07/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιάννης Καλαϊτζής
«Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;»

Εκδόσεις: Στιγμή (Καλλιδρομίου 28, τηλ. 210 3844064)
σελ. 160
ISBN 978-618-2692-55-4 .
      Pin It

Σχολιασμός της επικαιρότητας με αιχμηρά κείμενα και σκίτσα.
kalaitzis-vivlio

 

Από το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα φαίνεται η αλήθεια και η επικαιρότητα αυτού του εξαιρετικού βιβλίου:

«Τα προλογικά σημειώματα, όπως αυτό, είναι αντιπαθητικά κατά τούτο: ενώ συντάσσονται μετά τη συγγραφή όλων των περιεχομένων, δημοσιεύονται στις πρώτες σελίδες της έκδοσης. Όπως συμβαίνει στα δημόσια θεάματα δηλαδή, που ξεκινούν τις παραστάσεις τους, αφού προσέλθουν καθυστερημένες οι αρχές και καταλάβουν τις περίοπτες θέσεις. Και για να αποσπάσουν (οι πρόλογοι) την αναγκαία, τη στοιχειώδη συμπάθεια του αναγνωστικού κοινού, τούς αναθέτουμε χρέη θυρωρού, κηπουρού ή καθαρίστριας.

 

Σημειώνουμε εδώ λοιπόν, ότι τα γραπτά που ακολουθούν προέρχονται από την Γαλέρα, την «Ελευθεροτυπία» του Τεγόπουλου και την «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως σε προεπιλεγμένα σημεία ενός θυρωρείου θα αναρτούσαμε τις επιγραφές: «Επιστολές», «Σκάλα υπηρεσίας», «Δεν λειτουργεί», «Επιστρέφω αμέσως». Και βέβαια μόνον οι εκδότες της πρώτης καταχώρισης έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το πού και πότε της αναδημοσίευσης. Ωστόσο, προνοητικός όπως πάντα ο γράφων, φρόντισε να πληρώσει (και πληρώνει πολύ ακριβά) τις δημοσιεύσεις των γραπτών του στην Γαλέρα και στην «Ελευθεροτυπία». Και αυτά σε αντίθεση με την «Εφημερίδα των Συντακτών» που παραχωρεί στον γράφοντα το δικαίωμα της αναδημοσίευσης εντελώς δωρεάν».

 

Γιάννης Καλαϊτζής – Βιογραφικό

 

Ο Γιάννης Καλαϊτζής είναι Έλληνας σκιτσογράφος, ειδικευόμενος στις πολιτικές γελοιογραφίες, έχοντας μεγαλώσει σε οικογένεια με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις την εποχή της Χούντας, ενώ υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη.

 

Έχει εκδώσει σκίτσα του στα έντυπα: Πανσπουδαστική, Δρόμοι της Ειρήνης, Αυγή και αργότερα στα Αντί, Ελευθεροτυπία, Ντέφι, Βαβέλ, ΔΗΩ. Έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμς: «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Γιαταλεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4». Από το 2005 είναι από τους κύριους συντελεστές έκδοσης του περιοδικού Γαλέρα, μέχρι που διεκόπη η έκδοσή του.

 

Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Happy Day».
kalaitzisΔιατηρεί προσωπική ιστοσελίδα, που όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «Η πρώτη ιστοσελίδα με γελοιογραφίες, κόμικς, σκίτσα, κείμενα, γελοιογραφικά πορτραίτα και τη χορηγία του Τρίτου του Μακρύτερου» : www.gianniskalaitzis.gr.

 

Ο ίδιος για τον ίδιο: «Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το 'δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.
kalaitzis-skitso

 

Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου’ριξαν και έναν χρόνο επι πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.

 

Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο.»

 

Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη – [email protected], 211 1045161

Scroll to top