450 σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δεν βρίσκουν πλοίο για το δεύτερο εκπαιδευτικό τους ταξίδι
Της Χρ. Παπασταθοπούλου
Τετρακόσιοι πενήντα σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις Ακαδημίες δεν μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα του ναυτικού αφού δεν βρίσκουν πλοία για να κάνουν το δεύτερο εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι σπουδαστές των ΑΕΝ και το οποίο δεν βρίσκει λύση, ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) απονομής βραβείων και υποτροφιών.
Οι εφοπλιστές και η «αμαρτία»
Ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή όλης της ναυτιλιακής κοινότητας, ώστε να απορροφήσει τους αποφοίτους των ΑΕΝ, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ακόμα το 2ο θαλάσσιο ταξίδι τους. Πραγματικά είναι «αμαρτία», είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αυτά τα 450 παιδιά να μην έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το 2ο μπάρκο τους. Απευθύνθηκε μάλιστα για δεύτερη φορά στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ζητώντας της να εμπιστευτεί και τις γυναίκες αξιωματικούς και μηχανικούς, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να προσφέρουν «υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα πολύ υψηλής ποιότητας καράβια που σήμερα κατέχει η ελληνική ναυτιλία».
Πρόσθεσε δε πως το τελευταίο διάστημα στόχος της Πολιτείας είναι να δώσει περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης σε Ελληνες στα ελληνόκτητα αλλά και στα άλλα καράβια υπό ελληνική σημαία, γι’ αυτό και σε συμφωνία με την Ε.Ε. και την ΠΝΟ προχωρούν ήδη στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας απόκτησης θαλάσσιας υπηρεσίας για το δεύτερο ναυτικό μπάρκο και στα πλοία υπό ελληνική ιδιοκτησία και όχι υπό ελληνική σημαία μόνο. Και σ’ αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται να αλλάξουν το 243 Προεδρικό Διάταγμα. Να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ για το 2ο μπάρκο τους, το οποίο δεν είναι επιδοτούμενο, όπως το πρώτο, δεν είναι τωρινές. Τον Νοέμβριο του 2012 περίπου 400 σπουδαστές κινδύνευαν να διαγραφούν από τις σχολές τους για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης αναζητούσε λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης για να αποφύγουν τη διαγραφή. Προβλήματα υπάρχουν και με το Α′ εκπαιδευτικό ταξίδι, αλλά λιγότερα, καθώς αυτό είναι επιδοτούμενο. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που κύκλοι της ναυτιλίας έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πως οι σπουδαστές απογοητεύονται τόσο πολύ από την αναμονή, που στο τέλος αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό.