Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στο Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το ενδεχόμενο νέας κρίσης για την υπόθεση των υπευθύνων των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER», οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Μετά την αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος τα 19 στελέχη των εταιρειών που οδηγούνταν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ενδεχομένως να κριθούν εκ νέου.
«Έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου»
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.
Η αναίρεση ασκήθηκε μετά από αίτηση του κατηγορούμενου Άρη Φλώρου, καθώς η εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου εντόπισε «έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων».
Αν τελικά το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση, η υπόθεση θα επανεξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο είχε αποφασίσει να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Μαρία Δήμα
efsyn.gr