30/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρυσός η… εξαθλίωση

      Pin It

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς πολύτιμων μετάλλων. Ο κόσμος ξεπουλάει ό,τι διαθέτει για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες

 

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι η οικονομία ανακάμπτει ας περάσουν από το μαγαζί μου για να δουν την εξαθλίωση. Ερχονται άνθρωποι και μου πουλούν ρολόγια και κοσμήματα για να καλύψουν απλές καθημερινές ανάγκες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κύριος Αλέκος, που είναι από τους «παλιούς» στον χώρο της αγοράς χρυσού και διατηρεί κατάστημα στην περιοχή της Ομόνοιας.

 

Τα ενεχυροδανειστήρια και τα καταστήματα αγοράς χρυσού ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα: σχεδόν 1.000 τέτοιες επιχειρήσεις άνοιξαν την τελευταία τριετία σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου Φορολογουμένων. Αρκετά ανοίγουν παράνομα ή, όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ σε 300 ελέγχους, τα περισσότερα από τα μισά κάνουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Ανάμεσα στα ευρήματά τους περιλαμβάνεται αδήλωτη αποθήκη με 35 κιλά κοσμήματα και 29 κουτιά γεμάτα τιμαλφή στην Αθήνα και ενεχυροδανειστήριο με δικό του χώρο τήξης χρυσού που απέκρυπτε τιμαλφή και κέρδη ύψους περίπου 100.000 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη. Ο ελεγκτικός μηχανισμός φαίνεται να ξυπνάει έστω και αργά, αφού ανακοίνωσαν ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο ελέγχου των αεροπορικών αποστολών και εξαγωγών χρυσού προς το εξωτερικό και για τα προηγούμενα έτη.

 

«Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει καιροσκοπικά στο επάγγελμα αρκετά άτομα που δεν σέβονται τον πελάτη. Λείπει η ηθική, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι άσχετοι και δεν ξέρουν ή δεν υπολογίζουν τι ακριβώς κοσμήματα (σ.σ. κλοπιμαία) και από ποιους παίρνουν στα χέρια τους», μας πληροφορεί ο κύριος Αλέκος και συνεχίζει: «Ο κόσμος ξεπουλάει τα κοσμήματά του μέχρι και για να φάει. Μια κυρία ήρθε και μου πούλησε κοσμήματα για να βάλει κατσαρόλα». Διαφορετικά, φυσικά, είναι και τα κίνητρα της πώλησης: «Κάποτε μου έφερναν κοσμήματα που ήταν πολύ φθαρμένα ή εντελώς ντεμοντέ. Σήμερα, λόγω ανέχειας, πουλούν ό,τι έχουν ώστε να καλύψουν πάσης φύσεως έξοδα, όπως γιατρούς, εφορία, νοίκια, ακόμα και το χαράτσι της ΔΕΗ», καταλήγει.

 

Οι πελάτες είναι πολλές φορές άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας». Ανθρωποι καλοντυμένοι και περιποιημένοι που σίγουρα δεν δείχνουν να έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων. Τα στόματα ανοίγουν δύσκολα. Απ' όσα πάντως θέλησαν να μας πουν εργαζόμενοι σε καταστήματα και κόσμος, οι τρεις κυριότεροι λόγοι παραχώρησης των κοσμημάτων είναι: α) άμεση οικονομική ανάγκη, β) διαζύγιο-χωρισμός, με κάποιο από τα μέλη του ζευγαριού να θέλει να «απαλλαγεί» από τα κοσμήματα για συναισθηματικούς λόγους και γ) είναι φθαρμένα ή παλιομοδίτικα. Δυστυχώς, ο πρώτος λόγος συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος…

 

Μ.-Α.Κωνσταντόπουλος

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Ο πυρετός του χρυσού κάνει την Ελλάδα φτωχότερη»

 

Αυτος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», που σημειώνει στον πρόλογο:

 

«Μια καναδική μεταλλευτική εταιρεία ετοιμάζεται να εξορύξει τεράστιες ποσότητες χρυσού στη Χαλκιδική, χωρίς το κράτος να επωφελείται, καθώς παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «[...] Ο ορυκτός πλούτος αυτής της γωνιάς της Χαλκιδικής είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόνο στις Σκουριές, τα αποθέματα χρυσού υπολογίζονται σε 3,3 εκατομμύρια ουγκιές, πάνω από 100 τόνους. Αλλά, εκεί όπου ορισμένοι βλέπουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, άλλοι φοβούνται για την καταστροφή του οικοσυστήματος.

 

[...] Το κίνημα πολιτών κατά της εξόρυξης έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. [...] Οι ντόπιοι φοβούνται μήπως μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. [...] Λένε ότι η μέθοδος εξόρυξης που θέλει να χρησιμοποιήσει η εταιρεία -το λεγόμενο flash smelting- δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αρσενικό, όπως η δική τους.

 

[...] “Πιστεύετε ότι θα ερχόταν εδώ κανένας τουρίστας αν ήξερε ότι, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, υπάρχει ορυχείο;” διερωτάται ο ιδιοκτήτης ενός κοσμηματοπωλείου στην Ιερισσό. Συμμερίζεται την ανησυχία των ανέργων, η οποία αποτελεί και τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ όσων είναι υπέρ ή κατά του σχεδίου. Οντως, η εταιρεία απασχολεί ήδη 1.100 εργαζόμενους, ενώ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας.

 

Πολλοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι δεν αντισταθμίζουν τα οφέλη. Εξηγούν πώς το κράτος ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλευμάτων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. [...]

 

H Eldoradο, η αρμόδια εταιρεία, υποστηρίζει το σχέδιο και τονίζει ότι διαθέτει “όλες τις απαραίτητες άδειες για την προστασία του περιβάλλοντος”. Ωστόσο, οι ομάδες που αντιτίθενται στην εξόρυξη έχουν ασκήσει έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η οριστική απόφαση [...]».

 

 Κ.Β

Scroll to top