Mouseio-Aiges-maketa

09/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΑΠΟΚΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ - ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

Το Ανάκτορο του Φιλίππου Β´ μέσα σε μουσείο

Εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη. τον Οκτώβριο του 2015 θα είναι έτοιμο και θα φιλοξενεί, μάλιστα, και ένα μέρος από τον επάνω όροφο της πρόσοψης του μνημειακού ανακτόρου, το οποίο θα αναταχθεί.
      Pin It

Εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη. τον Οκτώβριο του 2015 θα είναι έτοιμο και θα φιλοξενεί, μάλιστα, και ένα μέρος από τον επάνω όροφο της πρόσοψης του μνημειακού ανακτόρου, το οποίο θα αναταχθεί

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Ψηφιακη αναπαρασταση του Ανακτορου των Αγιων, οπως θα παρουσιαζεται στο μεγαλο αιθριο του κεντρικου κτιριου του Πολυκεντρικου ΜουσείουΤον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Κεντρικό Κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, κατασκευασμένο στα δυτικά της Βεργίνας, πυρήνας και «πύλη από όπου οι επισκέπτες θα εισέρχονται στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Εως τον Δεκέμβριο θα έχει στηθεί σε αυτό και η πρώτη περιοδική έκθεση με εκθέματα των ανασκαφών από την πόλη του Φιλίππου Β′. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι οι επισκέπτες θα αντικρίζουν ένα μέρος από τον επάνω όροφο της πρόσοψης του μνημειακού Ανακτόρου, το οποίο θα αναταχθεί και θα περιλαμβάνει το απίστευτο εύρημα με τα μεγάλα λίθινα ψευδοπαράθυρα, τα οποία διασώθηκαν ακέραια στο πέρασμα των αιώνων.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών με διάσπαρτες «αίθουσες-ενότητες», όπως το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Μεγάλης Τούμπας, οι μεμονωμένοι Τάφοι, το Ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ έχει, όπως εξήγησε η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, «και την ανάγκη ενός μουσείου που θα φιλοξενεί τα κινητά τμήματα. Είναι ένας μεγάλος χώρος με διαφορετικά κέντρα τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει μεμονωμένα και με αυτή τη λογική το ονομάζουμε Πολυκεντρικό Μουσείο». Τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων ενέκριναν ομόφωνα τη μουσειολογική μελέτη για την έκθεση των αρχιτεκτονικών μελών του Ανακτόρου των Αιγών στο Κεντρικό Κτίριο. Κατά πλειοψηφία ενέκριναν το ύψος της αίθουσας που θα τα στεγάσει, καθώς εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το προτεινόμενο από τη μελέτη (κάποιοι το θεώρησαν υπερβολικό).

 

Τα επόμενα χρόνια οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου θα αντιλαμβάνονται όλο και πιο βιωματικά το μεγαλείο και τη λαμπρότητα της πρώτης πόλης της Μακεδονίας. Το Πολυκεντρικό Μουσείο – Μαυσωλείο θα περιλαμβάνει τρία πράγματα: τον αρχαιολογικό χώρο (με τους Τάφους, το Ανάκτορο κ.λπ.), το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», που μέσω του διαδικτύου θα είναι προσιτό σε όλους τους Ελληνες και σε εκατοµμύρια επισκέπτες-θεατές από όλο τον κόσµο και το Κεντρικό Κτίριο (εκεί θα είναι εγκατεστημένος και ο server του Εικονικού Μουσείου), που θα φιλοξενεί την ανάταξη μέρους του επάνω ορόφου του Ανακτόρου, τα σπάνια εκθέματα από τις ανασκαφές και τις ψηφιακές εφαρμογές.

 

Το Κεντρικό Κτίριο θα απέχει τρία χιλιόμετρα από το μνημειακό ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και στην ουσία θα είναι ο πρώτος χώρος που θα επισκέπτεται κανείς, ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα επιλέξει να ακολουθήσει. Εκτείνεται σε 146.059 τ.μ., είναι επίπεδο και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ερευνητικό, με χώρους συντήρησης, αποθήκευσης, τεκμηρίωσης και μελέτης ευρημάτων, και το εκθεσιακό: με 800 τ.μ. για τις περιοδικές εκθέσεις και δύο ημιυπαίθριους (αίθρια) εκθεσιακούς χώρους.

 

Στις στοές τους θα εκτεθούν σε μόνιμη βάση γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη και κυρίως τα στοιχεία της ιωνικής στοάς του επάνω ορόφου της ανατολικής πτέρυγας του Ανακτόρου (συνολικής έκτασης 12,5 στρεμμάτων), που θεωρείται πρότυπο, «πρόδρομος της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, σημαντικό μνημείο που ενσωματώνει τα ιδεολογικά και φιλοσοφικά χαρακτηριστικά του μακεδονικού βασιλείου», όπως είπε η Αγγελική Κοτταρίδη. Στην ανατολική πλευρά του μεγάλου αίθριου θα εκτεθούν «αναταγμένα» τα στοιχεία των στοών του άνω ορόφου της πρόσοψης του Ανακτόρου και μαζί, το απίστευτο εύρημα με τα έξι ακέραια λίθινα ψευδοπαράθυρα, καθώς και τα σωζόμενα στοιχεία του αετώματός του (γωνιακό γείσο, πλίνθος τυμπάνου, τμήμα οριζόντιου γείσου).

 

Οι περιοδικές θεματικές εκθέσεις θα επικεντρώνονται σε διάφορες όψεις της ζωής, του πολιτισμού και της ιστορίας της μητρόπολης των Μακεδόνων. Το μουσείο θα διαθέτει χώρους υποδοχής, εξυπηρέτησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας των επισκεπτών, με αμφιθέατρο, πωλητήριο, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εστιατόριο, κ.α.

 

Ο επισκέπτης που θα ξεκινάει την περιήγησή του από το μουσείο θα έχει την ευκαιρία να δει τη μακέτα του χώρου και να ακούσει μια συνολική ξενάγηση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ίσως γερμανικά και κινεζικά), ενώ μέσα από τις εφαρμογές θα αισθάνεται «την υπόσταση της θεϊκής αρμονίας των πυθαγόρειων συλλογισμών που εφάρμοσε ο αρχιτέκτονας του Ανακτόρου, χρησιμοποιώντας ως βασικό στοιχείο συνοχής τον λόγο της Χρυσής Τομής, σ’ ένα κτίριο που έγινε η χειροπιαστή διατύπωση στον χώρο της πεφωτισμένης ηγεμονίας», όπως έχει γράψει η Αγγελική Κοτταρίδη.

 

Με την ανάταξη και τη συντήρηση του Ανακτόρου του Φιλίππου Β’ και τη λειτουργία του Κεντρικού Κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου-Μαυσωλείου, ο τεράστιος χώρος των Αιγών θα προσφέρει στους σύγχρονους επισκέπτες όλο το μεγαλείο της πόλης του Φιλίππου Β’ και του Αλέξανδρου. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στα 7.000.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

 

[email protected]

 

Scroll to top