Το Φεστιβάλ των Κοινών, μέχρι και την Κυριακή στο Ηράκλειο, ανοίγει παράθυρο στη γνώση χωρίς εμπορικές πατέντες, είτε πρόκειται για λογισμικό Η/Υ είτε για καλλιτεχνικά και αγροτικά προϊόντα
ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη
Μια ευρύχωρη πύλη προς την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και των ιδεών άνοιξε από χθες και μέχρι την Κυριακή στο Ηράκλειο Κρήτης, με την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ των Κοινών (Commons Fest). Η φιλοσοφία του φεστιβάλ βασίζεται στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης, έξω από τα παραδοσιακά εμπορικά κανάλια διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Οπως εξηγούν οι διοργανωτές, αρχικό πεδίο εφαρμογής υπήρξε η διάδοση του ελεύθερου λογισμικού, ωστόσο πλέον η ίδια φιλοσοφία επεκτείνεται και σε πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητας, όπως οι τέχνες, η διακυβέρνηση, οι κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών κ.λπ.
Πανάρχαια ιδέα
«Στην πραγματικότητα η ιδέα των «κοινών» έρχεται από πολύ παλιά, από την εποχή που δεν ήταν τα πάντα πατενταρισμένα και εμπορεύσιμα. Αναλογιστείτε πώς ήταν προορισμένη να διαδίδεται η μουσική δημιουργία πριν από τις δισκογραφικές εταιρείες ή πώς διαδιδόταν η γνώση σε πολλούς τομείς, όπως η αναπαραγωγή φυτών από σπόρους, πριν από το πατεντάρισμα από τις πολυεθνικές εταιρείες. Στην ουσία, αυτή τη λογική την ξαναανακαλύπτουμε και την φέρνουμε στην επιφάνεια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουκουλάκης, μέλος της οργανωτικής ομάδας τού Commons Fest.
Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, αλλά και μια τριήμερη έκθεση των πρωτοβουλιών και των εγχειρημάτων που εντάσσονται στην ίδια φιλοσοφία.
Μια γρήγορη περιήγηση στις θεματικές που θα παρουσιαστούν δίνει το στίγμα του φεστιβάλ. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουμε την ομιλία για την ιδιωτικότητα και ασφάλεια στο κινητό μας τηλέφωνο από τον Νίκο Ρούσσο του Digital Liberation Network, μια παρουσίαση για το πώς θα ελευθερώσετε το Android σας: Root και Custom ROM’s από τον Κώστα Καλύβα, μέλος του hackerspace «labάκι», αλλά και ομιλία για τις ανοιχτές τεχνολογίες στην τρισδιάστατη εκτύπωση, που θα κάνει ο Θανάσης Δεληγιάννης, μέλος της ελληνικής κοινότητας ελεύθερου λογισμικού -η ομιλία συνοδεύεται από εκθεσιακή επίδειξη τρισδιάστατου εκτυπωτή.
Επίσης, μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται εφαρμογές κοινωνικής παρέμβασης, όπως η παρουσίαση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου με θέμα την «Κοινοτική περίθαλψη, από τους πολίτες για τους πολίτες», αλλά και η παρουσίαση των εφαρμογών φυσικής δόμησης (Archanes Project) από τον Γιώργο Ριτσάκη και του δικτύου κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας (CSA) από την ομάδα «Ζιζάνια» και τον Χάρη Παπαγιαννάκη.
Η δημοσιογραφία των πολιτών έχει επίσης θέση στο Φεστιβάλ των Κοινών, με την παρουσίαση του πειράματος του #rbnews από την Κατερίνα Σταυρούλα, μέλος του Radiobubble.gr. Τέλος, μεταξύ των παρουσιάσεων ξεχωρίζουν αυτή για τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα, για την υλοποίηση εγχειρημάτων τέχνης μέσω crowdfunding, αλλά και για αυτόνομη ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοιχτού κώδικα.
* Το Φεστιβάλ των Κοινών πραγματοποιείται στον κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στην οδό Μονής Αγκαράθου 9, στο Ηράκλειο (πληροφορίες: http://commonsfest.info/).