Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου
Σε έξι κινδύνους, οι οποίοι ταυτόχρονα συνιστούν και τη «συνταγή» του νέου μνημονίου, εφιστά την προσοχή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για να μην τιναχτεί στον «αέρα» το επιχειρησιακό της σχέδιο (2014-2015) για την είσπραξη των φόρων και τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, που παραμένει σε… νηπιακό στάδιο. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών συμβουλεύουν την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά να το σκεφτεί καλά προτού προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για την οικονομία και τα νοικοκυριά. Είναι η πρώτη φορά που ο «θεματοφύλακας» του μνημονίου στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα προκαλώντας ερωτήματα, εκτός κι αν προεξοφλεί από τώρα την αποτυχία του προγράμματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «καμπανάκι» για την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας που χτυπά παραμονή των εκλογών! Ειδικότερα, οι κίνδυνοι που υπονομεύουν το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι οι εξής:
1 Απολύσεις – διαθεσιμότητες
Η Γενική Γραμματεία Εσόδων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών τη διετία 2014 -2015, δεδομένης και της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας. Να σημειωθεί ότι για φέτος εκκρεμεί η συμπλήρωση των 11.000 απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 2.000 από το 2015. Εκτός από τις πολιτικές της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, το πρόγραμμα επηρεάζεται και από τις συνταξιοδοτήσεις, παρά το γενικευμένο «φρένο» της κυβέρνησης σε όλες τις πρόωρες εθελοντικές αποχωρήσεις.
2 Περικοπές σε μισθούς – συντάξεις
Η επιβολή ενός νέου «πακέτου» λιτότητας που θα προβλέπει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στα ήδη χειμαζόμενα νοικοκυριά μπορεί να μεταβάλει άρδην τα κυβερνητικά σχέδια και να διατηρήσει την υφεσιακή κατάσταση στη χώρα. «Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αναχαίτισης του περιρρέοντος οικονομικού περιβάλλοντος» επισημαίνουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, για να προσθέσουν ότι ο δείκτης είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανεργία και την οικονομική ανάπτυξη.
3 Νέοι φόροι
Πιθανό είναι ένα νέο «ναυάγιο» στη σχεδιαζόμενη οικονομική πολιτική σε περίπτωση που αυτή συνοδευτεί από ένα νέο «κοκτέιλ» φόρων που θα δώσει τη χαριστική βολή στους υπερφορολογημένους Ελληνες. «Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και η συρρίκνωση φυσικά των φορολογικών εσόδων του κράτους. Συνεπώς, οι απειλές που απορρέουν από το εξωτερικό περιβάλλον φαντάζουν ως πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ως εκ τούτου αυξάνουν πολύ τον βαθμό δυσκολίας επίτευξης των στόχων περί επιτυχούς έκβασης στην εισπρακτική πολιτική» αναφέρει η έκθεση.
4 Πολιτική σταθερότητα
Μήνυμα για την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας αποστέλλει παραμονή των εκλογών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων…
5 Μπόνους αποδοτικότητας
Οικονομική κρίση και μνημόνιο έχουν κόψει «μαχαίρι» τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και βέβαια όχι μόνο αυτών αλλά και όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα… Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Χάρης Θεοχάρης, ζητά να δημιουργηθεί ένα ειδικό σύστημα ανταμοιβών και βαθμολογίου, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα επιπλέον αποζημίωσης σε περίπτωση επίτευξης των στοχοθετημένων αποτελεσμάτων. Για τον κ. Θεοχάρη, το σύστημα ανταμοιβής του προσωπικού θεωρείται σημαντικός παράγοντας.
6 Γραφειοκρατία
Το «τέρας» της γραφειοκρατίας ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που μπορούν να τινάξουν στον «αέρα» το εκάστοτε υπηρεσιακό σχέδιο. Η Γενική Γραμματεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν κίνδυνο που η ίδια έχει οριστεί υπεύθυνη να διαχειριστεί.