11/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λίγο μυαλό δεν έβλαψε κανέναν

Η ιστορία με τους ιούς έχει αρχίσει να με κουράζει, ιδίως όταν αφορά ιούς που εύκολα μπορούμε ν’ αποφύγουμε, όπως αυτός που πριν από δύο εβδομάδες έκανε θραύση μέσω facebook.
      Pin It

Η ιστορία με τους ιούς έχει αρχίσει να με κουράζει, ιδίως όταν αφορά ιούς που εύκολα μπορούμε ν’ αποφύγουμε, όπως αυτός που πριν από δύο εβδομάδες έκανε θραύση μέσω facebook

 

ΒΑΛΙΑ ΚΑΙΜΑΚΗΓράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Δεν πάει ένας χρόνος που ένας πολύ καλός μου φίλος «υπέκυψε» σε μέιλ το οποίο υποτίθεται ότι ερχόταν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του έλεγε ότι παραβίασε τους κανόνες του δικτύου και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ. Το πλήρωσε! Ευτυχώς με προπληρωμένη τραπεζική κάρτα, μέσω της οποίας κατάφερε να ακυρώσει τη συναλλαγή. Και όταν τον ρώτησα γιατί δεν με πήρε ένα τηλέφωνο να ρωτήσει τι να κάνει, μου απάντησε: «Μα ήταν νωρίς το πρωί!». Μου θύμισε μια σκηνή από τη «Χαρτοπαίχτρα» του Ψαθά, όταν ο Γιαννάκης (γαμπρός ή αλλιώς «μπάμιας») παραπονιέται για τη συμπεριφορά της πεθεράς «Μου είπε να κοιταχτώ» και πετάγεται ο Λάκης (υιός) και του λέει: «Κι εσύ τρέχεις αμέσως; Πας αύριο».

 

Τέτοια βία ν’ ανοίγουμε ό,τι μας στέλνουνε, δεν την έχω καταλάβει. Ανοίγοντας το facebook με τον γιο μου δίπλα, του έδειξα το μήνυμα με τον ιό. Ηταν ένα αρχείο συμπιεσμένο με το όνομά μου. Και ο «φίλος» μου έλεγε ότι βρήκε φωτογραφία μου και μου τη στέλνει. «Και πού το ξέρεις ότι είναι ιός;», με ρώτησε ο μικρός. «Για σκέψου λίγο…», απάντησα. Και πράγματι βρήκε δυο-τρεις διαφορετικές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Θέλω να πω ότι ακόμα κι ένα παιδί αν βάλει το μυαλό του να δουλέψει θα καταλάβει ότι πρόκειται για παγίδα.

 

Ψάχνοντας στο Δίκτυο να βρω μια εύκολη λύση, την οποία μου ζήτησαν φίλοι για να διορθώσουν τη ζημιά, δεν βρήκα τίποτα απολύτως. Μια λιτή ανακοίνωση δυο αράδων που έλεγε για τον ιό και προειδοποιούσε: μην ανοίξετε το αρχείο σε καμία περίπτωση. Σώωωωωπα! Κι αν το ανοίξεις; Ε, κάνε ένα scan με το antivirus στον υπολογιστή και άρχισε να προσεύχεσαι ότι η ζημιά δεν είναι μεγάλη.

 

Γενικώς, πάντως, για το facebook, εάν την «πατήσουμε» καλό είναι να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα: 1. Αλλάζουμε password. 2. Στέλνουμε μήνυμα ή το βάζουμε στον τοίχο ότι έχουμε μολυνθεί και οι φίλοι μας να μην ανοίγουν αρχεία που τους στέλνουμε. 3. Πηγαίνουμε στις εφαρμογές και κοιτάμε μήπως έχει εγκατασταθεί κάποια καινούργια εφαρμογή που δεν τη θέλουμε.

 

Και πάλι όμως, θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν είναι κάτι αστείο. Θα πρέπει να τους σεβόμαστε. Πιστεύω ότι από τον σεβασμό ξεκινούν όλα. Οπως έλεγα και παραπάνω, υπάρχουν ιοί που μπαίνουν ύπουλα στο σύστημα και δύσκολα, ακόμα και έμπειροι χρήστες, τους αποφεύγουν. Ομως οι ιοί που μεταδίδονται με το άνοιγμα ενός αρχείου στοχεύουν στην ευπιστία μας και την ευκολία με την οποία κάνουμε κλικ οπουδήποτε και δεν θα έπρεπε να διασπείρονται με τόση ευκολία.

 

Για την ακρίβεια, το όνομα της τεχνικής αυτή είναι «Phishing», μια λέξη που συνδυάζει το «ψάρεμα» (fishing) με το «Phreaking» το οποίο δεν μεταφράζεται στα ελληνικά αλλά αναφέρεται στους χάκερ. Και το «Phreaking» με τη σειρά του προέρχεται από τις λέξεις «phone» (τηλέφωνο) και «freak» (φρικιό) αφού στην «αρχαιότητα» των Η/Υ αναφερόταν σε αυτούς που ασχολούνταν με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

 

Αν κρατήσουμε, βέβαια, το αρχικό συνθετικό «ψάρεμα» κι αν θυμώσουμε λίγο («εμένα δεν θα με πιάσετε κορόιδο») είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτούμε.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΑΦΗΓΗΣΗ

 

Την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο στην Αθήνα με θέμα την ψηφιακή αφήγηση σε εποχές κρίσης. Η διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη.

 

Από τα δικαιώματα των γυναικών, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς έως την επαγγελματική δημοσιογραφία, και από τις καθημερινές μάχες και συμφιλιώσεις στην ιδιωτική σφαίρα, τις πολιτικές αναταραχές στο πάρκο Γκεζί, τη μαθησιακή διαδικασία σε κάθε ηλικία έως την παρηγορία της ψυχικής διαταραχής, η ψηφιακή αφήγηση καλείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό, μαθησιακό, επιμορφωτικό, και, εν τέλει, λυτρωτικό.

 

Επιστήμονες, καλλιτέχνες και ειδικοί του χώρου της ψηφιακής αφήγησης συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο σε μια διεθνή συνάντηση επικοινωνίας, για ν’ ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις πολλαπλές εφαρμογές της ψηφιακής αφήγησης σε θέματα που άπτονται ολόκληρου του φάσματος της ανθρώπινης κατάστασης. Η αφήγηση, και με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων ως ψηφιακή αφήγηση, αποτελεί ένα όχημα ατομικής έκφρασης, αλλά και συλλογικής παράλληλα προσέγγισης, το οποίο, ειδικά σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, καλείται -και πολύ συχνά επιτυγχάνει- να επικοινωνήσει γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα και ανάγκες με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.

 

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Joe Lambert, συνιδρυτή του Center for Digital Storytelling του Berkeley και πρωτοπόρο στη διάδοση της ψηφιακής αφήγησης διεθνώς. Επίσης την Pip Hardy και τον Tony Sumner, υπεύθυνους του προγράμματος Patient Voices το οποίο, δίνοντας τον πρώτο λόγο στον ασθενή, αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και παροχής φροντίδας. Ακόμα τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, κάθε τραγούδι της οποίας συνιστά μια αφήγηση της ελληνικής συναισθηματικής καθημερινότητας, τη Veronique De Leener, που προτείνει την ψηφιακή αφήγηση ως μέσο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και της ανεργίας σε υποβαθμισμένες περιοχές του Βελγίου, και την Burcu Simsek, που ειδικεύεται στη χρήση της ψηφιακής αφήγησης σε θέματα συγκρούσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο στη γειτονική μας Τουρκία.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

* Δεκαεπτά βίντεο βασισμένα στη θεματική «Η ζωή στο Ιντερνετ γίνεται μουσικό δρώμενο» δημιουργήθηκαν από Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας, στο πλαίσιο της δράσης Ενημέρωση και Επαγρύπνηση Saferinternet.gr, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Ροκ ή ραπ, μπαλάντα ή λάτιν, οι έφηβοι ανέδειξαν με τον δικό τους τρόπο σημαντικά ζητήματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, αλλά και το πώς μπορεί το Διαδίκτυο να γίνει καλύτερο για τους νεαρούς χρήστες. https://www.youtube.com/user/SID14GRMyLifeOnline

 

* Το διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων WildStar μπήκε σε φάση Open Beta από την Πέμπτη 8 Μαΐου και θα παραμείνει μέχρι τις 18 Μαΐου. Στην περίοδο αυτή οι gamers θα μπορούν εντελώς δωρεάν να δοκιμάσουν τα μεγάλα level του παιχνιδιού (το level cap θα ανέβει στο 30). Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουνίου με συνδρομή αλλά και με in-game συνάλλαγμα, δηλαδή εφόσον ο παίκτης έχει την ικανότητα, θα μπορεί να παίζει δωρεάν. Πληροφορίες www.wildstar-online.com ή https://www.facebook.com/WildstarGR.

* Η Ελληνοαμερικανική Ενωση διοργανώνει δύο σεμινάρια για τη διαφημιστική προβολή και το περιεχόμενο στα ψηφιακά μέσα: Διαφημιστική Αξιοποίηση (Digital Advertising) Ψηφιακών Μέσων (12, 14, 16, 17/5 2014 – 15 ώρες) και Διαχείριση Ψηφιακού Περιεχομένου (21, 23, 24, 26/5, 2014 – 15 ώρες). Ισχύουν ειδικές τιμές για ανέργους, φοιτητές και εργαζομένους στα ΜΜΕ.

 

Πληροφορίες www.hau.gr/managment

 

 

Scroll to top