Αφού πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για το ανώτατο όριο στη συνταγογράφηση εξετάσεων που οδήγησε στην επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στα ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εδέησε να συναντήσει γιατρούς και φορείς…
→Με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το 2014, θα καλυφθούν οι πράξεις μόνο μέχρι τον Ιούνιο!
Της Ντάνι Βέργου
Ξεκίνησαν χθες την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Περίπου 2.500 εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα παρέμειναν κλειστά για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Τα ποσοστά της επίσχεσης, σύμφωνα με μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΠΙΣ, αγγίζουν το 100%. Τα βήματα των γιατρών έχουν εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσουν από αύριο και οι ιδιωτικές κλινικές.
Η απόφαση των γιατρών να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας έγκειται στην εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην εφαρμογή -και πάλι- του αυταρχικού και «καταστροφικού», κατά τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, clawback. Επιπλέον, οι γιατροί μιλούν για έναν «αυτοκτονικό» προϋπολογισμό 328 εκατ. ευρώ για το 2014, όταν ο ίδιος ο ΟΟΣΑ υπολογίζει 570 εκατ. ευρώ, για να είναι βιώσιμο το σύστημα!
Με το κόστος των εξετάσεων για το πρώτο τετράμηνο του 2014 να είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός των 328 εκατ. ευρώ αρκεί να καλύψει τις πράξεις του μισού χρόνου (μέχρι τον Ιούνιο)… Παράλληλα, καταγγέλλουν την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει ορθούς κανόνες συνταγογράφησης παραπεμπτικών και ελέγχου μέσα από σύγχρονη ηλεκτρονική υποδομή. Επίσης, ζητούν την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Απειλές
Από νωρίς το πρωί χθες, πρώτη ημέρα της επίσχεσης, ο υπουργός Υγείας απαντούσε με απειλές από τηλεοράσεως ότι όσα διαγνωστικά κέντρα δεν λειτουργήσουν, «δεν θα είναι συμβεβλημένα ούτε τώρα, ούτε στον αιώνα τον άπαντα», προσθέτοντας ότι η επίσχεση εργασίας δεν έχει νόημα, καθώς οι συμβάσεις των γιατρών έχουν λήξει. Ο ίδιος καλούσε τους ασφαλισμένους να πάνε για εξετάσεις μετά τις 12.00 το μεσημέρι, καθώς -όπως έλεγε- το υπουργείο θα ζητούσε εγγράφως από όλα τα διαγνωστικά κέντρα να δηλώσουν αν θα λειτουργήσουν ή όχι.
«Θα παρουσιάσουμε τους όρους της νέας συμβάσεως», δήλωσε ο υπουργός, εν όψει της χθεσινής συνάντησης για το θέμα με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ και των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας με νόημα πως όσοι επιθυμούν να συμβληθούν με τους νέους όρους, θα παρέχουν υπηρεσίες «από σήμερα, ίσως και αύριο». Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά τη λήψη διαδοχικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας με μοναδικό στόχο να… βγουν οι αριθμοί, με τελευταία την -κατά πλειοψηφία- ψήφιση αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τροπολογίας που προβλέπει πλαφόν για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων στους γιατρούς.
Κατά παγία τακτική
Οι ετεροχρονισμένες «κρίσιμες» συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι πάγια τακτική. Θυμίζουν τις εκ των υστέρων συναντήσεις με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που πραγματοποιούσαν επαναλαμβανόμενες απεργίες, αντιδρώντας στην προειλημμένη απόφαση για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, τα τελεσίγραφα για εδώ και τώρα αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων (κλείσιμο των ιατρείων, γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης), τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.
Και τότε, ο υπουργός ζητούσε από τους γιατρούς συναντήσεις, ενώ το προηγούμενο βράδυ περνούσε αιφνιδιαστικές τροπολογίες από τη Βουλή. Υπέρ του αιτήματος για συζήτηση από μηδενική βάση με τους γιατρούς είχε ταχθεί, παρεμβαίνοντας δημοσίως, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αλλά μάταια… Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των γιατρών κράτησε 5 ώρες και θα συνεχιστεί σήμερα (ξεκινά στις 12 το μεσημέρι) καθώς δεν βρέθηκε «οριστική λύση», όπως δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης μετά το τέλος της συνάντησης.
Οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας βάζουν τους ασθενείς σε νέες οδυνηρές περιπέτειες. Την ώρα που οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), λειτουργούν υποτυπωδώς, το πλαφόν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων που ψηφίστηκε δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία για τις εξετάσεις οι ασθενείς, είτε θα πληρώνουν 15% από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα ή θα περιμένουν στις ουρές 6-8 μήνες στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις, ενώ με την επίσχεση των ιατρών οι ασθενείς πληρώνουν από χθες εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους τις επισκέψεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσόν που κατέβαλαν.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός υποστήριζε χθες πως «μέλημά μας είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, διεμήνυσε ότι οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), που έχουν την αρμοδιότητα και για τις δομές του ΠΕΔΥ, έχουν λάβει εντολή να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που από το τέλος Μαρτίου, οπότε επαναλειτούργησε το δίκτυο, έμπαιναν σταδιακά στο σύστημα…