08/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Οι λαβωμένοι αντίπαλοι

      Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν βρέχεται από θάλασσα, τυλιγμένη από τα καταπράσινα βουνά της Πίνδου και του Βερμίου, με πληθυσμό που ανέρχεται σε 301.522 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ (2001), αποτελεί την «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας, αφού στο έδαφός της παράγονται περίπου τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρας. Με κύρια προβλήματα την αυξημένη ανεργία, κυρίως των νέων, και της προστασίας του περιβάλλοντος που ταλανίζεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, έχει ανάγκη μια ισχυρή αλλά και ευαίσθητη αυτοδιοίκηση, ικανή δώσει απαντήσεις στις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 

• Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη στο ενεργητικό του μια θητεία στη θέση αυτή και άλλη μία νωρίτερα ως νομάρχης Κοζάνης. Παρότι φαρμακοποιός, δεν κατάφερε να βρει το φάρμακο για τις ασθένειες μιας ομολογουμένως δύσκολης περιφέρειας κι έτσι, αν και ξανακατεβαίνει υποψήφιος, αναμένεται να δει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται δραστικά…

 

• Από την άλλη, μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ με τον «καναλάρχη» της περιοχής Θόδωρο Καρυπίδη που τελικά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος (αναμένοντας τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ.), ερωτήματα προκαλεί η επιλογή του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη όσον αφορά την είσοδό του στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα πρέπει να κατορθώσει να ξεπεράσει τα εμπόδια του πρώτου γύρου, δεν θα δυσκολευτεί να συσπειρώσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς την επόμενη Κυριακή και να «χτυπήσει» με αξιώσεις τον «κουρασμένο» υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

 

• Δυναμική εμφάνιση κάνει και το ΚΚΕ με τον δικηγόρο Γιάννη Βήττα που έχει διείσδυση και στους τέσσερις νομούς, έχοντας καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο με ισάριθμους έμπειρους αυτοδιοικητικούς για αντιπεριφερειάρχες.

 

• Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου κατέρχεται με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δίνοντας τον αγώνα για ένα καλό ποσοστό, ενώ ανάλογη προσπάθεια καταβάλλει και ο υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Στέφανος Πράσσος, εργαζόμενος στα ορυχεία της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, της βιοπάλης αλλά και της ανεργίας…

 

• Η Χρυσή Αυγή κατέρχεται με τον δικηγόρο Νίκο Κουρκούτα. Αν και ο ίδιος δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυναμική, κάθε υποψηφιότητα του μορφώματος αυτού στη Δυτική Μακεδονία θεωρείται επικίνδυνη, σε μια περιοχή με αρκετά εθνικά θέματα ανοιχτά, πολλούς νεκρούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον εμφύλιο και προβλήματα φτώχειας και ανεργίας, τα οποία οι ακροδεξιοί εθνικιστές εκμεταλλεύονται με κάθε ευκαιρία.

 

 

 

Scroll to top