paralies

13/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύμα αντιδράσεων για την εκχώρηση του αιγιαλού

Κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το -μέχρι σήμερα άφωνο- ΥΠΕΚΑ νίπτει τας χείρας του και το ΥΠΟΙΚ, με μπαράζ ανακοινώσεων, προσπαθεί να δικαιολογηθεί.
      Pin It

Κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το -μέχρι σήμερα άφωνο- ΥΠΕΚΑ νίπτει τας χείρας του και το ΥΠΟΙΚ, με μπαράζ ανακοινώσεων, προσπαθεί να δικαιολογηθεί

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις πολιτών και φορέων κατά του απαράδεκτου νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει δεύτερη διορθωτική ανακοίνωση μέσα σε ένα 24ωρο, με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. Δεσμεύεται πάντως ότι θα καταγράψει «όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις» που διατυπώθηκαν στη διαβούλευση, η οποία λήγει σήμερα.

 

Στους διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προστέθηκε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της δήλωσε πως δεν θα το ψηφίσει και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε λόγο για «εθελόδουλη real estate κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και της παρέας του» και διαπιστώνει «ελπιδοφόρα διάθεση για αντίσταση και ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών» από τους πολίτες.

 

Αντιφάσεις

 

Αποστάσεις από το επίμαχο νομοσχέδιο έσπευσε χθες να πάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από ένα 20ήμερο «αφωνίας». Συνεργάτες του Γ. Μανιάτη διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι «το υπουργείο δεν είχε ανάμειξη στην επεξεργασία των διατάξεων». Αφορμή για την κόντρα είναι η αναφορά της προχθεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών το οποίο, απολογούμενο για το «τσιμέντο» στις ακτές, κατά τα πρότυπα του χρεοκοπημένου «ισπανικού μοντέλου», παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι είναι αυτό που καθορίζει τους όρους δόμησης.

 

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα της πλήρους κατάληψης των παραλιών από ξαπλώστρες και ομπρέλες, χωρίς όμως να δίνει επαρκείς εξηγήσεις, γιατί προτείνει τη μείωση των ελεύθερων ζωνών. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «δεν εξαιρούνται από την κατεδάφιση» ξενοδοχεία, κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις σε περιοχές που δεν επιτρέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Η θετική αυτή τοποθέτηση δεν προκύπτει όμως από κανένα στοιχείο του καταστροφικού νομοσχεδίου.

 

Δεν λείπουν οι αντιφάσεις, αφού σε ένα σημείο το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν επεκτάσεις εγκαταστάσεων μέσω επιχωματώσεων και λίγο πιο κάτω ομολογεί ότι «επιτρέπεται η παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, όταν κρίνεται απαραίτητη»!

 

Εκτός από τις υπογραφές μέσω Διαδικτύου, που αυξάνονται με ρυθμούς πολυβόλου, συνεχίζονται οι καταδικαστικές τοποθετήσεις σημαντικών φορέων:

 

* «Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό είναι ένας ακόμη κρίκος που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των πρόσφατων νομοθετημάτων, τα οποία οδηγούν τη χώρα εκτός βιώσιμης ανάπτυξης και Κράτους Δικαίου», επισημαίνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος που απευθύνει πρόσκληση στους φορείς για συγκέντρωση την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στα γραφεία του (Καλλιδρομίου 30). Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το επίμαχο σχέδιο επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε ακτές, διευκολύνει την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων, νομιμοποιεί αυθαίρετα μέχρι το κύμα και καταργεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.

 

* «Παραχωρείται η χρήση αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, ακόμη και αν περιλαμβάνει κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, περιβαλλοντικές περιοχές, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ή ευπαθή οικοσυστήματα», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι ερευνητών και εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο πραγματεύεται ιδιαίτερης βαρύτητας θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς να συμμετέχει το συναρμόδιο ΥΠΕΚΑ και χωρίς να έχει ζητηθεί η συνεργασία των επιστημονικών φορέων.

 

* «Να ενώσουμε τις φωνές μας, για να προστατεύσουμε τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΜ-ΔΥΔΑΣ (μηχανικοί του Δημοσίου).

 

Scroll to top