«Η προτεραιότητα της Αμμοχώστου δεν είναι ένα σύνθημα, ούτε σχήμα λόγου κενού περιεχομένου. Είναι, ίσως, το μαχαίρι που θα λύσει το Γόρδιο Δεσμό του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος. Αυτό το αντιλαμβάνονται, ήδη, όλοι οι συνομιλητές μας, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπου αλλού είχαμε την ευκαιρία να το θέσουμε», διακήρυξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας σήμερα στην 4η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.
«Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Θα ήθελα να τονίσω, σημείωσε πως η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος παραμένει ως η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας και δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία. Στα πλαίσια, ακριβώς αυτά, αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά και θα διευκολύνουν την επίλυση του Κυπριακού επί τις ουσίας», πρόσθεσε.
Συναφώς, συνέχισε, εκτιμούμε πως πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον πιο πάνω στόχο είναι και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. «Με την επιστροφή της Αμμοχώστου θα μπορέσουμε να θεμελιώσουμε την εμπιστοσύνη απέναντι και προς την Τουρκία, ότι επιτέλους εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει. Σε όλες τις επισκέψεις και συνομιλίες που είχα και έχω σε δεσπόζουσες χώρες του εξωτερικού, σημείωσε, συναντώ την κατανόηση των συνομιλητών μου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αμερικανική κυβέρνηση και τη γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του βοηθού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Φέλτμαν στην Κύπρο, συνέχισε, έθεσα το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου και της εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο οποίος συμφώνησε με τη μεγάλη σημασία τους. Θέλω να σας θυμίσω, ανέφερε, ότι μόλις σήμερα επέστρεψα από την επίσκεψή μου στη Γερμανία όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου, στην Καγκελάριο κα Μέρκελ, η οποία, επίσης, ανταποκρίθηκε θετικά στις θέσεις μας.
«Ασφαλώς δεν θέλω και φυσικά δεν θα επεδίωκα ποτέ να καλλιεργήσω υπερβολικές προσδοκίες και φρούδες ελπίδες σε εσάς τους Αμμοχωστιανούς και στους Κύπριους πολίτες, γενικά. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα εγείρει η τουρκική πλευρά, όμως η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την κατά προτεραιότητα επιστροφή της αγαπημένης πόλης του Ευαγόρα. Όπως, άλλωστε, υποδεικνύουν και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο πρόεδρος.
Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης
efsyn.gr