→«Απολύτως αδικαιολόγητη η καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους “ανάπτυξης”»
Εκκληση προς τους βουλευτές να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση, ώστε να μη φτάσει ώς τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ακτές της χώρας απευθύνει το WWF Ελλάς. Ηδη, η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και από δημάρχους, οικολογικούς φορείς και πολίτες.
Στην ανοιχτή επιστολή του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης το προωθούμενο νομοθέτημα χαρακτηρίζεται «οικολογικά εγκληματική πρόταση» και επισημαίνεται ότι δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, κυρίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι «ο προφανής στόχος είναι εισπρακτικός και διευκολυντικός προς τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και την απρόσκοπτη χωροθέτηση χρήσεων ασύμβατων με τις ανάγκες προστασίας της παράκτιας ζώνης και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών». Σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου διαπιστώνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ και κυρίως το πρωτόκολλο διαχείρισης παράκτιου χώρου.
«Οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι του σχεδίου είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι οι επισκέπτες της χώρας «δεν έρχονται για να δουν κατειλημμένες παραλίες, επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές». Παρατηρεί επίσης ότι το νομοθέτημα αγνοεί και τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα, που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
Η Θεοδότα Νάντσιου, επικεφαλής της περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς, σε δήλωσή της αναφέρει: «Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους “ανάπτυξης”. Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Καλούμε τους βουλευτές να αναλάβουν διακομματική πρωτοβουλία, ώστε αυτό το αδιανόητα εγκληματικό για τον φυσικό μας πλούτο νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή».
Ανάλογη αντίδραση έχουν διατυπώσει μέσω της δημόσιας διαβούλευσης και άλλες εθνικής εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις. Για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και «άνοιγμα δρόμου για τη μαζική δημιουργία νέων» κάνει λόγο ο οικολογικός οργανισμός «Αρχέλων», ενώ ανάλογη είναι η κοινή τοποθέτηση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου κατακλύζεται από οργισμένες αναφορές πολιτών, που με ελάχιστες εξαιρέσεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Κατεδάφιση αυθαιρέτων στις παραλίες. Οχι στη νομιμοποίηση. Είναι ντροπή», διαβάζουμε και λίγο πιο κάτω κάποιος άλλος σημειώνει: «Επιβραβεύεται η παρανομία και δημιουργούνται προϋποθέσεις να διαιωνιστούν». Μια ενδιαφέρουσα παράμετρο αναδεικνύει άλλος πολίτης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι είναι πολύ εύκολο «να μετατραπεί η καντίνα του παππού σε σπίτι».