«Οι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Υπερατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ πρέπει γίνουν με διαφάνεια», δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, και ξεκαθάρισε πως αν εκλεγεί στο αξίωμα, το Σύμφωνο που χαίρει της στήριξης και του υποψήφιου του Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα αποτελέσει προτεραιότητά του.
Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε διαδήλωση που οργάνωσαν στο Βερολίνο περισσότερες από 60 περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και αγροτικές ενώσεις, απαιτώντας την παύση των διαπραγματεύσεων γι' αυτή τη συμφωνία, την οποία καταγγέλλουν ως καταστροφική.
Πρόκειται για το πιο αμφισβητούμενο κείμενο που θα κληθεί να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου και το οποίο δεν έχει απασχολήσει τις εθνικές προεκλογικές εκστρατείες παρά τη θεμελιώδη σημασία του για τους λαούς της Ευρώπης.
Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει τυχόν υιοθέτησή του, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξει ορθάνοιχτες τις πόρτες για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, θα καταστρέψει τη βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου και θα μειώσει δραματικά την προστασία των εργαζόμενων, των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος, όπως μετέδωσε η Deustch Welle.
Η γερμανική Συμμαχία για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης (BUND), από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, κατήγγειλε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε διαβούλευση με πολυάριθμους εκπροσώπους βιομηχανικών ομίλων αλλά κρυφά από την κοινή γνώμη και με απόλυτη μυστικότητα. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κάτριν Μπίρκελ, τόνισε τον κίδυνο προσφυγών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις πολυεθνικές εναντίον κρατών «που θα εισαγάγουν νόμους οι οποίοι θα μειώνουν όχι μόνο τα κέρδη τους αλλά ακόμη και τις προσδοκίες κερδών τους» .
Ο Γκεόργκ Γιάνσεν, διευθυντής της Ένωσης Αγροτών (AbL), μέλος του διεθνούς κινήματος Via Campesina και συντονιστικό χιλιάδων Γερμανών αγροτών, προειδοποίησε ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί απειλή για την ποικιλία των σπόρων και για την παραγωγή τροφίμων απαλλαγμένων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Αυτές οι καταγγελίες δεν αποτελούν εικασίες αλλά πραγματικότητα, εξήγησε η προσκεκλημένη στην κινητοποίηση, Μεξικανή ακαδημαϊκός Ελένα Άλβαρες Μπουίγια. Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου του Μεξικού με τις ΗΠΑ (TLCAN), «η τιμή του καλαμποκιού έπεσε κατά 59%. Μια τεράστια ποσότητα πάμφθηνου καλαμποκιού χείριστης ποιότητας άρχισε να αντικαθιστά το καλής ποιότητας που παρήγαν οι Μεξικανοί αγρότες. Περισσότεροι από δύο εκατ. αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Και το Μεξικό από χώρα αυτάρκης στην παραγωγή καλαμποκιού έγινε εισαγωγέας».
Έλλη Πάνου
efsyn.gr