07/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξω ανάπτυξη 3,4%… μέσα ύφεση με επταετές σερί

      Pin It

Χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη και στη διεθνή οικονομία προβλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός αναμένει 3,4% έναντι 3,6% που εκτιμούσε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ για το 2015 διατηρεί την αρχική του πρόβλεψη στο 3,9%. Εκτιμά χαμηλότερη ανάπτυξη για τις ΗΠΑ (2,6% αντί 2,9%) και Κίνα (7,4% αντί 8,2%), αλλά υψηλότερη για την ευρωζώνη (1,2% αντί 1%).

 

Ο ΟΟΣΑ καλεί ακόμη την ΕΚΤ να παρέμβει για την πάταξη του αποπληθωρισμού, μέσω μείωσης του βασικού της επιτοκίου στο 0% και διατήρησής του εκεί ώς τα τέλη του 2015. «Δεν έχουμε βγει ακόμη από το τούνελ… Υπάρχουν ακόμη πτωτικοί κίνδυνοι, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή και η ανεργία πολύ υψηλή», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία.

 

Ο ΟΟΣΑ δεν βλέπει φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας ούτε το 2014 και χαμηλώνει τον πήχη της «ανάκαμψης» για την επόμενη διετία, αντίθετα από το ΥΠΟΙΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Βλέπει νέα μέτρα και πρωτογενές… έλλειμμα

 

………………………………….

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το success story που επίμονα και μεθοδικά επιχείρησαν να επιβάλουν σε εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη κυβέρνηση και τρόικα. Μετά τα προχθεσινά αρνητικά μαντάτα από το Eurogroup, χθες ήταν η σειρά του ΟΟΣΑ, ο οποίος προέβλεψε ύφεση και για φέτος, για έβδομο συνεχόμενο χρόνο.

 

Στην «ενδιάμεση έκθεσή» του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα- ο διεθνής οργανισμός έβγαλε οφσάιντ τις επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμώντας πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία στην επόμενη διετία. Ο ΟΟΣΑ αναμένει συγκεκριμένα αρνητική ανάπτυξη -0,3% για το 2014 αντί του 0,6% που προβλέπουν ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1,9% για το 2015 έναντι 2,9% που προβλέπουν αντίστοιχα οι παραπάνω.

 

Αποπληθωρισμός

 

Ο διεθνής οργανισμός βλέπει ακόμη συνέχεια του αποπληθωριστικού σπιράλ που βασανίζει την ελληνική οικονομία τόσο φέτος όσο και το 2015. Αν και με χαμηλότερο ρυθμό, οι τιμές και οι μισθοί θα συνεχίσουν να υποχωρούν λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας και των πιέσεων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε αυτό το περιβάλλον, η ανεργία θα σημειώσει ανεπαίσθητη πτώση, από το 27,3% πέρυσι στο 27,1% φέτος και στο 26,7% το 2015, ενώ το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,4% το 2015.

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι η μείωση του υψηλού χρέους απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και την ομαλή λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών προς αυτήν την κατεύθυνση. Επισημαίνει ακόμη ότι επιπρόσθετη χαλάρωση χρέους, π.χ. μέσω επέκτασης της ωρίμανσης των ομολόγων και μείωσης των επιτοκίων, ενδεχομένως να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Τέλος, υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από την καλύτερη πρόσβαση στον δανεισμό και αυτό καθιστά αναγκαίο τον σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.

 

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ενστάσεις από το εξωτερικό για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO, Χάουαρντ Βέρνερ Ζιν, υποστήριξε χθες στην Deutsche Welle ότι «η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται για μια πληροφορία που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης αλλά είναι λανθασμένη… Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Για τη δική του συνεισφορά όμως το ΔΝΤ δεν συνυπολογίζει ένα μέρος του ελλείμματος. Αυτός όμως είναι ο ορισμός του ΔΝΤ και όχι της Eurostat ή άλλων στατιστικών υπηρεσιών».

 

O Ζιν αναφέρεται σε κάτι το οποίο αποσιωπήθηκε επιμελώς από την πλειονότητα του εγχώριου και του ξένου Τύπου πριν από 10 ημέρες όταν ανακοινώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα. Οτι δηλαδή η Eurostat δεν υπολογίζει από μόνη της τα πρωτογενή πλεονάσματα και ελλείμματα των χωρών-μελών της Ε.Ε., αλλά μόνο τα δημοσιονομικά. Οι ιθύνοντες της Εurostat το είχαν επισημάνει τότε στη «Wall Street Journal», αλλά ελάχιστοι το πληροφορήθηκαν. Το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από αυτό είχαν εξαιρεθεί αρκετές οφειλές και δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, και τα περίπου 20 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και συνεχίζουν να εγείρουν ενστάσεις.

 

Παραπλάνηση

 

«Οι καλές ειδήσεις από την Ελλάδα είναι παραπλανητικές», τόνισε προχθές το γερμανικό περιοδικό «Focus», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το success story της διάσωσης που διαδίδεται από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο λίγο πριν από τις ευρωεκλογές μπορεί να ακούγεται καλά, αλλά είναι άκρως υπερβολικό.

 

«Ορισμένοι Ελληνες δεν έχουν καθόλου χρήματα για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών τους… Η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Τα οικονομικά μεγέθη είναι απογοητευτικά. Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα αποκρύπτει τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ η εμπιστοσύνη των αγοραστών ομολόγων δεν αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη διανομή λαχανικών από τους εμπόρους και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών είναι ανάλογες με αυτές που βλέπει κανείς στον Τρίτο Κόσμο. Σκηνές μιας παρηκμασμένης χώρας, η οποία θα εξαρτάται για πολλά χρόνια από τη στήριξη από το εξωτερικό»…

 

Scroll to top