13/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τρόικα που υπέσκαψε τον… Γιώργο

Πώς η Ε.Ε. -σύμφωνα με τους «Financial Times»- «ξήλωσε» την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011, με την αγαστή συνεργασία των Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου.
      Pin It

Πώς η Ε.Ε. -σύμφωνα με τους «Financial Times»- «ξήλωσε» την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011, με την αγαστή συνεργασία των Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου

 

Των Χάρη Ιωάννου – Νίκου Σβέρκου

 

Αλλη μία χαρακτηριστική απόδειξη ότι οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις ξένων κέντρων, σε συνεργασία με εγχώριους «πρόθυμους», δεν σταμάτησαν ποτέ στην Ελλάδα αποτελεί το χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο ρίχνει ταυτόχρονα «λάδι στη φωτιά» της εσωκομματικής διαμάχης μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

 

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ των «F.T.» περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάνες, η ηγεσία της Ευρώπης (Αν. Μέρκελ, Ν. Σαρκοζί, Μ. Μπαρόζο), προκειμένου να μπλοκάρει το δημοψήφισμα για το δεύτερο Μνημόνιο, έδωσε το σύνθημα για το τέλος της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Αποκαλύπτονται επίσης για πρώτη φορά οι υπόγειες συνεννοήσεις της ευρωπαϊκής ελίτ με τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλο. Υπενθυμίζεται ότι τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου με πλειοψηφία 153 εδρών στη Βουλή αντικαταστάθηκε με την κυβέρνηση του πρώην τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, στην οποία, εκτός από τη Ν.Δ., συμμετείχε και ο ΛΑΟΣ.

 

Με μια λακωνική ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για επιβεβαίωση όσων έχει πει, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι». Σιγήν ιχθύος για το δημοσίευμα των «F.T.» τηρεί το μέγαρο Μαξίμου.

 

Η πρώτη «ρουκέτα» αντιδράσεων εκτοξεύτηκε από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε ότι αποκαλύφθηκε η «πρωτοφανής εξωτερική παρέμβαση να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση» και ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τον κ. Μπαρόζο.

 

Η απάντηση από την πλευρά του Ευάγγ. Βενιζέλου ήρθε μέσω του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αμφισβητεί επί της ουσίας τα εξιστορούμενα. «Οσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ενώ σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί «ανατροπής», αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου «οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου».

 

«Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε το υπερ-όπλο της συμμετοχής της στην ευρωζώνη για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της. Αντίθετα, με ευθύνη τής τότε πολιτικής ηγεσίας και με παρεμβάσεις εκ μέρους των δανειστών επιλέχθηκε η στάση της πλήρους υποταγής στη λογική των μνημονίων», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης. «Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο και όχι στο παρασκήνιο», σχολιάζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θ. Μαργαρίτης.

 

Το «πείραμα» της αλλαγής πρωθυπουργών με τραπεζίτες κατόπιν ευρωπαϊκής παρέμβασης συνεχίστηκε αργότερα και με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, ενώ σήμερα στην Ουκρανία η αυταρχική, διεφθαρμένη αλλά εκλεγμένη κυβέρνηση Γιανουκόβιτς αντικαταστάθηκε –με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- από ένα «φιλοδυτικό» καθεστώς, με τη συμμετοχή και των νεοναζί, που καίει ανθρώπους ζωντανούς στην Οδησσό.

 

Scroll to top