boko-haram2-mathitries

13/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπευτικά των ΗΠΑ ψάχνουν τις απαχθείσες μαθήτριες

Μετά τις νέες απειλές από τον αρχηγό της Μπόκο Χαράμ και το βίντεο της οργάνωσης που δείχνει 136 από τα κορίτσια να φορούν χιτζάμπ απαγγέλλοντας στίχους από το Κοράνι, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κατασκοπευτικά αεροσκάφη πάνω από τη Νιγηρία για τον εντοπισμό τους.
      Pin It

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από το έδαφος της Νιγηρίας και κάνουν ταυτόχρονη κοινή χρήση δορυφορικών εικόνων με την κυβέρνηση της Νιγηρίας σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι 200 μαθήτριες που απήχθησαν από τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην απομακρυσμένη βορειοανατολική Νιγηρία στις 14 Απριλίου.

Τόσο η κυβέρνηση της Νιγηρίας όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει ότι δεν γνωρίζουν πού είναι τα εξαφανισμένα κορίτσια, παρ' όλο που ο πρόεδρος της χώρας, Γκούντλακ Τζόναθαν, θεωρεί ότι είναι ακόμα στη Νιγηρία.

 

boko-haram

«Αυτά τα κορίτσια για τα οποία τόσο ανησυχείτε, εμείς τα απελευθερώσαμε. Γιατί ασπάστηκαν το Ισλάμ και έγιναν μουσουλμάνες. Δεν θα τις αφήσουμε αν δεν απελευθερώσετε τα αδέλφια μας», λέει ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, που έχει επικηρυχθεί με 7 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ.

 

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε χθες η Μπόκο Χαράμ παρουσιάζονται 136 από τις συνολικά 200 απαχθείσες μαθήτριες φορώντας χιτζάμπ που αφήνουν μόνο το πρόσωπό τους ξεσκέπαστο και απαγγέλλοντας στίχους από το Κοράνι. Οι εικόνες συνοδεύονται από δηλώσεις τριών από τα αιχμάλωτα κορίτσια που δήθεν οικειοθελώς βεβαιώνουν ότι κανείς δεν τις έχει πειράξει, ενώ οι δύο ομολογούν πως ασπάστηκαν το Ισλάμ.

Στο βίντεο οι μαθήτριες εμφανίζονται ελάχιστα, καθώς τα 17 λεπτά του μονοπωλούνται από τον αρχηγό της οργάνωσης, που σαρκάζει το διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσηκώσει η απαγωγή και ζητά την ανταλλαγή τους με φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης.

Στην πλειονότητά τους οι μαθήτριες που απήχθησαν είναι χριστιανές. Καθώς στο βίντεο εμφανίζονται μόνο 136 κοπέλες, εντείνονται οι ανησυχίες για την τύχη των υπολοίπων. Το αισιόδοξο σενάριο λέει πως τις χώρισαν σε μικρότερες ομάδες, ώστε να είναι πιο δύσκολη η διάσωσή τους. Το απαισιόδοξο βασίζεται στη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Σεκάου πως «Οσες δεν ασπαστούν το Ισλάμ θα έχουν την αντιμετώπιση που ορίζει ο Προφήτης για τους άπιστους. Αυτές δεν θα απελευθερωθούν», δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το τι τους επιφυλάσσουν.

Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε συμφωνία με τους αντάρτες, δηλώνοντας πως «είναι παράλογο να επιχειρεί μια τρομοκρατική οργάνωση να επιβάλλει όρους», όπως απορρίπτει τις σφοδρές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση.

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Ολάντ, το προσεχές Σάββατο θα γίνει στο Παρίσι σύνοδος, όπου, εκτός από τη Νιγηρία, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των γειτονικών της κρατών, της Ε.Ε., της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της απειλής που αποτελεί η Μπόκο Χαράμ.

 

efsyn.gr

Scroll to top