11/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απο-ρυθμιστικό Αθηνών για το γήπεδο της ΑΕΚ

Οι οργανισμοί που πρόσφατα καταργήθηκαν, ανασταίνονται, καθώς προβλέπεται πλήρης ανατροπή, ενώ η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει προεκλογικά την παραχώρηση 6 στρεμμάτων από το Αλσος Φιλαδέλφειας στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού του «δικεφάλου».
      Pin It

Οι οργανισμοί που πρόσφατα καταργήθηκαν, ανασταίνονται, καθώς προβλέπεται πλήρης ανατροπή, ενώ η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει προεκλογικά την παραχώρηση 6 στρεμμάτων από το Αλσος Φιλαδέλφειας στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού του «δικεφάλου»

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ράβε-ξήλωνε για τους Οργανισμούς Ρυθμιστικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που -λίγο μετά την κατάργησή τους με τον νόμο 4250/2014 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- στην ουσία… ανασταίνονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με προοπτική να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, αφού τώρα διακόπτεται η νομοθετική εργασία.

 

Το αλαλούμ επεκτείνεται και στο ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς προχθές ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε σε διαβούλευση άλλο σχέδιο νόμου που προβλέπει κατάργηση των δύο Ρυθμιστικών και μετατροπή τους σε περιφερειακά χωροταξικά Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.

 

Παρεμβάσεις

 

Επί της ουσίας, οι σχεδιασμοί για τις δύο περιφέρειες, με χρονικό ορίζοντα το 2021, προβλέπουν σημαντικές παρεμβάσεις στο δομημένο, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. Θεσπίζονται κίνητρα για την κατεδάφιση «γερασμένων» κτιρίων, περιορισμένη ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο που θα γίνεται ύστερα από πολεοδομική τεκμηρίωση, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση παραδοσιακών οικισμών για πρώτη φορά στην Αττική, όπως Βίλια, Πικέρμι, Ανω Σούλι, Γραμματικό και Μαραθώνα. Προβλέπεται επίσης η ανάδειξη των Προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, χωρίς αλλοίωση της μορφολογίας τους, δημιουργία ελληνικού City στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό και νέο γήπεδο γκολφ, εκτός από αυτό της Γλυφάδας.

 

Αλλάζουν οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων (Κηφισός και Τρεις Γέφυρες), που μεταφέρονται στον Ελαιώνα, ενώ οι αφετηρίες του ΚΤΕΛ Αττικής απομακρύνονται από το κέντρο και χωροθετούνται σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό. Προβλέπεται η επέκταση του Ηλεκτρικού ώς τη Νέα Ερυθραία, του μετρό προς τη Γλυφάδα και σύνδεση του Λουτρακίου με το δίκτυο του προαστιακού. Το τραμ αποκτά νέα γραμμή στη διαδρομή Σταθμός Λαρίσης-Νοσοκομείο Παίδων. Δεν προτείνονται σήραγγες στον Υμηττό, αλλά αναφέρεται η σήραγγα Αργυρούπολης ως εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης του παλιού αεροδρομίου με το «Ελ. Βενιζέλος».

 

Αρθρο 81

 

Το «ζουμί» -και πιθανόν η εξήγηση για την κυβερνητική βιασύνη- βρίσκεται στο άρθρο 81, που αφορά την παραχώρηση έξι στρεμμάτων από το άλσος Φιλαδέλφειας για τις ανάγκες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και του πεζόδρομου που θα το περιβάλλει! Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις «βαφτίζονται» Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι -κατά παράβαση του Συντάγματος- αίρονται ο χαρακτηρισμός και οι δεσμεύσεις για το προστατευόμενο άλσος που είχαν θεσπιστεί με νομοθετήματα του 1915 και του 1934.

 

Προβλέπεται η αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Αττάλειας, για να… χωρέσουν οι νέες εγκαταστάσεις που θα καλύψουν το 60% της συνολικά διαθέσιμης έκτασης και θα έχουν ύψος έως και 40 μέτρα, ίσο με πολυκατοικία 12 ορόφων! Το 15% των δομημένων επιφανειών θα καταλαμβάνουν βοηθητικές χρήσεις, όπως χώροι αναψυχής, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εκθεσιακά κέντρα και μουσείο. Ως αντάλλαγμα για την «εισβολή», η ΠΑΕ αναλαμβάνει να πυκνώσει το πράσινο στο υπόλοιπο άλσος, παρ' όλο που το νομοσχέδιο προβλέπει… άρση της αναδάσωσης.

 

Ενδιαφέρον έχει και το νέο άρθρο 82 που προβλέπει παραχώρηση άλσους ή πάρκου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτήν πρόσωπα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5%. Προφανώς αφορά άλλα γήπεδα, εκτός των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που εξαιρούνται.

 

Scroll to top