Πλήθος πολιτών, συνδικαλιστών, εργαζομένων και συντακτών συμμετείχε στην εκδήλωση της «Εφ.Συν.»
Του Γιάννη Μπασκάκη
Διαδραστική συζήτηση με το κοινό είχαν δημοσιογράφοι- υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές, οι οποίοι βρέθηκαν στο πάνελ του ντιμπέιτ που διοργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ η «Εφ.Συν.» με θέμα «Δημοσιογραφία-Πολιτική, Σχέσεις [στ]οργής». Το αίθριο γνωστού πολυχώρου στην πλατεία Κλαυθμώνος γέμισε από πολίτες, συνδικαλιστές, εργαζομένους που έχουν πληγεί από την πολιτική της λιτότητας (όπως εκπρόσωποι της ΕΡΤ και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών) και βέβαια συντάκτες της εφημερίδας μας, οι οποίοι απηύθυναν ερωτήσεις όπως και το κοινό.
* Ανοίγοντας την εκδήλωση ο διευθυντής της εφημερίδας μας Νικόλας Βουλέλης τόνισε ότι «με τη συμβολή όλων των εργαζομένων ξεπεράσαμε δυσκολίες και εμπόδια και πετύχαμε να κατοχυρωθεί η «Εφ.Συν.» στις πρώτες θέσεις της κυκλοφορίας και να γίνει αξιόπιστη πηγή αναφοράς». Επίσης επισήμανε ότι «μία έπαλξη πολυφωνίας όπως η εφημερίδα μας, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τη μάχη των εκλογών, από τον διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία».
* Αμέσως μετά ξεκίνησε η συζήτηση με πρώτο (κατά αλφαβητική σειρά) να παίρνει τον λόγο τον Κ. Αργυρό, υποψήφιο με το Ποτάμι, ο οποίος υπογράμμισε: «Νομίζω ότι αυτή είναι από τις χειρότερες εποχές που ζει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα και για αυτό ευθύνονται και οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Η σχέση οργής -στοργής δεν είναι μόνο μια σχέση πολιτικής- δημοσιογραφίας, έχει να κάνει πάντα με τα διάφορα συμφέροντα, όπως οι τεράστιες επιχειρήσεις στις οποίες συχνά δουλεύουν οι δημοσιογράφοι».
* Ο Λεωνίδας Βατικιώτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι η σχέση αυτή τα χρόνια του Μνημονίου «έχει πάρει φωτιά», κάνοντας λόγο ανάμεσα σε άλλα για «μετατροπή του Τύπου και ειδικότερα των τηλεοράσεων σε φερέφωνα» και για «αθρόα δανειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών».
* Ακολούθησε η Πόπη Διαμαντάκου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη, που τόνισε ότι «παλιότερα ένας τρόπος για την εξέλιξη στον χώρο της δημοσιογραφίας ήταν να περνάς και μέσα από κόμματα. Δεν επιτρέπεται καμία σχέση δημοσιογράφου με κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, όμως δεν ζω σε τέτοια χώρα».
* «Δεν μπορεί η δημοσιογραφία να εκφράζεται στο πρόσωπο των 10-20-30. Η δημοσιογραφία είστε όλοι εσείς οι οποίοι αγαπάτε μια δουλειά την οποία ποτέ δεν εξαργυρώσατε», ανέφερε ο Τέρενς Κουίκ, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους ΑΝ.ΕΛΛ.
* Ο Μιχάλης Λεάνης, υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής με το ΚΚΕ, τάχθηκε κατά της λογικής που λέει ότι «είναι νομοτελειακή η κατάσταση, δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, οπότε να καθίσουμε στα αυγά μας και να κλωσήσουμε τη διαπλοκή του μέλλοντος».
* «Εχουν τεράστια ευθύνη τα ΜΜΕ και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι για την κατάντια της χώρας. Διότι ακολουθούν ένα μοντέλο να χαϊδεύουν αυτιά. Ελάχιστοι είναι οι δημοσιογράφοι που τολμούν να πουν αλήθειες», επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.
* Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και απολυμένη της ΕΡΤ, Αλεξάνδρα Χριστακάκη, ανέφερε: «Στη θέση τη δική μου θα μπορούσε να είναι ο καθένας από τους 2,5 χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ, υπό την προϋπόθεση ότι η διαδρομή του πριν την ενδεκάτη Ιουνίου δεν είχε σχέση με τον κυβερνητισμό και τη διαπλοκή. Η διαπλοκή και η διαφθορά στην ΕΡΤ είχε ονοματεπώνυμο και δεν διστάσαμε να τα φέρουμε στη δημοσιότητα».
* «Πάντα ήμουν στην πολιτική. Ακούω με ενδιαφέρον τις θεωρίες περί δεοντολογίας, πιθανόν έχω καταστρέψει όλους τους κανόνες δεοντολογίας. Εκανα διάφορα πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να κάνω», είπε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος ανέφερε ως παραδείγματα ότι υπήρξε μυστικοσύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη και συνεργάτης του Μ. Εβερτ και έπειτα του Κ. Καραμανλή. Υποστήριξε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι όταν εμπλέκεται στην πολιτική παραδίδει την εφημερίδα της οποίας είναι εκδότης στη συνεργάτιδά του. «Βρείτε κάποιον άλλο να γράψει τους κανόνες δεοντολογίας. Εγώ θεωρώ ότι πάντα υπήρξα καλός δημοσιογράφος, διάφοροι μιλάνε για δεοντολογία και εγώ είμαι υπέρ της δεοντολογίας, αλλά μη νομίζετε ότι υπάρχουν αναμάρτητοι», ανέφερε.
Οι μετανάστες
Αν και κυριάρχησαν τα θέματα της σχέσης ενημέρωσης και πολιτικής, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα. Ο Τέρενς Κουίκ ρωτήθηκε γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης» και απάντησε: «Το “λαθρομετανάστες” δεν το χρησιμοποιώ απαξιωτικά. Το χρησιμοποιώ μόνο επειδή μπαίνουν λαθραία μέσα στη χώρα. Παλεύω να αλλάξει το Δουβλίνο 2, ακόμα και αν χρειαστεί να καταργήσουμε και τη συνθήκη Σένγκεν».
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να άρει το εμπάργκο στη ΝΕΡΙΤ απάντησε ότι είναι κατά της λογικής του εμπάργκο, «το τι λες έχει σημασία, όχι αν πηγαίνεις», και άφησε αιχμές ότι «άλλα κόμματα κάνουν μεν εμπάργκο, αλλά χρησιμοποιούν τις κάμερες ή τα βαν ή ό,τι άλλο της ΝΕΡΙΤ», με την Αλεξάνδρα Χριστακάκη να του απαντά ότι «άλλο να μη συμμετέχεις και άλλο η υποχρέωση της ΔΤ απέναντι σε όλα τα κόμματα» και να προσθέτει: «Εμένα δεν με ανατριχιάζει η λέξη εμπάργκο και τη λέω από θέση αρχών. Αν έχεις φύγει από τρικομματική κυβέρνηση για την ΕΡΤ, δεν πας να νομιμοποιήσεις με τη συμμετοχή σου αυτό το οποίο βρίθει παρατυπιών».
Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε η παρέμβαση καθαρίστριας του υπουργείου Οικονομικών, με την πλειονότητα των υποψηφίων να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους. «Σας θεωρώ αυτές που είναι πραγματικά απασχολούμενες, θύματα ενός διοικητικού αλαλούμ και όχι του Μνημονίου», είπε ο Γ. Κύρτσος και υποστήριξε πως το εξωτερικό συνεργείο του εργολάβου κοστίζει περισσότερο από τις πραγματικά απασχολούμενες καθαρίστριες και ότι «δεν λύνεται το δημοσιονομικό πρόβλημα με τέτοιες μεθόδους».