Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει άυξηση εσόδων κατά 30%, αλλά τα χρέη του παραμένουν υψηλά (3.868.000 ευρώ) το ίδιο και οι απαιτησεις του από τρίτους
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Μαύρη κωμωδία» στο ΚΘΒΕ ανέβασαν υπουργείο Πολιτισμού, ΙΚΑ και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με πρωταγωνιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο και έργο τα συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων διοικήσεων για τα οποία «τιμωρούνται» αυτοί που προσπαθούν να νοικοκυρέψουν!
Τη δυσφορία και απογοήτευσή του εξέφρασε χθες σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του ΚΘΒΕ για το αυτόφωρο του Γιάννη Βούρου, που πλέον αποτελεί κάτι σαν τον… Προμηθέα δεσμώτη για τους ηθοποιούς και τους ανθρώπους του κορυφαίου καλλιτεχνικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας. Κάπως έτσι, η χθεσινή, εικοστή συνάντηση του καταξιωμένου καλλιτεχνικού διευθυντή με τους δημοσιογράφους δεν είχε ως θέμα, όπως θα έπρεπε, την παρουσίαση μιας νέας καλλιτεχνικής δουλειάς, αλλά τα έργα και τις ημέρες του ελληνικού κράτους, που πνίγεται το ίδιο από τη γραφειοκρατία στραγγαλίζοντας και ό,τι καλό μπορεί να επιπλεύσει στην Ελλάδα της κρίσης και της διαφθοράς. Βεβαίως, υπό αυτές τις συνθήκες, δίκαια τα βέλη εκτοξεύτηκαν και προς το υπουργείο Πολιτισμού.
«Ούτε μια συγγνώμη από τον υπουργό Πολιτισμού. Διότι φταίει και το υπουργείο…» ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ο αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ, γνωστός στιχουργός, Φίλιππος Γράψας. Ενώ και ο Γρηγόρης Βαλτινός, που είναι μέλος του Δ.Σ., εμφανίστηκε πολύ ενοχλημένος από τα όσα διαδραματίστηκαν…
«Εισπράττουμε μια μειωμένη επιχορήγηση κατά 1 εκατομμύριο – από 6,7 εκατομμύρια ευρώ που έπαιρνε το ΚΘΒΕ έπεσε στα 5,8. Αν καθυστερεί η επιχορήγηση δηλαδή, θα καθυστερεί να εισπράξει τη δόση του από τη ρύθμιση και το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά θα συλλαμβάνουν κάποιον από τη διοίκηση;» αναρωτήθηκε με δηκτικό τρόπο.
Οπως ανακοινώθηκε χθες, το ΚΘΒΕ έχει ρυθμίσει τα χρέη του προς το ΙΚΑ από τον περασμένο Ιανουάριο. Η σύλληψη Βούρου προκλήθηκε καθαρά από παράλειψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα, το γεγονός επαληθεύτηκε από τον προϊστάμενο του Τμήματος Ταμειακής Υπηρεσίας Εσόδων Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας Δίωξης να άρει το αυτόφωρο και να ορίσει τακτική δικάσιμο στην υπόθεση για την 1η Σεπτεμβρίου.
Στη χθεσινή συνέντευξη ο Γιάννης Βούρος, αν και κεντρικό πρόσωπο, ίσως είπε τα λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Είπε όμως και τα πιο ουσιαστικά:
● Το ΚΘΒΕ είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και η φετινή χρονιά λογίζεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του οργανισμού.
● Τα χρέη είναι υποχρεώσεις προς ρύθμιση, ένα ποσό 1.250.000 ευρώ, που τηρείται κανονικά, είμαστε συνεπείς και γι’ αυτό είμαστε πολύ θυμωμένοι. Δεν μπορεί να είσαι συνεπής και ξαφνικά να διώκεσαι και να γίνεσαι πρωτοσέλιδα.
● Δεν επαιτούμε, απαιτούμε και διεκδικούμε. Η διοίκηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλονται στο ΚΘΒΕ, αλλά και να απαλειφθούν τα χρέη των προηγούμενων ετών.
● Δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρωθεί η εικόνα του ΚΘΒΕ. Είναι άδικο να γυρνάμε στο παρελθόν. Θέλουμε να μετατρέψουμε το ΚΘΒΕ σε πρεσβευτή της Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν»., είχε πει λίγο μετά τη σύλληψή του:
«Ευθύνονται τα βραδυφλεγή αντανακλαστικά και οι μηχανισμοί του Δημοσίου, που υψώνουν αναχώματα στην αναπτυξιακή πορεία την οποία μπορεί να έχει ένας οργανισμός, πόσο μάλλον ένας πολιτιστικός οργανισμός όπως το ΚΘΒΕ».
Εξάλλου, τα νούμερα που ανακοίνωσε η διοίκηση του οργανισμού μοιάζουν να δικαιώνουν τους ισχυρισμούς Βούρου. Οπως υποστηρίζει, κατά την περασμένη εισπρακτική περίοδο πουλήθηκαν 39% περισσότερα εισιτήρια, ποσοστό που πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, αν λάβει κανείς υπόψη το αδιαχώρητο και την ημερολογιακή παράταση αρκετών πετυχημένων παραστάσεων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που ανακοινώθηκαν, αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση των εσόδων κατά 30%, νούμερο εντυπωσιακά υψηλό σε σχέση με όσα καταγράφονταν παλαιότερα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Χρέη που βρήκε ο Γ. Βούρος τον Ιούνιο του 2013
● ΙΚΑ: 1.250.000 ευρώ (υπό ρύθμιση)
● ΔΕΗ: – 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 120.000)
● Ενοίκια στην ΕΜΣ: 250.000 ευρώ (μειώθηκε άμεσα στις 70.000 και πληρώνεται κανονικά το μηνιαίο μίσθωμα)
● Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φύλαξη, συντήρηση κτιρίων, καθαριότητα κ.λπ.: 1.180.000 ευρώ
● Προμηθευτές, υφάσματα, ξυλεία και υλικά γενικά: 130.000 ευρώ
● Μονή Λαζαριστών: 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 150.000 ευρώ)
● Εκκρεμότητες συμβολαίων: 600.000 ευρώ
● Οπερα Θεσσαλονίκης: 850.000 ευρώ (μειώθηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ)
● Το σύνολο χρεών μαζί με μισθοδοσία και δόσεις ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.868.000 ευρώ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Απαιτήσεις ΚΘΒΕ από άλλους
● Οπερα Θεσσαλονίκης: 850.000 ευρώ που επωμίσθηκε το ΚΘΒΕ
● Επιστροφή ΦΠΑ: 871.000 ευρώ
● Συνεργασίες με διάφορες επιχειρήσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς: 363.000 ευρώ (διεκδικεί 150.000 ευρώ, τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί)
● Ακροπόλ Α.Ε.: 300.000 ευρώ
● Δήμος Θεσσαλονίκης: 750.000 ευρώ