12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξετάσεις για γερά νεύρα από την Α' κιόλας τάξη

Απανωτές κληρώσεις για τα θέματα επί της διδαχθείσης ύλης, η αποστολή τους θα γίνεται με τη μέθοδο «ό,τι κάτσει», διπλές εξετάσεις για να βγει το πρόγραμμα, από τα ξημερώματα στα σχολεία οι καθηγητές και τα μυαλά των μαθητών στα κάγκελα.
      Pin It

Απανωτές κληρώσεις για τα θέματα επί της διδαχθείσης ύλης, η αποστολή τους θα γίνεται με τη μέθοδο «ό,τι κάτσει», διπλές εξετάσεις για να βγει το πρόγραμμα, από τα ξημερώματα στα σχολεία οι καθηγητές και τα μυαλά των μαθητών στα κάγκελα…

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Ασφυκτική πίεση σε εκπαιδευτικούς-μαθητές και βήματα στα τυφλά αναδεικνύονται ως τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της στρατηγικής του υπουργείου Παιδείας στο πεδίο των εξετάσεων της Α' Λυκείου. Οι οδηγίες που αποστέλλονται στους διευθυντές των Λυκείων για το πρόγραμμα, τα θέματα και τους όρους κλήρωσης των θεμάτων προδιαγράφουν συνθήκες, όχι απλώς μιας τραγελαφικής, αλλά και επισφαλούς διαδικασίας.

 

Οι εκπαιδευτικοί θα πηγαίνουν στα σχολεία από το χάραμα, οι μαθητές θα υποστούν έως και διπλές εξετάσεις για να βγει το πιεστικό πρόγραμμα, οι κληρώσεις των θεμάτων θα επαναλαμβάνονται, μέχρι να πετυχαίνουν την ύλη που θα έχει διδαχθεί σε κάθε σχολείο, ενώ -σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της λαχειοφόρου διαδικασίας- θα αναλαμβάνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Τα δε θέματα που θα κληρώνουν θα τα αποστέλλουν… όπως μπορούν. «Με τον προσφορότερο τρόπο», αναφέρει για την ακρίβεια το υπουργείο, χωρίς περαιτέρω αναφορές στους όρους αξιοπιστίας των εξετάσεων.

 

Πολλών… φορέων αρχή

 

Από την άλλη, περισσεύουν οι φορείς που εμπλέκονται, εν γένει, στις εκσυγχρονιζόμενες εξετάσεις του Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί μέχρι τις 23 Μαΐου καλούνται να έχουν καταρτίσει το πρόγραμμα των προαγωγικών εξετάσεων σε Α' και Β' τάξη και να έχουν ενημερώσει τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος, και φυσικά το ηλεκτρονικό σύστημα «My School». «Το τελευταίο αρκούσε», λένε οι καθηγητές, παρερμηνεύοντας προφανώς την αντίληψη του υπουργείου περί τομών στην εκπαίδευση. Αλλωστε, πώς θα απασχοληθούν –ακόμη περισσότερο– οι καθηγητές; Πώς θα αξιολογηθούν μετά;

 

Στο παρά πέντε

 

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας (που συμπεριλαμβάνονται σε οχτώ αποφάσεις) προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

 

• Την ημέρα των εξετάσεων, κατά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο διευθυντής και ο οικείος διδάσκων θα κληρώνουν με απόλυτη τυχαιότητα το 50% των θεμάτων, «δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών». Δηλαδή, οι καθηγητές θα πρέπει να είναι στα σχολεία από τις 6.30 το πρωί στην πρώτη περίπτωση και στις 5.30 στην περίπτωση των ξένων γλωσσών και των φιλολογικών μαθημάτων. Ορισμένοι άρχισαν ήδη να προτείνουν τη διανυκτέρευση από την προηγουμένη, καθώς πολλοί έχουν και κάμποσα χιλιόμετρα να καλύψουν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.

 

• Για φέτος, «σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο για απόλυτα αιτιολογημένους λόγους, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση θεμάτων». Εξαιρούνται τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Οι καθηγητές, αν θέλουν, μπορούν να κρατήσουν ένα θέμα από την πρώτη κλήρωση και ένα από τη δεύτερη. Η αιτιολόγηση, πάντως, της δεύτερης κλήρωσης πρέπει να γίνεται άμεσα και με απαιτητική γραφειοκρατικά διαδικασία. Και οι μαθητές θα υφίστανται στις αίθουσες το crash test της πίεσης και των -αναπόφευκτων- καθυστερήσεων.

 

• Τέλος, επιφυλάσσεται ακόμη μια δοκιμασία για τους μαθητές: οι πιθανές διπλές εξετάσεις. Οπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, το διάστημα μέχρι τις 20 Ιουνίου είναι τόσο ασφυκτικό που, για να τηρηθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων, θα πρέπει να συμπτυχθούν σε δύο βάρδιες μερικά μαθήματα. Σε όλες τις τάξεις. Προς τι όλο αυτό, αναρωτιούνται; Ακόμα και οι θερινές άδειες θα αργήσουν. Τις περιμένουν από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου κι έπειτα.

 

Scroll to top