Καμπανάκι για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων χτυπά και ο ΟΟΣΑ. Στην έκθεσή του «All on Board. Making inclusive growth happen» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι οι πλούσιοι ήταν η τάξη που καρπώθηκε κυρίως τα οφέλη της συνεχούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία 30 χρόνια. Το 2010 το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού του πλανήτη ήταν 9,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του φτωχότερου 10%, ενώ είκοσι πέντε χρόνια νωρίτερα ήταν 7 φορές μεγαλύτερο.
Στις ΗΠΑ το πλουσιότερο 1% καρπώθηκε το 47% της συνολικής αύξησης του εισοδήματος μεταξύ 1976 και 2007, στον Καναδά το 37%, ενώ στη Βρετανία και την Αυστραλία το 20%. Αλλά και στις Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία το χάσμα των πλουσίων αυξήθηκε από 5 προς 1 στη δεκαετία του ’80 σε 6 προς 1 σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη μεταπολεμική περίοδο ώς το 1970, όταν η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έκλεινε. Είναι προφανές έτσι ότι το χάσμα μεγάλωσε στα χρόνια που ακολούθησαν, όταν δηλαδή το νεοφιλελεύθερο οικονομικό δόγμα κυριάρχησε στην παγκόσμια οικονομία.
Η μεγέθυνση αυτή επιταχύνθηκε μάλιστα μετά το κραχ του 2008 και οδηγεί σε συρρίκνωση της μεσαίας τάξης προς όφελος των πολύ πλούσιων. Το 1980 σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ το πλουσιότερο 1% δεν απολάμβανε περισσότερο από το 8% του συνολικού εισοδήματος. Το 2010 όμως αυτό το 1% κατείχε πάνω από το 10% στις 9 από τις 10 χώρες του για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, ενώ στις ΗΠΑ πάνω από το 20%.
Η μελέτη του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ακόμη τη σύνδεση μεταξύ εισοδηματικής ανισότητας, εκπαίδευσης και υγείας. Ετσι, οι φτωχοί φοιτητές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους πλουσιότερους, τονίζει για παράδειγμα, ενώ -ακόμη χειρότερα- οι σημερινοί 30χρονοι που έχουν καλύτερη εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα ζήσουν 6 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους. Η έκθεση προτείνει ως αντίδοτο οικονομικές πολιτικές που θα ενισχύουν την ισότητα και την ανάπτυξη με έμφαση στην εκπαίδευση. Και ζητά μεταξύ άλλων από τις κυβερνήσεις δημοσιονομικές πολιτικές -όπως η κλιμακωτή φορολόγηση- που θα μεγεθύνουν την αναδιανομή του εισοδήματος.
Mπάμπης Μιχάλης