Κερδίζουν διεθνή αριστεία αλλά η Ελλάδα τους καταδικάζει σε ασφυξία. Οι επιστήμονες των ερευνητικών κέντρων εκπέμπουν SOS με επιστολή τους στον πρωθυπουργό
Της Αννας Ανδριτσάκη
Την αριστεία που διακρίνει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα υπενθυμίζει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), με αφορμή τις υψηλές θέσεις κατάταξης στις λίστες αξιολόγησης από διεθνείς επιτροπές, που, όμως, έρχονται «σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς περικοπές της επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ, η οποία κατά την τελευταία εξαετία έχει συρρικνωθεί κατά 54% (80 εκατ. ευρώ το 2008, 36,9 εκατ. ευρώ το 2014!!!), οδηγώντας τα Κέντρα σε οικονομική ασφυξία».
«Τα αποτελέσματα της τελευταίας διεθνούς αξιολόγησης των Ερευνητικών Κέντρων δίνουν στην ερευνητική κοινότητα το ηθικό δικαίωμα να μιλά όχι απλώς για νησίδες αριστείας, αλλά συνολικά για αριστεία στον ερευνητικό ιστό της ΓΓΕΤ. Αποτυπώνουν, επίσης, έναν δυναμικό κλάδο, στον οποίο η χώρα θα πρέπει να επενδύσει τόσο για την ανάπτυξή της όσο και για την αναχαίτιση του ακραία εκφυλιστικού φαινομένου της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό», αναφέρουν οι Ελληνες ερευνητές, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει άμεσα ώστε «η επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ να επανέλθει σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα χρηματοδότησης, προκειμένου τα Κέντρα να επιτελέσουν ανεμπόδιστα τον αναπτυξιακό τους ρόλο».
Οπως τονίζουν, «η επιχορήγηση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι για κάθε ευρώ που επενδύει το κράτος στα Ερευνητικά Κέντρα, αυτά “αποδίδουν” στην οικονομία από 3 έως 7 επιπλέον ευρώ (ανάλογα -και πάλι- με το θεματικό αντικείμενο της έρευνας) από ευρωπαϊκούς, διεθνείς και ιδιωτικούς πόρους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι περικοπές αυτές δεν αποτέλεσαν ποτέ μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, τουναντίον μάλιστα».
Περικοπές εκτός μνημονίου
Η πρόσφατη αξιολόγηση από διεθνείς επιτροπές, όπως επισημαίνει η ΕΕΕ, «απέδειξε για μια ακόμη φορά την υψηλή ποιότητα της έρευνας που επιτελείται στη χώρα μας. Μια συνολική αποτίμηση των βαθμολογιών των 31 ερευνητικών ινστιτούτων που περιλαμβάνονται στα 10 Ερευνητικά Κέντρα της ΓΓΕΤ έδειξε ότι το 81% των ινστιτούτων έλαβαν βαθμολογία άνω του 4, με άριστα το 5, ενώ το 61% των ινστιτούτων έλαβαν βαθμολογία πάνω από τον μέσο όρο (=4,38)». Υπενθυμίζουν δε πως «τα Ερευνητικά Κέντρα της ΓΓΕΤ αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα τελευταία 20 χρόνια, από διεθνείς επιτροπές κριτών (ανά θεματικό αντικείμενο έρευνας)».
Η δημοσιοποίηση, προχθές, της έκθεσης του εκδοτικού οίκου Pearson, για λογαριασμό του Economist Intelligence Unit, που κατέτασσε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε χαμηλές θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και στην τελευταία της Ευρώπης, προκάλεσε την αστραπιαία έκδοση ανακοίνωσης από το Μαρούσι, με όλες τις «μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις» που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση.
Τα αποτελέσματα των διεθνών έγκυρων αξιολογήσεων που αναδεικνύουν την αριστεία στην έρευνα δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση στα ανακλαστικά του υπουργείου Παιδείας. Αναμένεται η αντίδραση του πρωθυπουργού. Οταν διαβάσει την επιστολή των ερευνητών.