Ολοταχώς στο Ταμείο Ανεργίας στέλνει τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων ο Κ. Αρβανιτόπουλος, που τους διαβεβαίωνε επί μήνες ότι θα «απορροφηθούν» μέσω κινητικότητας στο Δημόσιο, και μάλιστα δεν τους ανακοινώνουν καν πότε θα απολυθούν!
Της Αννας Ανδριτσάκη
Δρομολογούνται οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Παρά τις αδιάλειπτες -επί μήνες- διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας προς πάσα κατεύθυνση, ότι όλοι οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι θα απορροφηθούν στο πλαίσιο της ενδο-/δια-ιδρυματικής κινητικότητας, αυτή δεν ήρθε ποτέ και οι απολύσεις ξεκινούν.
Στις 24 Μαΐου απολύονται οι περίπου 70 διοικητικοί του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ περί τα 1.100 άτομα από τα υπόλοιπα έξι Ιδρύματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας αρχίζουν επίσης να μετρούν αντίστροφα μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη φάση απολύσεων. Σε 48ωρη απεργία προχωρά ο κλάδος στις 13 και 14 Μαΐου.
Σαδισμός
Ο υπουργός Παιδείας επιτείνει την αγωνία τους, μη διασαφηνίζοντας το χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι απολύσεις, αλλά και μην προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα συνδεόταν με τη λύση της κινητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους πρώτους υπό απόλυση είπε πως μέχρι τις εκλογές (18 και 25 Μαΐου) δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη ως προς την κινητικότητα, προεξοφλώντας -έτσι- ουσιαστικά την απομάκρυνσή τους, εφόσον το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 24 Μαΐου.
Οι υπάλληλοι έχουν αντιπροτείνει την ένταξή τους στην οριζόντια κινητικότητα του υπουργείου Μεταρρύθμισης. Τίποτα, όμως, δεν κινείται προς το παρόν. Τα δύο αυτά Ιδρύματα ήταν τα πρώτα που ανταποκρίθηκαν στην απογραφή του υπουργείου Παιδείας το περασμένο φθινόπωρο, εν μέσω της μεγάλης απεργίας του κλάδου. Οι πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων συναντήθηκαν μέχρι και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προχθές,αλλά φευ…
Μπάχαλο
Χθες, το υπουργείο εξέδωσε τις Διαπιστωτικές Πράξεις για τα υπόλοιπα έξι Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πατρών, Θεσσαλίας, Κρήτης), επιτείνοντας ωστόσο το μπάχαλο που επικρατεί σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα και δημιουργώντας πολλές ταχύτητες διαθεσιμότητας. Οι καταργημένοι κλάδοι (φύλακες κ.ά.), για τους οποίους έχουν προηγηθεί Διαπιστωτικές Πράξεις βγαίνουν στον δρόμο της απόλυσης στα μέσα Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιποι -μοριοδοτούμενοι και όσοι προέκυψαν μετά τις διορθώσεις και επανεξετάσεις- αγνοούν τι τους περιμένει.
Αλλοι βγήκαν τώρα από τις παλιές λίστες, άλλοι αντιθέτως εντάχθηκαν, άλλοι παραμένουν σ’ αυτές από τον χειμώνα και ουδείς γνωρίζει ποια διαδικασία και πώς θα δρομολογηθεί. Από το υπουργείο μιλούν ακόμα και για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του οκτάμηνου διαθεσιμότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση και λύση.
Το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, το οποίο ο υπουργός Παιδείας έχει θέσει ως προϋπόθεση για την κινητικότητα. Η προβλεπόμενη μείωση κατά 30% του προσωπικού εκ των πραγμάτων κλείνει την πόρτα σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Αν δεν γλιτώσουν από το Ιδρυμα, στο οποίο βρίσκεται η θέση τους, ποιο Ιδρυμα -με την ίδια αναγκαστικά μείωση- θα μπορέσει να τους δεχτεί; Τι είδους κινητικότητα θα εφαρμοστεί;