Μία μέρα μετά την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου με τους 22 νεκρούς, και δεύτερο περιστατικό με 24 μετανάστες στο στενό της Σάμου. Αυτή τη φορά στάθηκαν τυχεροί. Λιμενικοί τούς έσωσαν μέσα από τη θάλασσα. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Ενα 24ωρο μετά την πολύνεκρη τραγωδία βόρεια της Σάμου, όπου 22 άνθρωποι (ανάμεσά τους και 4 παιδιά) πνίγηκαν όταν ανετράπη το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, χθες το πρωί μια νέα τραγωδία αποφεύχθηκε στο στενό της Σάμου, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Είκοσι τέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν μέσα στη θάλασσα και διασώθηκαν την τελευταία στιγμή.
Επεσαν στη θάλασσα
Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού, στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας πλήρωμα πλωτού περιπολικού του Λιμενικού σε συνεργασία με παρατηρητήριο ανατολικά της Σάμου κοντά στην οριογραμμή και εντός τουρκικών υδάτων εντόπισε 24 μετανάστες (22 άνδρες και δύο γυναίκες) να επιβαίνουν σε πλαστική λέμβο.
Οι μετανάστες στη θέα του περιπολικού έσκισαν τη φουσκωτή λέμβο, με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα. Αμέσως ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Αγκυρας (ΜSRCC) λόγω χωρικής αρμοδιότητας.
Οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν από το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού λόγω μη παρουσίας τουρκικής ακταιωρού στην περιοχή και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια και οι 24 διασωθέντες παρελήφθησαν με ασφάλεια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων από την τραγωδία που συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας βόρεια της Σάμου, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Οι 36 διασωθέντες αλλοδαποί υποστηρίζουν ότι μέσα στο σκάφος επέβαιναν 60 με 65 άτομα. Αν αυτό αληθεύει, οι αγνοούμενοι υπολογίζεται ότι είναι 2 έως 7 άτομα.
Αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμα τα αίτια της ανατροπής του σκάφους, αλλά, όπως λένε οι πληροφορίες, το συγκεκριμένο ταχύπλοο (12 μέτρα) χωράει το πολύ 15 άτομα και όχι 60 με 65 που είχαν στοιβάξει οι διακινητές. Την ίδια ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι διακινητές βρίσκονται ανάμεσα στους 36 διασωθέντες ή στα 22 μέχρι στιγμής θύματα.
Συγκλονίζουν, πάντως, οι δηλώσεις ενός από τους δύτες, του Αλέξανδρου Μαλαγάρη, που συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και ανάσυρσης των πνιγμένων μεταναστών από την καμπίνα του ταχύπλοου. Μιλώντας στο Μέγκα, είπε ότι ενώ τους είχαν προετοιμάσει ότι θα βρουν τρία πτώματα, τελικά υπήρχαν 18 χαμένες ψυχές μέσα στο κουφάρι του πλοίου, η μια πάνω στην άλλη, μαζί με τις βαλίτσες τους. Αυτό που θα μείνει για πάντα στη μνήμη του είναι οι δυο έγκυες.
Το μόνο αισιόδοξο από τη νέα αυτή τραγωδία είναι ότι το αγοράκι που επέζησε από το ναυάγιο και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων διασωληνωμένο αποσωληνώθηκε, παραμένει στη ΜΕΘ αλλά είναι πλέον εκτός κινδύνου.
Β. Πισσίας: «Εγκλημα και ντροπή»
«Οι πνιγμοί των αταξίδευτων ψυχών στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν έγκλημα και ντροπή για τους κυβερνήτες της χώρας που απλώνεται πάνω σε όλους εμάς» δήλωσε ο Βαγγέλης Πισσίας, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων και πρόσθεσε πως «η άλλοτε φιλόξενη Ελλάδα αξίζει καλύτερη μεταχείριση από αυτήν του ανθρωποφύλακα-εκτελεστή μιας απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Να μεταφέρουμε, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, την κρίση διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στα κέντρα που αποφασίζουν γι’ αυτήν. Να τελειώνουμε με το Δουβλίνο ΙΙ και με τις παρελκόμενες πολιτικές του».