Με σαφείς αναφορές στην 3η Σεπτεμβρίου και στην ανάγκη για μια Νέα Ελλάδα, όρο που πιθανώς παραπέμπει στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στην πρώτη προεκλογική ομιλία του ενόψει δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε εαυτόν και τη Ν.Δ. ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει μπροστά τη χώρα. Παράλληλα, έκανε επανειλημμένως αναφορά στο «success story», υποστηρίζοντας πως συντελείται «μια μεταρρυθμιστική κοσμογονία στη χώρα. Και δεν είναι μόνο υποσχέσεις και ευχές αλλά είναι δράσεις που ήδη γίνονται».

Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, εκείνους που θέλουν να διχάσουν και να μας κρατήσουν στο χθες», επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός δεν… παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του που αυτή τη φορά δεν κατονόμασε: «Το 1975 η παράταξη αυτή άλλαξε την Ελλάδα. Τώρα αφήνουμε πίσω την εποχή των μνημονίων. Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, εκείνους που θέλουν να διχάσουν και να μας κρατήσουν στο χθες, εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους γιατί χωρίς κρίση δεν θα έχουν τίποτε. Η παράταξή μας φέρνει σήμερα τη Νέα Ελλάδα με δύο τομές: αναπτυξιακή αναγέννηση και Συνταγματική αναθεώρηση. Γι' αυτή τη Νέα Ελλάδα δεν θα κάνω πίσω και δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Δεν παρέλειψε πάντως να ρίξει το καρφί του και στον κυβερνητικό του σύμμαχο, το ΠΑΣΟΚ, που αντέδρασε όταν η Ν.Δ. έβαλε στην προεκλογική ατζέντα τη συνταγματική αναθεώρηση. «Δεν είναι δυνατόν», είπε, «όλοι να συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν αληθινές θεσμικές τομές παντού, κι όταν ξεκινάει η συνταγματική αναθεώρηση κάποιοι να διστάζουν ή να κάνουν πίσω».
Οι βασικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση: απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό παράλληλα με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του, αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης για την ποινική ευθύνη των υπουργών, εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με εκείνη του βουλευτή, θέσπιση χρονικού ορίου για τη θητεία του πρωθυπουργού, μείωση του αριθμού των βουλευτών και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τσίπρας: «Γλώσσα εμφυλίου μιλά ο Σαμαράς»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσε το γάντι… έναντι του Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντάς του ότι «μιλάει γλώσσα εμφυλίου» και πως «ακτινοβολεί σε κάθε του λέξη για την αριστερά εμφύλια εμπάθεια».
«Στο κόμμα που ο Μπαλτάκος κρεμούσε τη δημοκρατία, δεν μιλάνε για σκοινί, κύριε Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ότι «έκανε τη Χρυσή Αυγή συμπαίκτη του στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ» και αποφάσισε, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να εμφανιστεί «πάλι για μικροκομματικούς σκοπούς ως απηνής διώκτης της».

«Ο πρωθυπουργός μας κατηγορεί ότι αντιγράφουμε τις δικές του κοροϊδίες», είπε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας.
Εμμένοντας στην τακτική της μετωπικής επίθεσης στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι «ακρωτηριάζει συστηματικά τη δημοκρατία» και πως «κήρυξε εκτός νόμου τον διάλογο και έγινε ο ηγεμόνας των μονολόγων».
Συμπεριέλαβε μάλιστα στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε «κομπάρσο ακόμα και στην κατάπτωση». «Περιφέρει τον τρόμο του και έφτασε τελευταία να εκβιάζει ότι αν καταποντιστεί, θα καταρρεύσει και η κυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές ότι επιχειρεί να εκβιάσει «τους ισχυρούς εκείνους εγχώριους και διεθνείς παράγοντες που στηρίζουν την κυβέρνηση».
efsyn.gr