14/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πραξικόπημα κατά του Σίλβιο»

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, καταγγέλλει ότι «ανώτερα στελέχη της Ε.Ε. ήρθαν σε επαφή μαζί μας το φθινόπωρο του 2011, ζητώντας μας να βοηθήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου για να αναγκαστεί ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να παραδώσει την εξουσία».
      Pin It

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, καταγγέλλει ότι «ανώτερα στελέχη της Ε.Ε. ήρθαν σε επαφή μαζί μας το φθινόπωρο του 2011, ζητώντας μας να βοηθήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου για να αναγκαστεί ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να παραδώσει την εξουσία»

 

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΙΤΝΕΡΚανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρουμε να μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Αυτή τη φορά όμως η πηγή δεν είναι η ιταλική Κεντροδεξιά, αλλά το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα στο τελευταίο του δοκίμιο «Stress test, προβληματισμοί γύρω από τη χρηματοοικονομική κρίση»:

 

«Ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το φθινόπωρο του 2011 ήρθαν σε επαφή μαζί μας, ζητώντας μας να βοηθήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου για να αναγκαστεί ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να παραδώσει την εξουσία. Πιο συγκεκριμένα, μας ζητήθηκε να αρνηθούμε να στηρίξουμε την παροχή δανείων προς την Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», έγραψε ο Γκάιτνερ.

 

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός μάς πληροφορεί επίσης ότι συζήτησε το όλο θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να λερώσουν τα χέρια τους με το αίμα του Μπερλουσκόνι». Ο Μπαράκ Ομπάμα προφανώς συμφώνησε και η όλη πρόταση έπεσε στο κενό.

 

«Εστω κι αν ήταν χρήσιμη μια ικανότερη ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε μια τέτοια μηχανορραφία», πρόσθεσε ο συγγραφέας του «Stress test», γνωρίζοντας καλά ότι με τις αποκαλύψεις του θα προκαλούσε πραγματικό πολιτικό σεισμό στην Ιταλία και, πιθανότατα, όχι μόνο.

 

Ο Λευκός Οίκος, μέχρι αυτή τη στιγμή, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Η ιταλική Κεντροδεξιά όμως άδραξε άμεσα την ευκαιρία. «Πρέπει να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατόν εξεταστική επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού «Φόρτσα Ιτάλια» στη Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα.

 

Σύμφωνα με τον Μπρουνέτα, «από την Αμερική του Ομπάμα φτάνει η καθοριστική απόδειξη που μας δείχνει ότι υπήρξε ευρωπαϊκό πραξικόπημα κατά της Ιταλίας, για να ανατραπεί, να καταρριφθεί κυριολεκτικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

 

Μηχανορραφίες

 

Είναι σαφές ότι ο «πρώην καβαλιέρε», από σήμερα και μέχρι το τέλος τουλάχιστον την προεκλογικής περιόδου, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το όλο θέμα. Μας υπενθύμισε και πρόσφατα άλλωστε ότι τον Νοέμβριο του 2011 αναγκάστηκε σε παραίτηση υπό την πίεση της «στημένης υπόθεσης των σπρεντ», μόνον επειδή τόλμησε να αντιταχθεί στην πολιτική λιτότητας την οποία ήθελε να επιβάλει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η Ανγκελα Μέρκελ.

 

«Λάδι στη φωτιά» έχει ρίξει και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλαν Φρίντμαν, με τηλεοπτική έρευνα και βιβλίο του αφιερωμένα στο «καυτό» καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2011. Ο αρθρογράφος αυτός των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», βάσει συγκεκριμένων μαρτυριών, αποκάλυψε ότι ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο, ήδη από τον Ιούνιο του 2011, είχε ρωτήσει τον Μάριο Μόντι αν θα ήταν διατεθειμένος να αντικαταστήσει τον Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της χώρας.

 

Το δοκίμιο του Γκάιτνερ μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πολύτιμο κομμάτι του όλου παζλ. Μένει να δούμε αν όντως ο Σίλβιο θα παρουσιάσει σύντομα -όπως έχει υποσχεθεί- τη δική του «αλήθεια», σε βιβλίο, μελέτη, απομνημονεύματα ή ό,τι άλλο επιθυμεί, αφιερωμένα στη «θύελλα των σπρεντ».

 

Μηχανορραφία, εσωτερικές διαμάχες της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης ή μείξη προσωπικών σκανδάλων και αναποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής; Ισως κάποια στιγμή να το μάθουμε. Για να καταλάβουμε και κάτι άλλο: για ποιον λόγο, αφού πίστευε ότι «τον έδιωξαν με πραξικόπημα», ο Σίλβιο και το κόμμα του ψήφισαν όλα τα κύρια μέτρα «οικονομικής εξυγίανσης» που πρότεινε ο διάδοχός του, ο «γερμανοθρεμμένος» οικονομολόγος Μάριο Μόντι;

 

Scroll to top