Ο Στουρνάρας προσχώρησε στο στρατόπεδο Σόιμπλε και δεν θέλει να ακούει για νέο «κούρεμα». Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις θα τραβήξουν μέχρι και το 2015
→ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος θα είναι υψηλότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου
Σε γραμμή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινείται ο Γιάννης Στουρνάρας για την ελάφρυνση του χρέους, προσχωρώντας στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων που δεν θέλουν να ακούν για νέο «κούρεμα». Και αυτό τη στιγμή που το ΔΝΤ χτυπά «καμπανάκι» πως το ελληνικό χρέος θα είναι υψηλότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020. Ανεπίσημα το Ταμείο κάνει λόγο για ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 130% του ΑΕΠ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκτιμήσεις της τοποθετεί τον πήχη του χρέους στο 110% του ΑΕΠ για το ίδιο έτος.
Κατά πώς φαίνεται ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο θα είναι ιδιαίτερα μακρύς και ανηφορικός – ιδιαίτερα δε, μετά το «παράθυρο» που άνοιξαν κορυφαίες διπλωματικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συρθούν και τη νέα χρονιά.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στόχευε σε μια άμεση ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων, όπως άλλωστε έχει διαφανεί από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται προεκλογικά το όλο θέμα που μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν περάσει ψηλά στη συγκεκριμένη «ατζέντα». Επίσης, δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα νέο ονομαστικό «κούρεμα» που θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο τους τόκους και τα χρεολύσια τα επόμενα χρόνια και οι ανάσες τις οποίες θα έπαιρνε ο προϋπολογισμός θα ήταν σημαντικές.
Το φρένο της Γερμανίας μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποχρέωσε την Αθήνα να αλλάξει ρότα και να συμπλεύσει με αυτήν που από την αρχή είχε χαράξει το Βερολίνο. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε χρεοκοπία (default) το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι όταν η χώρα βγαίνει στις αγορές ένα default είναι «αυτοκτονία».
«Είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια», υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, ερχόμενος να μας θυμίσει άλλο προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών που στο πρόσφατο παρελθόν διέψευδε κάθε σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που επετεύχθη, όμως, με το PSI+.
Τα 11 δισ. του ΤΧΣ
Σε ό,τι αφορά τα 11 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή αποτελούν τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο πρόεδρος του Eurogroup «άναψε» το «πράσινο φως» ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλλού εφόσον δεν τα πάρουν οι τράπεζες.
«Είτε επειδή οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια -που εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζονται, γιατί πιστεύω ότι η άσκηση που έχει γίνει μέχρι τώρα από την ΤτΕ και από την BlackRock παρουσιάζει μια αντικειμενική εικόνα- είτε μπορούν να τα σηκώσουν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως φαίνεται ότι τα σηκώνουν. Τα χρήματα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα σηκώσουν από τον ιδιωτικό τομέα είναι περισσότερα από αυτά που η άσκηση της BlackRock και της Τραπέζης της Ελλάδος κατέδειξαν. Επομένως, αυτά τα 11 δισ. θα έχουμε τη δυνατότητα είτε να επιστραφούν και να μειώσουν έτσι το δημόσιο χρέος είτε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.