Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Στην πρώτη προεκλογική ομιλία του ενόψει δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών προχώρησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής, στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής» για την παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ. επί της συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Παρουσιάζοντας εαυτόν και τη Ν.Δ. ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει μπροστά τη χώρα, ο πρωθυπουργός επετέθη με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινούμενος στο πνεύμα και του τηλεοπτικού σποτ της Ν.Δ. Επιμελώς δε, απέφυγε κάθε αναφορά στα λεγόμενα Βενιζέλου και το εκβιαστικό δίλημμα που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι αν η Ελιά δεν συγκεντρώσει ικανοποιητικά ποσοστά το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

 

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους ψηφοφόρους να του δώσουν «την εντολή για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα». Οι αναφορές του στη «Νέα Ελλάδα», που σύμφωνα με ορισμένους κύκλους θα είναι το νέο όνομα της Ν.Δ., διέτρεξαν το σύνολο της ομιλίας του, αφού ανέφερε τον όρο πάνω από δέκα φορές.

 

Την αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «πολιτική δύναμη της αδράνειας, που επενδύει στον λαϊκισμό, στον φόβο, στον διχασμό, που επιχειρεί να διαιρέσει κι όχι να ενώσει τους Ελληνες». Και σε μια έξαρση κινδυνολογίας είπε πως «απέναντί μας έχουμε όσους νοσταλγούν όλα όσα οι Ελληνες δεν θέλουν να θυμούνται: όταν καίγονταν οι δρόμοι, οργίαζαν οι κουκουλοφόροι, παρέλυαν καθημερινά οι πόλεις, όταν κυριαρχούσαν οι ανεξέλεγκτες συντεχνίες και οι αυθαιρεσίες μικρών, λίγων αλλά οργανωμένων ομάδων. Αλλά σίγουρα και οργανωμένων συμφερόντων!»

 

Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στην κρίση και στα μνημόνια «για να μπορέσει να έχει λόγο ύπαρξης». Προσδιορίζοντας τέλος τα δύο σκέλη στα οποία θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. ανέφερε «την αναπτυξιακή αναγέννηση της οικονομίας μας και τη συνταγματική αναθεώρηση».

 

Δεν παρέλειψε πάντως να ρίξει το καρφί του και στον κυβερνητικό του σύμμαχο, το ΠΑΣΟΚ, που ως γνωστόν αντέδρασε όταν η Ν.Δ. έβαλε στην προεκλογική ατζέντα τη συνταγματική αναθεώρηση: «Δεν είναι δυνατόν, είπε, όλοι να συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν αληθινές θεσμικές τομές παντού, κι όταν ξεκινάει η συνταγματική αναθεώρηση κάποιοι να διστάζουν ή να κάνουν πίσω».

 

Ο πρωθυπουργός, αγνοώντας το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων μέσα στο καλοκαίρι, προσδιόρισε την έναρξη της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τις 3 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία επετειακή για το ΠΑΣΟΚ.

 

Σε ό,τι αφορά αυτές καθαυτές τις προτάσεις για την αναθεώρηση, ο κ. Σαμαράς όπως και ο πρόεδρος της επιτροπής της Ν.Δ., υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, επανέφεραν το ίδιο πλαίσιο που είχαν παρουσιάσει και προεκλογικά.

 

Συγκεκριμένα προτείνουν μεταξύ άλλων :

 

● Την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό παράλληλα με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του

● Την αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης για την ποινική ευθύνη των υπουργών

● Τον εξορθολογισμό των διατάξεων για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

● Το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με εκείνη του βουλευτή

● Τη θέσπιση χρονικού ορίου για τη θητεία του πρωθυπουργού

● Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών

● Την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

 

Scroll to top