→Θα θριαμβεύσει η αποχή σήμερα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φοιτητές της ΑΣΟΕΕ χαρακτηρίζουν «αμερικανικές αδελφότητες», που δεν ενδιαφέρονται για συλλογικές διεκδικήσεις, τις κυρίαρχες παρατάξεις
Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Γιάννη Μπασκάκη Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος
Σε υποτονικό κλίμα, στη σκιά των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών διεξάγονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές με διάχυτη την ανησυχία των παρατάξεων για διατήρηση των χαμηλών περσινών ποσοστών συμμετοχής (περίπου 80.000 φοιτητές ψήφισαν το 2013, το 50% δηλαδή του συνόλου των ενεργών φοιτητών).
Σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την εμβάθυνση των αναδιαρθρώσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και από το εντατικοποιημένο εξάμηνο που ακολούθησε στις περισσότερες σχολές την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους, με τον προεκλογικό αγώνα να μοιάζει ο πιο άνευρος των τελευταίων χρόνων. Ευτυχώς θεωρείται ακόμα αυτονόητο πως σε καμία σχολή της χώρας δεν καταγράφεται ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.
Μεσημέρι Τρίτης στην ΑΣΟΕΕ, παραμονή εκλογών στον μεγαλύτερο φοιτητικό σύλλογο της χώρας. Πεντέμισι χιλιάδες φοιτητές ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές επί συνόλου 13.000 ενεργών φοιτητών. Η ατμόσφαιρα θυμίζει μια καθημερινή μέρα στο Πανεπιστήμιο, με εξαίρεση τον πολλαπλασιασμό των αφισών στους τοίχους και τα γιγάντια πανό που καλύπτουν τις προσόψεις του κεντρικού κτιρίου.
«Ζούμε μία από τις πιο άνευρες και απολίτικες εκλογές των τελευταίων ετών. Εχω φτάσει στο 4ο έτος και πραγματικά δεν έχω δει συλλογικές διεκδικήσεις. Είτε πρόκειται για ένα σύγγραμμα είτε για την καθημερινή κατάσταση που βιώνουμε έξω από τη σχολή μας είτε πρόκειται για την κεντρική επίθεση του υπουργείου Παιδείας. Οι παρατάξεις έχουν γίνει σαν τις αμερικανικές αδελφότητες» τονίζει ο Εκτορας από την ΕΑΑΚ.
Η ΑΣΟΕΕ αποτελεί παραδοσιακό κάστρο της αυτοδύναμης ΠΑΣΠ. Τα μέλη της δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά και προσπαθούν να δείξουν με κάθε τρόπο ότι έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ, τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου. «Δεν έχουμε καμία πολιτική συγγένεια με το ΠΑΣΟΚ, με τη Νεολαία του κόμματος και με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ έφερε το ριζοσπαστικό νόμο-πλαίσιο του 1982 και το ίδιο κόμμα επί Διαμαντοπούλου το κατάργησε μέχρι τελευταίας πρότασης» υποστηρίζει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, Αντώνης Γουναλάκης.
«Υπάρχει λόγος» είναι το φετινό σύνθημα της ΔΑΠ, της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης στην ΑΣΟΕΕ, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι φοιτητές να συμμετάσχουν στις εκλογές. «Προτείνουμε ξεκάθαρα διαχωρισμό των ενεργών από τους ανενεργούς φοιτητές» εξηγούν μέλη της παράταξης, που ζητούν να καταργηθεί διά παντός το άσυλο, να εφαρμοστούν οι διαγραφές των φοιτητών και να σταματήσει η «βία στα αμφιθέατρα».
«Η κρίση έχει αποτυπώσει στη συνείδηση του νεολαίου ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές. Οσο στους φοιτητικούς χώρους δεν υπάρχει ένα αντίπαλο δέος, ένα αριστερό φοιτητικό μέτωπο συνεργασίας απέναντι στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, οι φοιτητές θα είναι εξαρτημένοι από τις πρακτικές τους: κλαμπάκι, εκδρομές, παροχή σημειώσεων» τονίζει ο Λεωνίδας από το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, παράταξη αποχωρησάντων από την Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία πρόσκειται στο Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου.
Για συστηματική νοθεία των εκλογών κάνει λόγο η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ). «Οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στη σχολή μας χρόνια τώρα έχουνε βάλει στους εκλογικούς καταλόγους ανθρώπους 50-60-70 χρονών. Πέρυσι ο μεγαλύτερος ήταν γεννηθείς το 1925, 89 χρονών» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξανδρος Παγώνης (ΠΚΣ). «Οποιος έχει δικαίωμα να πάρει πτυχίο, ανεξαρτήτως πότε έχει γεννηθεί, έχει δικαίωμα να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα. Είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να μιλάμε για διαδικασίες αποκλεισμού λόγω ηλικίας» απαντά ο γραμματέας της ΠΑΣΠ.
«Ενας ηλικιωμένος άνθρωπος ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το Πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια δεν τον αντιλαμβάνεται ως κοινωνικό του χώρο και η ψήφος του δεν είναι πολιτική, είναι καθαρά πελατειακή» τονίζει η Δανάη από την Αριστερή Ενότητα.
«Η κύρια ιδιότητα όλων αυτών δεν είναι πάντως αυτή του φοιτητή. Είναι τουλάχιστον παράδοξο η γενιά των σημερινών πενηντάρηδων να καθορίζει την πορεία του φοιτητικού κινήματος. Στις εκλογές εμφανίζονται ουρές ασπρομάλληδων, μέχρι και με μαγκούρες και “πι” έχουν έρθει εδώ. Ας τους φέρει η ΠΑΣΠ και τις υπόλοιπες μέρες εδώ να συμμετέχουν στις διαδικασίες του συλλόγου» τονίζει ο Στράτος Κατσένης από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, προσθέτοντας πως επί 4 χρόνια ο μεγαλύτερος φοιτητικός σύλλογος της χώρας δεν έχει συνεδριάσει για κάτι ουσιαστικό.
Ζητήματα όπως αυτά της σίτισης, της στέγασης (120 κρεβάτια στη Φοιτητική Εστία αντιστοιχούν στους 4.000 φοιτητές από την επαρχία), της ισοτιμίας των πτυχίων Πανεπιστημίων με τα κολέγια, της συχνής επέμβασης της Αστυνομίας στη σχολή με αφορμή την πάταξη του παρεμπορίου ελάχιστα έχουν συζητηθεί σε γενικές συνελεύσεις. Πλην της ΔΑΠ, όλες οι παρατάξεις υποστηρίζουν πως για την αστυνομοκρατία γύρω από την ΑΣΟΕΕ τους τελευταίους μήνες την ευθύνη έχουν η κυβέρνηση αλλά και η πρυτανεία, πως το παρεμπόριο είναι απλώς η πρόφαση και πως είναι αδιανόητο ένας φοιτητής να περνάει από 10 ελέγχους της Αστυνομίας για να εισέλθει στον χώρο, ύστερα να δέχεται δακρυγόνα και να σκάνε κρότου-λάμψης την ώρα του μαθήματος.
*Το μόνο σίγουρο είναι ότι και φέτος η κάθε φοιτητική παράταξη θα δώσει τα δικά της αποτελέσματα. Η περσινή πάντως γενική εικόνα ήταν στασιμότητα της ΔΑΠ (συγκέντρωσε ποσοστό 38-40%), μεγάλη πτώση της ΠΑΣΠ (18-19,5% ), σημαντική άνοδος της ΠΚΣ (15-16%) και της ΕΑΑΚ (12,5-13%) και πολύ μικρή υποχώρηση της ΑΡ.ΕΝ. (6,5-7%).