→Προσφεύγουν ξανά στη Δικαιοσύνη οι γιατροί για το πλαφόν στη συνταγογράφηση, ενώ οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα ξεκινούν επίσχεση εργασίας στις 12 Μαΐου
Επιμένει ο υπουργός Υγείας στη μείωση των φαρμάκων που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί, κατά 20%, προκειμένου να πιάσει τον στόχο του να πέσει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κάτω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Ετσι, επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση, παρ’ όλο που το μέτρο είχε ανασταλεί ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο υπουργός δήλωσε χθες πως ετοιμάζεται να καταθέσει επείγουσα τροπολογία για τη δυνατότητα να τείθεται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. «Σεβόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ», είπε και πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό «θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Ετσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο»…
Οι γιατροί αντιδρούν. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει ξανά στη Δικαιοσύνη, «προκειμένου να ακυρωθεί εκ νέου η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να περιορίσει τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική και την φαρμακευτική τους περίθαλψη» και να στερήσει «από τον γιατρό τη δυνατότητα να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα».
Την ίδια ώρα η έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΙΣ αποφάσισε ομόφωνα επίσχεση εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαΐου των εργαζομένων σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών μετά το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε στον διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ «η αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει ικανοποιητική και αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες μέσα από προϋπολογισμό δαπανών που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και η ανικανότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων να εφαρμόσουν κανόνες συνταγογράφησης και ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον κλάδο του ιατρικού σώματος σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης».
Ντάνι Βέργου