελευταίες μέρες, περισσότεροι από 250 άνθρωποι διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές σε τρεις ξεχωριστές θαλάσσιες επιχειρήσεις. Με αφορμή τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια ή να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες, η Υπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις κυβερνήσεις για ενίσχυση της δυνατότητας νόμιμης μετακίνησης, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων περασμάτων».

Scroll to top