tsipras

11/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας μαθαίνει ρωσικά

Με επισκέψεις σε Βερολίνο και Μόσχα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δώσει την εικόνα ισχυρού παίκτη στη διεθνή σκακιέρα. Επιτελείο της Κουμουνδούρου θα έχει επαφές με Ρώσους αξιωματούχους σε υψηλό επίπεδο.
      Pin It

Με επισκέψεις σε Βερολίνο και Μόσχα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δώσει την εικόνα ισχυρού παίκτη στη διεθνή σκακιέρα. Επιτελείο της Κουμουνδούρου θα έχει επαφές με Ρώσους αξιωματούχους σε υψηλό επίπεδο

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΤΣΙΚΒΙΣΒΙΛΙΜε επισκέψεις στη Ρωσία και τη Γερμανία επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει το «άλμα» έναντι του πρωθυπουργού και να θέσει το πρόσωπό του στη «σκακιέρα» της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στο Βερολίνο προκειμένου να μιλήσει το απόγευμα σε συνέδριο του Die Linke, ενώ από τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της Ρωσίας στη Μόσχα.

 

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα 15 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές αναμφίβολα «ανακατεύει την τράπουλα» στο σκηνικό της προεκλογικής αντιπαράθεσης και δίνει «πόντους» στο ηγετικό προφίλ του. Η επίσκεψή προέκυψε ύστερα από πρόσκληση της ρωσικής ηγεσίας, ενώ συμπίπτει με τις σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε. που «δοκιμάζονται» με αιχμή την Ουκρανία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να δείξει ότι πραγματοποιεί ήδη «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική» με ισχυρούς συνομιλητές, που μπορεί να θέσει την Ελλάδα σε αναβαθμισμένη θέση στο μεταμνημονιακό περιβάλλον και πως η ελληνική κυβέρνηση απεναντίας στέκεται άβουλη ενώπιον των εταίρων της στη διεθνή σκηνή.

 

Στη Μόσχα θα μεταβούν επίσης οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης και Νάντια Βαλαβάνη, ο συνεργάτης του Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ησυχος, που ανέλαβε τις σχετικές συνεννοήσεις, και ο Νίκος Κοτζιάς, από την κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ». Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το «νούμερο 3» της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

 

Στο «στόμα του λύκου»

 

Την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Τίτοφ, με τον αντιπρόεδρο της Δούμας, Ιβάν Μέλνικοφ, και με τον πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αλεξέι Πουσκόφ. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε συνάντηση και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο Σ. Λαβρόφ θα βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας, εξ ου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνομιλήσει απευθείας με τον Β. Τίτοφ.

 

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο «στόμα του λύκου», το Βερολίνο, όπου θα επιχειρήσει αφενός να «τονώσει» την προεκλογική καμπάνια της γερμανικής Αριστεράς, αλλά και να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση εντός της κραταιάς οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μάλιστα να εξαπολύσει επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ, «προαναγγέλλοντας» τη στάση που θα κρατήσει ως επόμενος πρωθυπουργός.

 

Την ίδια ώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στη Ν.Δ. με αιχμή το νέο κρούσμα «κοπτοραπτικής». «Η επιστράτευση της μονταζιέρας, αυτή τη φορά με “θύμα” τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δείχνει μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν προκειμένου να φτιάξουν την πλαστή εικόνα της ανάπτυξης» σχολίασε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν μάλιστα ότι το όλο συμβάν με το προεκλογικό σποτ της Συγγρού αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται για την εξωτερική πολιτική της χώρας μόνο για μικροπολιτικούς και προπαγανδιστικούς λόγους.

 

«Αυτό που συζητούν τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι αν θα χάσουν τα κόμματά τους, αλλά με τι ποσοστό θα χάσουν» είπε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο thetoc.gr. Ερωτηθείς για τον ακριβή στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ανεξαρτήτως του ποσοστού νίκης «θα ζητήσουμε εκλογές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο ενδεχόμενο οριακής νίκης «το αίτημα αυτό δεν θα είναι τόσο δυνατό».

 

«Δεν θα διαλυθεί το ευρώ»

 

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι δεν έχει λόγο να τις αμφισβητήσει, ότι υπάρχουν επιστημονικά θέματα σε αυτές και υπογράμμισε ότι «όλοι θα κριθούν την Κυριακή, ανάμεσά τους και εγώ». Δήλωσε δε τη βαθιά πίστη του ότι δεν πρόκειται να φύγουμε από το ευρώ, «επειδή δεν θα διαλυθεί το ευρώ».

 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παναγούλη στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία και η ασυλία, δεν μπορούν οι κυβερνώντες να νομοθετούν την αμνηστία τους». Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δήλωσε ότι είναι από τους λίγους πολιτικούς που έχει το θάρρος της γνώμης του, αλλά ποτέ δημόσια δεν έχει υπερασπιστεί άλλη θέση από την κομματική.

 

Scroll to top