08/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοφυρμοί εκλιπόντων ανδρών

      Pin It

Κλαίνε τα πουλιά για αέρα / και τα δέντρα για νερό τραγουδούσε στα χρόνια του Εμφυλίου η αμίμητη Σωτηρία Μπέλλου. Ασμα της ξενιτιάς ο «Απόκληρος» του Βασίλη Τσιτσάνη· αθάνατο. Τον σιγοψιθυρίζουν χιλιάδες χείλη καθώς στις μέρες μας αποκτά μια μακάβρια επικαιρότητα. Αδεται στεντορείως και από τον Απολείπειν Αντώνιον, με παραφρασμένους τους επόμενους στίχους: Κλαίω γριούλα μου κι εγώ για σένα / που σου φορτώνω βαρύ σταυρό. Βγαίνει στα κανάλια ο πρωθυπουργός και δηλώνει, σχεδόν δακρυσμένος, πως κάθε βράδυ ανελλιπώς σκέφτεται τα βάσανα που τραβά ο κοσμάκης.

 

Λαίλαπες μνημονιακές παρασύρουν τον λαό του στην άβυσσο, αλλεπάλληλες καταιγίδες μέτρων του κλέβουν το υστέρημα αλλά ως οικτίρμων ηγέτης συμμερίζεται τον αμέτρητο πόνο, συμπάσχει και δεν του κολλάει ύπνος, καθότι ευαίσθητο παιδί. Πιο πολύ όμως πληγώνεται απ' τα δεινά που περνούν οι γριούλες και τα γεροντάκια. Ξέρει καλά τι θα πει να περιμένεις πώς και τι τη σύνταξη κι όταν επιτέλους την παίρνεις λειψή και κουτσουρεμένη να μη σου φτάνει ούτε για φάρμακα. Φαρμακώνεται ο Απολείπειν με τα πάθη του πληθυσμού και βυθίζεται στη λύπην.

 

Ανατέλλει ο ήλιος και δεν κλείνει μάτι. Αχ αυτές οι εκλογές τι τον αναγκάζουν να λέει. Με ψυχοφάρμακα τη βγάζει για να αντέξει. Νιώθει την καυτή ανάσα του Αλέξη, βλέπει την κάλπη που θα τον εκλέξει και γίνεται η καρδούλα του μια μυστήρια πλέξη. Εκεί που εμφανιζότανε στη χάση και τη φέξη, πασχίζει στο γυαλί να τρέξει, τους αφελείς ψηφοφόρους να εμπαίξει. Του 'χει γίνει το ψέμα έξη και θέλει να 'χει την τελευταία λέξη.

 

Μες στη βαριά σκοτούρα του περνά εντελώς απαρατήρητο ότι για τα ντέρτια που βασανίζουν τους πολίτες υπαίτιος είναι ο ίδιος και η εθνοσωτήριος πολιτική του. Λεπτομέρειες. Κλαμένος όμως και ο έτερος εταίρος, ο πολύς Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητιανεύει απεγνωσμένα την ψήφο του πόπολου, διατεινόμενος ότι, αν το άθροισμα του ποσοστού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε μαύρο φίδι που τους έφαγε. Είναι τόση η θολούρα του, ώστε ακουσίως υποδεικνύει στον κόσμο το πώς θα απαλλαγεί από δαύτους μια και καλή. Πέντε μονάδες θα τσιμπήσει ο Τσίπρας από τους ολοφυρμούς του Μπένι του Εκλείπειν.

 

Αναντάν μπαμπαντάν Πασόκος ο Στάθης Μπούκουρας ζήλεψε τους θρήνους Απολείπειν και Εκλείπειν και απολογήθηκε στη Βουλή με γόους και κοπετούς. «Είμαι λαϊκό παιδί. Δουλεύω από 15 χρόνων. Κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής» είπε και τα 'ριξε στους παπατζήδες. «Ο Αντρέας Παπανδρέου που έλεγε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες με έκανε εθνικιστή». Καταναλώνει κι αυτός ικανές ποσότητες ψυχοφαρμάκων οι οποίες προκαλούν λυγμούς και οδυρμούς. Τα μετέωρα περιγελούν και τους τρεις με λιακάδες και τους μπουγελώνουν με παροδικές καταιγίδες στα ορεινά ηπειρωτικά.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top