Στην προσπάθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση για την κρίση στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας πως καταδικάζουν ευρέως τις ενέργειες της Ρωσίας.
Ο Μπαρόζο, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει έπειτα από δέκα χρόνια στο αξίωμα, δήλωσε πως η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έχει μεγαλύτερη δυναμική αποσταθεροποίησης απ' ό,τι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του 1990.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να υπογραμμίσουν πως οι ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να έχουν συνέπειες, πρόσθεσε όμως πως η διαμόρφωση μιας ενιαίας απάντησης «εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη», δεδομένων των διαφορετικών απόψεων των κρατών μελών της ΕΕ.
«Και, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι το ζήτημα», τόνισε.
Ο Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε πως στη διάρκεια της θητείας του συναντήθηκε περισσότερες από 20 φορές με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ μίλησε επανειλημμένα μαζί του στη διάρκεια της κρίσης, υποστήριξε πως πίσω από την κρίση βρίσκεται η φιλοδοξία του Πούτιν να ενισχύσει τους δεσμούς με μερικά από τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ για να δημιουργήσει μια νέα Ευρασιατική Ένωση.
«Θέλει να χτίσει πάνω σ΄ αυτό και να το διευρύνει για να γίνει μια Ευρασιατική Ένωση, ένα είδος πόλου εξουσίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς», δήλωσε.
efsyn.gr