09/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υγεία των ασθενών στο έλεος του Αδώνιδος

Με την ψηφισθείσα τροπολογία για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, ο υπουργός θα αποφασίζει -με μοναδικό κριτήριο αν τηρούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις- πόση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρειαζόμαστε.
      Pin It

Με την ψηφισθείσα τροπολογία για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, ο υπουργός θα αποφασίζει -με μοναδικό κριτήριο αν τηρούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις- πόση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρειαζόμαστε

 

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

 

Σε νέες οδυνηρές περιπέτειες βάζουν τους ασθενείς οι αποφάσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη για τα φάρμακα και τις εξετάσεις. Η τροπολογία που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει πλαφόν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων στους γιατρούς.

 

Το ‘πε και το ‘κανε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος -παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της υπουργικής απόφασης που επέβαλε πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων- επαναφέρει με τροπολογία που περνά από τη Βουλή το θέμα. Το επίμαχο μέτρο, το οποίο ανέστειλε το ΣτΕ, με σκοπό την αποφυγή πιθανής βλάβης της υγείας των πολιτών, προέβλεπε ότι κάθε γιατρός δεν θα μπορούσε να υπερβεί για το 2014 το 80% της αξίας των συνταγών που χορήγησε το 2013.

 

Τι προβλέπεται

 

Η τροπολογία που πέρασε άρον άρον ο Αδωνις Γεωργιάδης παρέχει τη δυνατότητα να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα βάζει πλαφόν στους γιατρούς ανάλογα με την ειδικότητά τους, τα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους, την εποχικότητα, τη γεωγραφική τους θέση, τη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας του γιατρού και το παραγόμενο έργο του.

 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με τις μεταβολές στους άνω ρυθμιστικούς παράγοντες». Εν ολίγοις, ο υπουργός δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα του απολύτου ρυθμιστή, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί τίποτα στην τροπολογία, ώστε να μπορεί ανενόχλητος να κάνει όπως νομίζει, για να του βγουν οι αριθμοί και να κρατά ικανοποιημένη την τρόικα.

 

Ο υπουργός είχε προετοιμάσει το έδαφος, μιλώντας από το περασμένο Σαββατοκύριακο για υπέρβαση 21 εκατ. ευρώ της συμφωνίας με την τρόικα. Στη συνέχεια έθεσε εκ νέου σε ισχύ το βάρβαρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περιορισμό, το λογιστικό μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.

 

Κυνηγοί ιατρών

 

Την ώρα που οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) λειτουργούν υποτυπωδώς, το πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων που ψηφίστηκε δημιουργεί μια κατάσταση, στην οποία για τα φάρμακα θα… κυνηγούν εκείνο τον γιατρό που δεν έχει τηρήσει το πλαφόν.

 

Μετά, όπως ήδη κάνουν οι ασθενείς, θα σκέφτονται δύο και τρεις φορές αν θα αγοράσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα -αποδεδειγμένα πολλοί αποκαρδιώνονται και δεν τα αγοράζουν- υπολογίζοντας και την αυξημένη συμμετοχή τους από τη διαφορά της Λιανικής Τιμής του φαρμάκου που συνιστά ο γιατρός και της Ασφαλιστικής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Για τις εξετάσεις οι ασθενείς, είτε θα πληρώνουν 15% από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα ή θα περιμένουν στις ουρές 6-8 μήνες στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις. Στο μεταξύ, από Δευτέρα (12/5) ξεκινάει η επίσχεση εργασίας των ιδιωτών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων που διεκδικούν χρέη του ΕΟΠΥΥ ύψους ενός δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μ’ άλλα λόγια, οι ασθενείς θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους τις επισκέψεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσόν που κατέβαλαν.

 

Scroll to top