«Φέτος κλείνουν εκατόν ογδόντα ένα χρόνια γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Μιας παρουσίας που ξεκίνησε με την επιβολή της βαυαροκρατίας και του βασιλιά Οθωνα το 1833». Με τα λόγια αυτά ξεκινά το βιβλίο του «Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα, στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ» (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη), ο συνάδελφος Μιχάλης Ψύλος.
Το βιβλίο, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία».
Για το βιβλίο μίλησαν ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας, καθώς και ο συγγραφέας Γιάννης Χρυσανθόπουλος. Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο ίδιος ο συγγραφέας, Μιχάλης Ψύλος.Ο Παντελής Κυπριανός μιλώντας για το βιβλίο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο συγγραφέας θέλει να δείξει ότι στην Ελλάδα από τότε που υπάρχουμε, πάντα έχουμε έναν ξένο δίπλα μας. Και όχι μόνο δίπλα μας, αλλά συνήθως μας λέει και τι θα κάνουμε». Επίσης, ανέφερε ότι «το βιβλίο ξεκινάει από τη σημερινή κατάσταση, κάνοντας έναν απολογισμό της τελευταίας πενταετίας της κρίσης και των μνημονίων, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία και παραθέτοντας αριθμούς». Στην συνέχεια, όπως σημείωσε ο Παντελής Κυπριανός, «ο συγγραφέας, προσπαθώντας να καταλάβει πώς φθάσαμε σήμερα εδώ, πάει πίσω και ξεκινάει από την εποχή της βαυαροκρατίας και του Όθωνα».
Ο Θανάσης Μπαμπανέβας σημείωσε από την πλευρά του ότι «ο συγγραφέας με γόνιμη και εποικοδομητική θητεία στην δημοσιογραφία, επιχειρεί μια ιστορική αναδίφηση και παρουσιάζει συγκλονιστικές και για πολλούς άγνωστες πτυχές της γερμανικής ηγεμονικής παρουσίας στην Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος την οικονομία, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς από την Ελλάδα της δραχμής στην Ελλάδα του ευρώ, η ιστορία με δύο Ράιχενμπαχ επαναλαμβάνεται έστω και ως φάρσα».
Ακόμη, ο Θανάσης Μπαμπανέβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο και τα οποία διαδραματίστηκαν στην Πάτρα στις 12 Μαρτίου του 1837 με πρωταγωνιστές τους εμπόρους της πόλης, «οι οποίοι αποφάσισαν να μην πληρώσουν τον φόρο επιτηδεύματος, που επιχείρησε να επιβάλει ο άνθρωπος του διαβόητου Αυστριακού καγκελάριου Μέτερνιχ, ο Ρούντχαρτ».
Ο Γιάννης Χρυσανθόπουλος σημείωσε ότι η συγγραφική δουλειά του Μιχάλη Ψύλου πραγματεύεται τη σχέση της Γερμανίας με την Ελλάδα. Όπως πρόσθεσε, «ο συγγραφέας πιάνει το νήμα από την αρχή, δηλαδή της βαυαρικής διακυβέρνησης του νεαρού ελληνικού κράτους από τον Όθωνα». Ακόμη ανέφερε ότι «κατά την ανάγνωση του βιβλίου, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην εποχή των διαδραματιζομένων γεγονότων, από την εποχή της ενθρόνισης του Όθωνα, μέχρι σήμερα». Όπως σημείωσε ο Γιάννης Χρυσανθόπουλος, στο βιβλίο «παρελαύνουν ονόματα και γεγονότα σχετιζόμενα με τη Γερμανία και την ντόπια καθώς πρέπει πρόθυμη οικονομική ελίτ, ακόμα άγνωστα στην καθημερινότητά μας. Και όλα με ονοματεπώνυμα». Όλη η αφήγηση πρόσθεσε ο Γιάννης Χρυσανθόπουλος «κρύβει εκπλήξεις και αναλογίες στη διαδρομή της εξεταζόμενης περιόδου που διερευνά το βιβλίο».
Ο ίδιος ο συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πάτρα, λέγοντας ότι επέλεξε να ξεκινήσει την παρουσίαση του βιβλίου από την αχαϊκή πρωτεύουσα, διότι ήταν χρέος τιμής προς την πόλη. Όπως εξήγησε, «στην Πάτρα έκανα τα πρώτα μου ρεπορτάζ και συνάντησα ξεχωριστούς ανθρώπους». Επίσης, απευθυνόμενος προς το ακροατήριο ο Μιχάλης Ψύλος, τόνισε πως, «θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω το βιβλίο σε δύο μεγάλους φίλους μου Πατρινούς, που δυστυχώς σήμερα δεν είναι πια κοντά μας, γιατί σημάδεψαν ανεξίτηλα τη δημοσιογραφική μου καριέρα». «Τον αγωνιστή δημοσιογράφο Άγγελο Βλαχάκη, που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2010 και τον αγωνιστή της ζωής Θανάση Λουλέλη, που έφυγε πριν από τρία χρόνια». Όσον αφορά το βιβλίο, ο Μιχάλης Ψύλος τόνισε ότι «στόχος μου ήταν να αναδείξω μια πλευρά της ελληνικής ιστορίας, που κατά την γνώμη μου έχει υποτιμηθεί».
Σχετικό θέμα: Το φάντασμα του Ράιχενμπαχ πάνω από την Ελλάδα
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ