07/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εβρεξε τροπολογίες στη Βουλή

Από τη μία κατέθεταν και από την άλλη απέσυραν άσχετες αλλαγές ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητήθηκε στην Ολομέλεια.
      Pin It

Από τη μία κατέθεταν και από την άλλη απέσυραν άσχετες αλλαγές ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητήθηκε στην Ολομέλεια

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Τα… ασυμμάζευτα προσπαθεί να τακτοποιήσει το Μαξίμου στην εκπνοή του χρόνου λειτουργίας της Βουλής πριν από τη διακοπή -λόγω εκλογών- των εργασιών της, επιχειρώντας τελευταία στιγμή να τηρήσει τα προσχήματα για να διασώσει την εικόνα του κυβερνητικού επιτελείου.

 

Ετσι, μπροστά στην οξεία κριτική όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον ορυμαγδό των τροπολογιών του τελευταίου τριημέρου και με το ΠΑΣΟΚ να συνεπικουρεί, λόγω δημοσκοπήσεων, με όψιμες επιθέσεις εντός και εκτός Ολομέλειας, δόθηκε κεντρικά η εντολή να αποσυρθεί στο «παρά πέντε» ένα μέρος τουλάχιστον από το πακέτο των τροπολογιών που, ως συνήθως, «στρίμωξαν» τελευταία στιγμή οι υπουργοί για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση με τους χθεσινούς κοινοβουλευτικούς χειρισμούς της εκτέθηκε περισσότερο, αφού ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωνε από βήματος Ολομέλειας πως αποσύρονται πέντε υπουργικές τροπολογίες (άσχετες προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια), την ίδια στιγμή κατατέθηκαν τέσσερις εκπρόθεσμες, με τη δικαιολογία του «επείγοντος» χαρακτήρα.

 

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για την «απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» του υπουργείου Ανάπτυξης, είχαν κατατεθεί συνολικά 13 άσχετες τροπολογίες. Αφαιρέθηκαν οι πέντε (απέμειναν οκτώ) αλλά προστέθηκαν άλλες τέσσερις.

 

Για την… ιστορία, οι τροπολογίες που αποσύρθηκαν, κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες μετά τη σχετική εντολή του υπουργού Επικρατείας, αφορούσαν: την ανανέωση της κάρτας ανεργίας (με αριθμό 1417), τη Λυρική Σκηνή (με αριθμό 1448) και το Μέγαρο Μουσικής, τους εισαγγελικούς λειτουργούς (1446), τα αθλητικά σωματεία (1452) και τα πρόστιμα για την παρασκευή και εμπορία νοθευμένων αλκοολούχων ποτών (1453). Σημειώνεται πως η ποσότητα της τελικής νομοθετικής… παραγωγής επρόκειτο να διογκωθεί μέχρι το βράδυ, με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

 

Ενδεικτική πάντως της σπασμωδικής κυβερνητικής δραστηριότητας ήταν η ενέργεια του Αδ. Γεωργιάδη, που τελειώνοντας χθες το βράδυ από τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την ιατρική εκπαίδευση και τα ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα, εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκειμένου να ζητήσει τη «συνδρομή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταβληθούν οφειλόμενες αμοιβές στους εργαζόμενους στα κέντρα ουσιοεξάρτησης.

 

Το βέτο για τις Λαϊκές

 

«Θα καταθέσω τη σχετική τροπολογία, εκτός αν διαφωνείτε» απευθύνθηκε ο υπουργός στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας το επείγον του ζητήματος σε γραφειοκρατική καθυστέρηση. «Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εάν διαφωνείτε δεν θα την καταθέσω, αλλά αν δεν ψηφιστεί τώρα η τροπολογία οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι, γιατί η Βουλή θα κλείσει…» εξήγησε ο Αδ. Γεωργιάδης, καθιστώντας προφανείς τις προεκλογικές σκοπιμότητες.

 

Υπενθυμίζεται πως η βροχή των τροπολογιών, αντίστοιχη της αστάθειας των καιρικών συνθηκών, ξεκίνησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, η ψήφιση του οποίου παρά λίγο να εξελιχθεί σε θρίλερ, λόγω του «βέτο» που άσκησε ο κυβερνητικός εταίρος (το νομοσχέδιο διασώθηκε με συμβιβασμούς την τελευταία στιγμή).

 

Η τακτική, πάντως, της «σκληρής» κριτικής από τη θέση του κυβερνητικού εταίρου που υιοθέτησε εσχάτως το ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε και χθες στη Βουλή, με τον εισηγητή του κόμματος Θ. Μωραΐτη να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας στην Ολομέλεια για «προχειρότητες», για «βιασύνη που ενέχει και εκλογική σκοπιμότητα» και για «κορόνες τύπου “Ελλάδα 2021”».

 

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μωραΐτης: «Πληροφορηθήκαμε από εφημερίδες για το περίφημο αναπτυξιακό που ετοιμάζετε. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε για την ανάγκη ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που πρέπει να γίνει η σημαία της χώρας. Αλλά να έχει προηγηθεί βαθιά διαβούλευση σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οχι ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να εμφανίζεται το σχέδιο…» κατέληξε, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη να του πουλήσει κάποιος προσδοκίες πριν από τις εκλογές».

 

Scroll to top